10 pazīmes, kuras liecina - tavā organismā var būt vēzis
Ja tevi moka pastāvīgs klepus vai enerģijas trūkums, ja neizskaidrojamu iemeslu pēkšņi esi zaudējis svaru, vērts aizdomāties.
Esi vesels
2016. gada 30. augusts, 07:44

10 pazīmes, kuras liecina - tavā organismā var būt vēzis

Jauns.lv

Reizēm derētu nopietnāk aizdomāties, kad ignorējam parastu klepu, uzskatot to par ikdienišķu saaukstēšanās vai gripas sastāvdaļu. No Lielbritānijā veiktā pētījuma izriet, ka vairāk nekā puse pieaugušo ir novērojuši pazīmes, kas var signalizēt par vēzi, taču tikai 2 procenti ir aizdomājušies, ka tie var būt vēža simptomi.

Zinātnieki izsūtījuši aptaujas anketu 5000 Lielbritānijas pilsoņu, kuri apmeklē ārstu. Apmēram 1800 vīriešu un sieviešu atbildēja uz jautājumiem. Piecu respondentu atbildes pētījumā netika iekļautas – šiem cilvēkiem jau diagnosticēts vēzis.

Aptaujas dalībniekiem tika vaicāts, vai viņi pēdējos trīs mēnešos ir novērojuši dažādus simptomus – no pastāvīga klepus un neizskaidrojamai, pēkšņai svara zaudēšanai līdz enerģijas trūkumam. Ja atbilde bija pozitīva, tika lūgts uzrakstīt, kas, pēc šo cilvēku domām, ir šo simptomu cēlonis un cik nopietni tas varētu būt.

„Nav saprotams, kāpēc, bet izskatās, ka cilvēki uz sevi neattiecina teorētiskās zināšanas par vēzi,” saka projekta līdzautore Katrīna Vaitekere (Katriina Whitaker), „lielākā daļa pamana dažādas pazīmes un izmaiņas veselībā, taču tikai daži domā, ka tās varētu būt radušās no vēža.”

Lūk, 10 simptomi, kuri, pēc pētnieku domām, var signalizēt par briesmām. Protams, tie var arī neko nopietnu nenozīmēt, taču pētījuma autori atgādina, ka svarīgākais ir atzīt, ka tās var būt arī vēža pazīmes, un pārrunāt savas bažas ar ārstu.

1. Pastāvīgs klepus vai aizsmakums

Maza iekrekšķināšanās, protams, neko nenozīmē, taču pastāvīgs klepus – jo īpaši, ja atklepojam asinis, - ir iemesls nopietnam uztraukumam. „Lielākajā daļā gadījumu, loģiski, klepus uzreiz nenozīmē vēzi,” saka profesore Terēze Bīversa, „taču ilgstošu klepu nedrīkst ignorēt – tas var būt plaušu vēža simptoms.”

2. Ilglaicīgi gremošanas un zarnu darbības traucējumi

 „Ja tev pēdējā laikā arvien biežāk ir aizcietējumi, kā arī ekskrementi izskatās deformēti, tas var būt nopietns signāls aizdomām par resnās zarnas vēzi,” saka profesore Bīversa. Tāpat arī tā var būt zīme, ka zarnu traktā ir šķērslis, kas traucē izvadīt gremošanas blakusproduktus. Šādā gadījumā noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta un veikt izmeklēšanu.

3. Ilglaicīgi urīnsistēmas traucējumi

Ja urīnā redzamas asinis, tas var liecināt par urīnpūšļa vai aknu vēzi. Tiesa, visbiežāk tā tomēr ir parasta urīnceļu infekcija, taču pārbaudīties tāpat vajag, brīdina profesore.

4. Pēkšņas neizskaidrojamas sāpes

„Sāpes parasti tomēr nav vēža simptoms, taču noteikti vajadzētu atrādīties ārstam, ja šīs sāpes ir regulāras un nepāriet,” saka Dr. Bīversa, „mēs bieži sajūtam galvas sāpes, un tas, protams, uzreiz neliecina par smadzeņu vēzi, taču profilaktiski pārbaudīties nenāk par sliktu. Arī tas, ka regulāri jūtamas sāpes krūtīs, var būt plaušu vēža simptoms, bet sāpošs vēders – olnīcu vēža.

5. Dzimumzīmes izskata pārmaiņas

„Ne visas dzimumzīmes uzreiz ir melanoma, taču, ieraugot jaunu dzimumzīmi vai esošās dzimumzīmes formas un izskata izmaiņas, vajadzētu doties pie dermatologa,” atgādina pētniece.

6. Nedzīstošas brūces

Ja brūces nedzīst ilgāk nekā trīs nedēļas, vajadzētu to pastāstīt ārstam. „Organismam trīs nedēļu laikā vajag spēt sevi izārstēt. Ja tā nenotiek, ir jāiet pārbaudīties,” saka Bīversa.

7. Pēkšņa asiņošana

„Maksts asiņošana laikā starp mēnešreizēm var būt agrīna dzemdes kakliņa vēža pazīme, savukārt asinis tūpļa atverē var liecināt par taisnās zarnas vēzi,” brīdina pētniece.

8. Novājēšana bez iemesla

„Lielākā daļa cilvēku cenšas apzināti nomest svaru,” teic Bīversa, „taču, ja svars krītas pats, īpaši nemainot dzīvesveidu un uztura paradumus, tas var nozīmēt nopietnas medicīniskas problēmas.”

9. Neizskaidrojami mezgliņi vai bumbuļi

„Ja pēkšņi sataustāt mezgliņu vai bumbuli, pēc iespējas drīzāk jāvēršas pie ārsta. Visticamāk, tā ir cistas sākumstadija, taču audu sabiezējums var liecināt arī par vēzi. Bumbulis krūtī ļoti bieži ir krūts vēža pazīme.”

10. Pēkšņas sāpes, rijot siekalas. Rīšanas grūtības

„Divi vēžu veidi var radīt rīšanas traucējumus – kakla un barības vada,” skaidro projekta līdzautore Vaitekere. „Cilvēki, kas sajūt šo simptomu, visbiežāk uzreiz nomaina uzturu – vairs neēd cietu pārtiku. Bet viņi pat neaizdomājas, ka tas ir signāls par nopietnāku problēmu. Šādos gadījumos drošības dēļ noteikti vajag vērsties pie ārsta.”


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas