Ārsti šausmās par jaunajām "iPhone" bezvadu austiņām
Medicīnas speciālisti vērš uzmanību, ka „Bluetooth” tehnoloģija ir zemas intensitātes radioviļņi, kuri audio signālu, piemēram, dziesmu nogādā klausītāja ausīs. Pētījumi pierāda, ka šis starojums var kaitēt centrālajai nervu sistēmai.
Esi vesels
2016. gada 13. septembris, 21:08

Ārsti šausmās par jaunajām "iPhone" bezvadu austiņām

Jauns.lv

Pagājušajā trešdienā, 7.septembrī, ASV tehnoloģiju gigants „Apple” rīkoja kārtējo prezentāciju, kurā pasaulei atklāja savus jaunajos produktus, tostarp arī nākamās sērijas viedtālruni „iPhone 7”. Jaunās „Apple” bezvadu austiņas jau nodēvētas par soli pretim bezvadu nākotnei, taču ārsti gan nav tik optimistiski – viņuprāt, šī tehnoloģija var būtiski ietekmēt veselību.

Nesen prezentētās bezvadu austiņas „AirPods” jau paspējušas sacelt vētru „Apple” produktu cienītāju aprindās, taču tās iezīmē sava veida revolūciju visā tehnoloģiju pasaulē, proti, „Apple”, ieviešot bezvadu austiņas kā standartu, ir atteicies no ierastā 3.5mm austiņu ligzdas formāta, kas joprojām atrodams citu ražotāju gan vecākos, gan arī jaunajos tālruņos. Jaunās austiņas ir augstas kvalitātes, ūdensizturīga dizaina un garantē, ka „Apple” lietotājiem vairs nenāksies piņķerēt vaļā pastāvīgi sapītās un mezglos sasietās viedtālruņa austiņas.

Bezvadu austiņas apdraud centrālo nervu sistēmu

Taču pavisam citādi pret šo jauninājumu attiecas vairāki ārsti. Kā vēsta britu medijs Dailymail.co.uk, medicīnas speciālisti vērš īpašu uzmanību uz to, ka šo bezvadu austiņu pamatā ir „Bluetooth” tehnoloģija – zemas intensitātes radioviļņi, kuri audio signālu, piemēram, dziesmu nogādā klausītāja ausīs. Pētījumi pierāda, ka šāds darbības princips ļoti kaitē asinsvadu un galvas smadzeņu barjerai (hematoencefalītiskā barjera), kura ir daļēji caurlaidīgs šūnu slānis ap galvas un muguras smadzeņu asinsvadiem. Tās funkcija ir pasargāt centrālo nervu sistēmu no kaitīgām vielām un patogēniem mikroorganismiem (piemēram, vīrusiem).

„Šī ir spēle ar uguni. Jūs pakļaujat savas smadzenes mikroviļņu ierīces darbībai,” britu portālam izteicies Kalifornijas universitātes profesors Džoels Moskovitzs.

„Apple” mierina – starojums atbilst pieļaujamajām normām

Pagaidām precīza „AirPod” austiņu starojuma frekvence nav izpausta, taču ASV kompānijas inženieri un mārketinga pārstāvji uzstāj, ka šis starojums nav ne tuvu ASV Federālās Komunikāciju komisijas (FCC) noteikto normu limitam – tas esot daudz vājāks nekā, piemēram, mikroviļņu krāšņu starojums.

Moskovitzs gan brīdinājis, ka vairāk nekā 200 zinātnieku, kuri pēta elektromagnētisko lauku ietekmi, ir atzinuši FCC vadlīnijas par neadekvātām – tās neesot pietiekami stingras, lai pasargātu cilvēku veselību no moderno tehnoloģiju iedarbības. Savu nostāju šajā sakarā ir paudis arī pasaules vadošais mobilo tālruņu radiācijas pētnieks Leifs Salfords. Viņš norāda uz kādu mobilo tālruņu tehnoloģijas īpatnību, proti, tālrunis var izrādīties daudz kaitīgāks dažu centimetru attālumā no galvas, nekā tad, kad telefonsarunas brīdī ir piespiests pie auss.

Mediķi iesaka – palieciet pie austiņām ar vadu

Kalifornijas universitātes profesors pauž, ka šādi pētījumu rezultāti būtībā nav nekas jauns: „Šo tehnoloģiju iedarbība ir zināma jau gadu desmitiem. Šķiet, ka mēs arvien no jauna atklājam, ka „Bluetooth” kaitē veselībai, taču tīšuprāt par to aizmirstam, jo nespējam izlemt par regulām un sakārtot attiecīgās sfēras likumdošanu.

Lai arī mums nav skaidri zināma „Bluetooth” ilgtermiņa lietošanas atstātā ietekme uz cilvēka veselību, kādēļ bāzt sev ausīs mikroviļņus izstarojošu ierīci, ja ir pieejami daudz drošāki mūzikas klausīšanās veidi?”

Kā visdrošāko alternatīvu medicīnas speciālists iesaka vecās labās austiņas ar vadu. Šādam nolūkam „Apple” piedāvā speciālas pārejas – to viens gals iespraužams viedtālruņa lādētāja ligzdā, savukārt otrs savienojams ar tradicionālo 3.5mm austiņu formātu.


Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock / AFP/Scanpix/LETA