7 iemesli, kāpēc jāēd maksimāli daudz ķirbju
Veselīgi un ļoti gardi - ķirbis ir īsts superdārzenis, kas jāēd pēc iespējas vairāk.
Dabasspēks
2016. gada 19. septembris, 08:50

7 iemesli, kāpēc jāēd maksimāli daudz ķirbju

Jauns.lv

Dārzos un tirgos jau greznojas ķirbji, tā vien prasoties pagatavot izcept ķirbju pankūkas vai keksiņus, izvārīt biezzupu, sautējumu vai iemarinēt ziemai. Īstais laiks atgādināt, ka ķirbju ēdieni ir ne vien gardi, bet arī veselīgi, tāpēc tos ieteicams gatavot pēc iespējas biežāk.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
Iemeslus, kāpēc vēlams ēst pēc iespējas vairāk ķirbju, nosauc “Huffington Post”.

Ķirbji palīdz notievēt

Ķirbjos ir maz kaloriju (100 g – 49) un daudz šķiedrvielu. Šķiedrvielas ilgāk saglabā sāta sajūtu, un pēc ķirbju zupas vai plācenīšu ēšanas tev našķoties pie ledusskapja tik drīz negribēsies. Pētījumi apstiprina, ka cilvēki, kuri uzturā lieto šķiedrvielām bagātu pārtiku, tievē straujāk. Piemēram, kāds pētījums apstiprina: tie, kuri pirms pusdienām apēd ābolu, pēc tam uzņem mazāk kaloriju nekā tie, kuri dzer ābolu sulu. Šķiedrvielas aktivizē arī zarnu trakta darbību.

Ķirbji ir noderīgi redzei

Bļodiņa vārīta rīvēta ķirbja satur vairāk nekā 200 procentu no ieteicamās A vitamīna devas. Turklāt šajā gadījumā par A vitamīnu kļūst arī beta karotīns, kas ķirbim piešķir skaisto oranžo krāsu.

Palīdz samazināt asinsspiedienu

Ķirbjos ir sevišķi daudz kālija, kas ir vērtīgs sirdsdarbībai. Ķirbju sēklās ir fitosteroli, kas  palīdz samazināt asinsspiedienu.

Palīdz izvairīties no vēža

Tāpat kā citi oranžie dārzeņi (burkāni, saldie kartupeļi), arī ķirbji satur daudz antioksidanta beta karotīna. Kā norāda ASV Nacionālais vēža institūts, tas var palīdzēt novērst saslimšanu ar vēzi.

Palīdz uzlabot garastāvokli

Ķirbju sēklās ir daudz aminoskābes triptifāna – tas veicina seratonīna ražošanu, savukārt seratonīna trūkums var būt par iemeslu nomāktam garastāvoklim un depresijai.

Stiprina imunitāti

Ķirbis apgādā organismu ar C vitamīnu, kurš ir ļoti svarīgs imūnsistēmai. Tātad – ēd ķirbjus, un būsi stiprāks – slimības tev ies secen.

Uzlabo ādas stāvokli

Ķirbji zināmā mērā ir arī jaunības eliksīrs – to ēšana palīdz izskatīties jaunākam. Beta karotīns, kuru satur ķirbji, aizsargā ādu no ultravioletajiem stariem, kuru dēļ āda sažūst un parādās grumbiņas.  

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas