Brīdinājums Eiropai: alerģijas kļūs arvien izplatītākas un smagākas
Patlaban Eiropā ar alerģijām mokās apmēram 40 procentu populācijas, un nākotnē šādu ļaužu kļūs arvien vairāk.
Esi vesels
2016. gada 20. septembris, 07:02

Brīdinājums Eiropai: alerģijas kļūs arvien izplatītākas un smagākas

Jauns.lv

Alerģijas un siena drudzis nākamajos gados Eiropā kļūs par arvien nopietnāku problēmu. Klimata pārmaiņu dēļ ne tikai palielināsies alerģijas skarto cilvēku skaits, bet pagarināsies arī aktīvā alerģiju sezona, turklāt simptomi kļūs arvien smagāki, raksta "Quartz".

Jaunākajos pētījumu rezultātos, ko paziņojuši Austrumanglijas universitātes pētnieki, vēstīts, ka tikai pret vienu ziedputekšņu veidu – ambroziju ziedputekšņiem (Ambrosia artemisifolia) – alerģisku cilvēku skaits līdz 2050. gadam palielināsies no 33 miljoniem līdz pat 77 miljoniem.

Pētījuma autori apgalvo, ka tas ir pirmais pētījums, kurš plašāk atklāj, kā klimata maiņa ietekmē cilvēku saslimšanu ar ziedputekšņu alerģiju – sākot ar augu izplatīšanos un beidzot ar to sekām uz cilvēku veselību.

Patlaban no dažādām siena drudža formām cieš apmēram 400 miljonu cilvēku visā pasaulē. Eiropā ar alerģiju mokās apmēram 40 procentu populācijas, ASV – apmēram 30 procenti.

Ambroziju dzimtene ir Ziemeļamerika (ASV pret šiem ziedputekšņiem ir alerģiski apmēram ceturtdaļa ļaužu), taču šis augs aktīvi izplatās arī arvien sasilstošajā Eiropā, īpaši tās ziemeļu daļā. Ambrozijas ir invazīva suga, un tās ir ļoti grūti iznīcināt – tās sēklas ir ļoti izturīgas, augam raksturīga augsta izturība pret herbicīdiem. Atmosfērā palielinoties oglekļa dioksīda daudzumam, šī suga izplatās vēl vairāk.

Augs jau ir izplatījies Viduseiropā – Ungārijā, Rumānijā. Taču pētnieki prognozē, ka šo ziedputekšņu alerģijas piemeklētu cilvēku skaits visvairāk pieaugs Vācijā, Francijā un Polijā, kur klimata sasilšana veicinās ambroziju augšanu un ziedputekšņu rašanos. Tikai viens pats ambrozijas augs gada laikā spēj saražot vienu miljardu ziedputekšņu. Ambroziju ziedputekšņu pilnzieda laiks parasti ir vasaras beigās, taču pētnieki prognozē, ka, sasilstot klimatam un salnām parādoties arvien vēlāk, šis posms būs arvien garāks.

Vairāk ziedputekšņu gaisā savukārt var nozīmēt, ka siena drudža simptomi kļūst arvien smagāki. To veicinās arī sausais gaiss, kas radīsies sausuma dēļ. Kaut arī alerģijas simptomus atvieglo zāles, vecāka gadagājuma cilvēkiem ar to sadzīvot ir grūtāk – jo parasti viņi jau cieš no citām veselības problēmām un lieto vairāk medikamentu.

Palielinoties alerģisku cilvēku skaitam un Eiropas iedzīvotāju vidējam vecumam arvien pieaugot (vidējais vecums Eiropā līdz 2060. gadam, kā prognozēts, palielināsies no 38 līdz 52 gadiem), sezonālās alerģijas kļūs par arvien smagāku nastu veselības aprūpes sistēmai. Aprēķināts, ka gada laikā alerģijas Eiropas Savienības valstīm izmaksā vismaz 55 miljardus eiro, savukārt visā pasaulē darbinieki alerģijas dēļ nestrādā apmēram 4 miljonus darba dienu.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas