Skolotāja Dzintra: "Balss aizsmok jau pirmajā skolas nedēļā"
Ar pārslogotajām balss saitēm dažkārt izdodas tikt galā ar saviem spēkiem, ņemot talkā vienkāršus dabas līdzekļus, taču gadās, ka balss pazūd pavisam.
Esi vesels
2016. gada 21. septembris, 07:46

Skolotāja Dzintra: "Balss aizsmok jau pirmajā skolas nedēļā"

Jauns.lv

Dzintra Januze ir skolotāja ar 34 gadu stāžu, un viņa atzīst – pēdējos gadus, uzsākot jauno mācību cēlienu, jau pirmajā nedēļā par sevi liek manīt balss. Tā aizsmok.

Dzintra par savu darba vietu sauc Saldus novada pašvaldības Druvas vidusskolu. Viņa ir sākumskolas skolotāja un audzina 4. klasi.

Parasti jauno mācību gadu Dzintra sagaida ar divējādām sajūtām – ir priecīgs satraukums par atkalredzēšanos ar skolēniem un kolēģiem, un reizē arī smeldzīga smaguma sajūta par gaidāmo noslodzi un spriedzi darbā. Kuram gan patīk teikt ardievas vasaras bezrūpībai?!

Tomēr Dzintra uz darbu dodas ar prieku un cenšas atbildēt uz katra skolēna uzdoto jautājumu. Un to ir daudz, tāpēc parasti rudenī, atsākot darba gaitas, viņu piemeklē skolotājiem raksturīga nelāga liksta – balss zudums, kakla sāpes…

“Jau ar septembra pirmajām dienām klasē ievērojami daudz jārunā. Bērniem ir daudz jautājumu, uz kuriem viņi vēlas saņemt atbildes tieši no skolotājas. Bērni ir skaļi, kustīgi. Lai nodrošinātu stundā atbilstošus darba apstākļus, man nākas pārslogot balss saites. Pēc vasaras tik intensīva runāšana man beidzas ar balss aizsmakumu jau pirmajā darba nedēļā,” atzīst Dzintra un piebilst, ka parasti ar pirmajām slimības pazīmēm pie ārsta nevēršas, cerot, ka gan jau pāries, un turpina savu darbu.

Dažkārt izdodas tikt galā ar saviem spēkiem, ņemot talkā vienkāršus dabas līdzekļus, taču gadās, ka balss pazūd pavisam. “Tad ir jāņem slimības lapa, jālieto ārsta izrakstītās zāles un jāklusē. Tas ilgst apmēram nedēļu,” atklāj skolotāja.

Aizsmakumam sākoties, Dzintra parasti iegādājas aptiekā pieejamos bezrecepšu medikamentus – kādas sūkājamās tabletes un kaklā pūšamās eļļas, bet šogad Dzintrai ieteica sūkājamas tabletes, kuru sastāvā iekļauta rīkles gļotādām draudzīgā hialuronskābe, kas ātri vien ļāva atgūt balsi un atbrīvoties no aizsmakuma.

Hialuronskābe ir tā pati sastāvdaļa, ko plaši izmanto kosmētikā, lai atjaunotu ādu vai neļautu tai novecot. Izrādās, 21. gadsimtā hialuronskābe nav tikai skaistuma cienītāju draugs, bet arī lielisks dakteris cīņā ar aizsmakuma problēmām.

Tā ilgstoši mitrina mutes un rīkles dobuma gļotādas, pārklājot tās ar aizsargplēvīti, un mazina simptomus – kņudēšanu, sāpes un aizsmakumu, novēršot arī slimības attīstību. Pakļaujot savu rīkli lielai slodzei, piemēram, ikdienā daudz runājot, balsenes gļotāda kļūst sausa, vieglāk ievainojama un pieejamāka baktērijām, vīrusiem, kuru darbības rezultātā var veidoties balss aizsmakums. Hialuronskābe palīdz arī tad, ja cilvēks smēķē vai spiests ilgstoši uzturēties telpā, kur darbojas gaisa kondicionieris vai sildierīces, kas rada sausu gaisu. Noteikti jāatceras, ka aizsmakums var būt arī viens no pirmajiem laringīta simptomiem, ko nekavējoties nepieciešams novērst, lai nepieļautu slimības tālāku attīstību.

Karlīna Timofejeva / Foto: Shutterstock

Tēmas