Ginekologs uzdod pārāk intīmus jautājumus. Kāpēc viņam tas būtu jāzina?
Ejot pie ginekologa, ir vērts atmest aizspriedumus un saņemties uz atklātu sarunu. Noklusētais var būtiski ietekmēt tavu sievišķo veselību un ģimenes laimi.
Esi vesels
2016. gada 28. septembris, 20:50

Ginekologs uzdod pārāk intīmus jautājumus. Kāpēc viņam tas būtu jāzina?

Jauns.lv

Dažkārt jautājumi, kurus vaicā ginekologs, šķiet tik nepieklājīgi, ka gribas iesaukties: „Kāpēc viņam tas būtu jāzina?” Ko īsti jautā ginekologi un kāpēc, skaidro ginekologs un dzemdību speciālists Juris Kociņš.

Ir savi standartjautājumi, kurus ginekologi vaicā gandrīz vienmēr, un ir arī jautājumi, kurus prasa pēc vajadzības. Tā kā ginekoloģija un sievišķā veselība ārkārtīgi cieši savijusies ar sievietes intīmo dzīvi, šie jautājumi ārpus ārsta kabineta var izklausīties vismaz nepieklājīgi. Tomēr jāsaprot, ka ārsts tos jautā aiz personīgas ziņkārības, bet lai labāk varētu palīdzēt sievietei. Un ir jautājumi, uz kuriem jūs varat samelot jebkuram citam, bet ne savam ginekologam.

Ejot pie ginekologa, ir vērts atmest aizspriedumus un saņemties uz atklātu sarunu. Noklusētais var būtiski ietekmēt tavu sievišķo veselību un ģimenes laimi.

Atklātība palīdz palīdzēt

„Pats pirmais jautājums, ar ko sāku, kas ir tās vēlmes vai problēmas, kuru dēļ sieviete atnākusi. Varbūt tā ir tikai kārtējā pārbaude sirdsmieram, varbūt tās ir problēmas, sāpes, varbūt vēlme pēc regulāra cikla, varbūt jautājumi, kāpēc neizdodas ieņemt bērniņu vai gluži otrādi – vēlme izvēlēties piemērotāku kontracepciju. Atkarībā no tā sekos arī pārējie jautājumi,” atklāj Kociņš. Jo atklātākas atbildes, jo ārstam vieglāk nonākt līdz precīzai diagnozei un labākajam tālākās rīcības plānam.

Ginekologa kabinetā ir svarīgi visas savas vēlmes, sūdzības un aizdomas izstāstīt pirms apskates, lai tās laikā ārsts varētu pievērst pastiprinātu uzmanību kādām niansēm, vajadzības gadījumā paņemt analīzes. „Ārsts nav ekstrasenss!” saka dakteris un atceras gadījumus, kad viņa pacientes, jau pēc apskates saģērbušās, atklāj kādu savu problēmu. Tad par šo problēmu ir jāizjautā, un vēlreiz jāveic apskate. „Tā patiesībā ir vēl viena vizīte,” saka dakteris. „Ir jāizvēlas ārsts, kam tu vari uzticēties un godīgi stāstīt par sevi. Tas nav attiecināms tikai uz ginekologiem, bet arī citu specialitāšu mediķiem. Protams, neviens ārsts nevar piespiest tevi stāstīt to, ko tu nevēlies.”

Kad bija pēdējās mēnešreizes?

Standartjautājums, lai ārsts saprastu, kurā cikla fāzē ir sieviete un spētu novērtēt viņas veselību atbilstoši tam. Ja pēdējo mēnešreižu datums ir senāks nekā normāls cikla garums, tad ārstam būs iemesls noskaidrot iemeslu.

Cik garš ir cikls? Vai tas ir regulārs?

Arī standartjautājumi, kuriem būtu prātīgi sagatavoties un pirms došanās pie ārsta pārlūkot savu mēnešreižu kalendārīti. Šis jautājums palīdz ārstam novērtēt gan iespējamos cikla traucējumus, gan precīzāk noteikt, kurā cikla fāzē pašlaik esi.

Cik dienu ilgst mēnešreizes? Cik spēcīgas tās ir? Vai pēdējā laikā to apjoms mainījies?

Arī standartjautājumi, pēc kuriem ārsts var daudz uzzināt par tavu veselību. Pat ja tev mēnešreižu apjoms šķiet normāls, jo tavām draudzenēm tās ir spēcīgākas, centies ārstam precīzāk raksturot asiņu daudzumu – ja ne mililitru, tad vismaz higiēnisko pakešu skaitā. Iespējams, tavi asins zudumi ir pietiekami lieli, lai radītu mazasinības draudus, bet problēmas, kas to izraisa, prasa laicīgu ārstēšanu.

Ka jūties pirms mēnešreizēm?

Lai arī daudzas sievietes uzskata, ka pašsajūtas pasliktināšanās pirms mēnešreizēm ir norma un par to ginekologam pat nav jāsaka, tā tomēr nav. Galvassāpes, nervozums, raudulīgums, tūskainība, vēdersāpes – daudzas no premenstruālā sindroma pazīmēm var novērst, sadarbojoties ar savu ginekologu.

Cik tev bijušas dzemdības? Cik abortu?

Šie fakti sniedz būtisku informāciju par tavu veselību.

Vai dzimumdzīvi dzīvo? Vai tev ir pastāvīgs partneris? Cik seksuālo partneru tev bijis?

Visas atbildes ir labas, ja vien tās ir patiesas. Pat ja šajā dzīves posmā gadījies, ka pārguli ar dažādiem vīriešiem, neslēp to no sava ginekologa. Viņš nav ne tiesnesis, ne tava mamma, ne tikumīgo sieviešu apvienība, un godīga atbilde dakterim sniedz vērtīgu medicīnisko informāciju. Vaicājot šo jautājumu, viņam rūp, kā esošajos apstākļos vislabākajā veidā parūpēties par tavu veselību. Iespējams, ir vērts pārbaudīt, vai neesi guvusi kādu seksuāli transmisīvo slimību. Arī visuzticīgākajai precētajai sievai, ja vien ir aizdomas, ka vīram bijušas paralēlas attiecības, ir iespēja iedzīvoties neuzticīgā partnera savāktajās kaitēs. Ir seksuāli transmisīvās slimības, piemēram, hlamidioze, kas noris bez redzamiem simptomiem, bet papilomas vīrusa izraisītās priekšvēža izmaiņas dzemdes kaklā var snaust gadiem.

Nesašūti, ja tev šķiet, ka esi par vecu šim jautājumam - ir arī kundzes, kas sirmā vecumā joprojām ir seksuāli aktīvas. Tas ir tikai normāli un nāk par labu veselībai. Ginekologs nevar bez jautāšanas zināt, ka neesi viena no viņām.

Kā izsargājaties?

Atbilde uz šo jautājumu gan palīdzēs izvēlēties labāko izsargāšanās veidu šim dzīves periodam vai arī iezīmes iespējamās problēmas ar auglību.

Cik bieži ir sekss? Vai tas sagādā baudu? Cik kvalitatīvs ir orgasms?

Atklāti atbildot uz šiem jautājumiem, iespējams atrast tās problēmas, kas neļauj līdz galam gūt baudu intīmajās attiecībās. Iemesli šīm problēmām mēdz būt dažādi, bet daļa labi risināma ar ginekologam pieejamiem līdzekļiem. Piemēram, mēdz būt kādi saaugumi, iekaisumi vai nelielas cistiņas, kas par sevi liek manīt seksa vai orgasma laikā. Diskomforts vai sāpes šajos intīmajos brīžos liek sievietei saspringt un arī izvairīties no intīmās tuvības. Tas var traucēt normālu sievišķo orgānu apasiņošanu un veselību, dažkārt bērniņa ieņemšanu.

Sāpes seksa laikā var būt saistītas ar maksts sausumu un hormonālām pārmaiņām – arī šajā gadījumā ginekologs varēs palīdzēt. Ir gadījumi, kad nespēja sasniegt orgasmu var signalizēt par cita rakstura veselības problēmām.

Protams, problēmu sakne var būt arī psiholoģiska un risināma pie seksologa vai psihoterapeita.

Vai ir izdalījumi, vai ārpuskārtas asiņošana?

Ārpuskārtas asiņošana vai smērēšanās, jo sevišķi, ja tās neizskaidrojamu iemeslu dēļ atkārtojas, ir būtisks simptoms, par kuru jāzina tavam ginekologam. Tam var būt dažādi iemesli – sākot ar nelielu infekciju un maksts sausumu un beidzot ar dzemdes kakla pirmsvēža stadiju. Tādēļ pastāsti to savam ginekologam, pat ja viņš tev to nav pajautājis.

Neslēp, ja taviem izdalījumiem mēdz būt nepatīkama zivju smaka, – tas nozīmē, ka tavā makstī pārlieku savairojušās gardnerellas. Ar biežu mazgāšanos vien šo problēmu neizdosies novērst – te jājautā ginekologa padoms. Tieši tāpat neslēp, ja mokies ar tā saucamo piena sēni jeb kandidozi – ginekologs atklās tieši tev labāko taktiku, kā ar to tikt galā.

Kādas zāles tu lieto?

Par taviem lietotajiem medikamentiem ir svarīgi zināt visos gadījumos, bet īpaši, ja plāno palikt stāvoklī vai veikt ginekoloģisku operāciju. Pat dabiskiem preparātiem var būt nevēlamas blaknes, tādēļ noteikti brīdini savu ginekologu par šo faktu.

Kādu veļas pulveri izmanto? Kādu apakšveļu parasti valkā, vai lieto ieliktnīšus?

Šos jautājumus dakteris, visticamāk, jautās, ja mēģinās sadzīt vainīgo tavai bakteriālai vaginozei un niezei.

Cik ciešs ir tavs nakts miegs?

Sievišķajiem dzimumhormoniem ir saistība ar nakts miega dziļumu. Vai nu menopauzes tuvošanās, vai hormonu līdzsvara traucējumi var izsaukt šos simptomus. Protams, pie vainas var būt citi faktori, un ārsts, izvērtējot kopainu, varēs izvēlēties precīzāko izmeklēšanas un ārstēšanas taktiku.

Anda Leiškalne, "Tautas Veselības Avīze" / Foto: Shutterstock