Zeķbikses - ne vien skaistas, bet arī veselīgas. Stilistes padomi
Zeķbikses var pat ļoti uzlabot veselību un var kaitēt. Pirmkārt, visas zeķbikses ir sintētika.
Esi vesels
2016. gada 29. septembris, 07:33

Zeķbikses - ne vien skaistas, bet arī veselīgas. Stilistes padomi

Jauns.lv

„Parasti no atvilktnes ņemam pirmās zeķbikses, kas ir sveikas un veselas,” saka stiliste Ligita Prodniece. Tomēr būtiskāk ir padomāt par sevi – vai šīs zeķbikses piestāvēs tērpam un, galvenais, vai labvēlīgi ietekmēs veselību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zeķbikses mūsdienās ir teju katras sievietes ļoti būtiska garderobes daļa. Pat ne tāpēc, ka daudzas profesijas pieprasa noteiktu ģērbšanās stilu, pie kura piedien zeķbikses. Tās ir arī sievišķīgs, kāju skaistumu izceļošs apģērbs pie kleitām un svārkiem, arī pavasara un rudens sezonā zem pusgarajām biksēm un bikšusvārkiem.

Sintētika ir sintētika

Tās lieliski var slēpt dažādus kāju trūkumus – no celulīta, pēdu deformācijas, vēnu zvaigznītēm, tulznām un pašlaik pietiekami nesakoptām kājām līdz mākslīgā iedeguma krēma radītajiem defektiem. Arī pavasaros, kad rokas jau paguvušas saulē iedegt, bet kājas joprojām ir kontrastējoši bālas, glābs zeķbikses. Bet Tautas Veselības Avīzē būtiskāk ir saprast, kā zeķbikses ietekmē veselību.

Uzreiz jāsaka – tās var pat ļoti uzlabot veselību un var kaitēt. Pirmkārt – visas zeķbikses ir sintētika. Likra, spandekss, elastāns, dorlastāns jeb elastomērā poliuretāna šķiedra ir teju visās zeķbiksēs. Biezākas vai plānākas, puķainas un ar mežģīnēm, figūras trūkumus maskējošas un arī ārstnieciskas.

Sintētika, nonākot ciešā saskarē ar ādu, rada gumijas cimda efektu, un dažādām ādas sēnītēm un citiem mikroorganismiem ir, kur izvērsties. Ja vēl zeķbikses katru dienu izmazgā un zem tām valkā dabisku materiālu – kokvilnas vai zīda apakšveļu, tad ādas un jo sevišķi intīmo vietiņu gļotādas mikrofloru var turēt grožos.

Svētkiem un ikdienai

Ir atsevišķas reizes, kad zem zeķbiksēm apakšbikses nevelk, skaidro stiliste. Tas saistīts ar sevišķi pieguļošu tērpu, kur izspiedušās bikšu kontūras nepavisam neuzlabo tēlu. Tomēr šajos gadījumos jācenšas iegādāties zeķbikses ar kokvilnas ielaidumu un neizmantot šādu ģērbšanas manieri katru dienu – tā var iedzīvoties nepatīkamā niezē un izsutumos.

Īpašām svētku reizēm ir domātas arī figūru veidojošās zeķbikses – gan ar stingrāku dibena daļu, gan paaugstinātu vidukli un pilnīgi bez vīlēm. Zem pieguļoša tērpa tās liks augumam izskatīties labāk, taču tās arī rada lielāku sintētikas efektu un dažādu ādas un gļotādu problēmu risku.

Ikdienā zem zeķbiksēm jāvalkā dabisks materiāls – kokvilnas vai zīda apakšveļa. Tās nedrīkst būt stringu vai tanga stila apakšbikses, kurām aizmugurējā daļa visai skopi nosedz dibenu, – ir jāizvēlas klasiskās vai šortu apakšbikses. Ja vien iespējams, telpās pārvelciet apavus – sasviedrētas kājas sintētiskās zeķbiksēs ir lieliska vide sēnīšu attīstībai un bieži vien arī nelāgai smakai.

Veselīgās zeķbikses

Sievietēm, kurām ir problēmas ar vēnām, ārsti iesaka valkāt īpašas kompresijas zeķes vai zeķbikses. Ar tām noteiktā veidā saspiež kājas tā, ka paplašinātajām zemādas vēnām ir jāsaraujas. Sava paplašinājuma dēļ mainītā vēna ne tikai neveic savu darbu, bet arī tecina uz leju tās asinis, kuras citas vēnas jau uzsūknējušas uz augšu un, darbojoties kā milzu piltuve, bojā citas vēnu vārstules. Kad vēnas netiek galā ar savu darbu, kājas pietūkst, sāp un dažkārt iekaist. Vēnu mazspēja biežāk izpaužas, ja visa diena jāpavada uz kājām vai kāda iemesla dēļ ilgi jāsēž, piemēram, lidmašīnā vai ceļojot ar auto. Kompresijas zeķes šādos gadījumos labi palīdz. Var iegādāties kompresijas zeķbikses vai garās zeķes, vai golfus – to vislabāk pateiks vēnu ārsts flebologs. Ārsts arī noteiks, cik stingras zeķes jāvalkā, un izrakstīs recepti. Ir kompresijas zeķes, kas nav tik stingras un lietojamas profilakses nolūkā – tās iespējams iegādāties bez receptes.

Lai gan kompresijas zeķes dara daudz laba, tomēr arī tā ir cieši pieguļoša sintētika, kas rada labu vidi dažādu sēnīšu un baktēriju attīstībai. Tās ir obligāti katru dienu jāmazgā.

Kam pievērst uzmanību, pērkot zeķbikses?

Lielums, sastāvs un blīvums ir pirmais, ko pētīsiet etiķetē. Absolūtais vairums zeķbikšu sastāvēs no likras. Tā ļauj perfekti, bez krunkām, apņemt kāju un vienlaikus netraucēt kustēties. Pateicoties likrai, zeķbikses saglabā savu formu.

Aizvien populārākas ir mikrošķiedras zeķbikses – tās ir mīkstas un zīdainas, ar labu ūdens uzsūkšanas spēju un izturīgākas pret nodilumu.

Viens no jaunumiem ir zeķbikses ar Taktel poliamīda diegu – tām ir skaists zīdains spīdums, un šīs zeķbikses ir plānas, kas ļauj ādai elpot.

Pieejamas arī siltās ziemas zeķbikses, kurās izmanto vilnu un kokvilnu – dabisko šķiedru īpatsvars nedrīkst būt mazāks par 55 – 60 procentiem, citādi šis apģērba gabals pietiekami nesargās kājas no aukstuma.

Lētākām zeķbiksēm izmanto akrilu. Tās drīz vien jau izskatās vairāk nekā lētas.

Deni jeb blīvums var svārstīties no 10 līdz 70. Šis skaitlis norāda nevis likras procentu, bet gan diega resnumu deniros (DEN).

•    10 – 12 DEN – visplānākās zeķbikses, kuras valkā pie vakarkleitām.

•    15 DEN – plānas ikdienas zeķbikses, kas piemērotas valkāšanai vasarā.

•    20 – 30 DEN – biroja stilam optimālas zeķbikses

•    40–50 DEN – rudens un pavasara zeķbikses.

•    70 un vairāk DEN – lieliskas zeķbikses aukstam laikam.

Sievietes kļūdaini uzskata, ka, jo lielāks DEN, jo biezākas un necaurlaidīgākas zeķbikses. Tā nav. Ligita Prodniece skaidro, ka arī zeķbikses ar lielāku DEN skaitli mēdz izskatīties plānas un caurspīdīgas.

Zeķbikšu izmēru parasti var novērtēt pēc tabulas uz iepakojuma. Ja ir šaubas, tad ieteicams ņemt nedaudz lielāku izmēru – pārāk apspīlētas zeķbikses būs neērtas un ātrāk saplīsīs.

Novērtējiet arī zeķbikšu vīles – ikdienas zeķbiksēm būs pietiekami, ja tās būs plakanas. Zem pieguloša plāna tērpa labāk izskatīsies bezvīļu zeķbikses. Kokvilnas ielaidums staklē saglabās jums komfortu reizēs, kad tērps nesader ar apakšbikšu vīlēm un gumijām.

Lai piestāv!

Zeķbikšu krāsu izvēlies, domājot par roku toni, apaviem un pārējo tērpu. Ja, piemēram, vasarā esi izlēmusi vilkt kleitiņu ar īsām piedurknēm, bet rokas tev ir ziemīgi bālas, tad miesas krāsas zeķbikšu tonim vajadzētu būt atbilstoši bālam un otrādi – nosauļotām rokām piestāvēs tumšāka toņa zeķbikses. Lai gan atkal ir modē zeķbikses ar vīli aizmugurē, ar tām nebūtu prātīgi aizrauties ne sievietēm, kam ir pārāk tievas, ne tām, kam ir resnas kājas – vīle mēdz sašķiebties un radīt visai dīvainu izskatu.

Joprojām modē ir arī spilgtas un puķainas zeķbikses. Tomēr tās pievērš pastiprinātu uzmanību ne tikai kājām, bet arī apaviem – ja ir šiki un stilistiski atbilstoši apavi un tas atbilst konkrētajā situācijā pieņemtajam dreskodam, kāpēc gan ne. Bet, ja kājās ir drusku nodiluši zābaciņi, tad labāk izvēlēties neitrālas miesas krāsas zeķbikses.

Lai, pārvelkot zābakus vai āra kurpes, neatklātos nelāgs pārsteigums – kāda akmentiņa vai apava izdeldēts caurums, stiliste iesaka āra apavos virs zeķbiksēm vilkt plānas zeķītes vai pat pēdiņas. Veselīgākas, protams, būs no vilnas vai kokvilnas, bet labāk no izdilumiem sargās arī sintētiskās.

Anda Leiškalne, "Tautas Veselības Avīze" / Foto: Shutterstock