Topošo māmiņu veselība. Kāpēc būtu jāuzņem magnijs?
Esi vesels
2016. gada 29. septembris, 08:00

Topošo māmiņu veselība. Kāpēc būtu jāuzņem magnijs?

Jauns.lv

Grūtniecība ir īpašs laiks — gan topošajai mātei, gan vēl nedzimušajam bērnam. Grūtniecības laikā organismam nepieciešams vairāk enerģijas, ko tas saņem no olbaltumvielām, ogļhidrātiem un taukiem. Tam nepieciešami arī vitamīni un minerālvielas. Šo elementu uzņemšana ir viens galvenajiem veselīgas grūtniecības un dzemdību nosacījumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar uztura speciālistu viedokli optimālais uzņemamais magnija daudzums ir 4–12 miligrami uz kilogramu ķermeņa masas. Grūtniecības laikā, īpaši tās otrajā daļā, un laktācijas periodā tas ir par 35 procentiem lielāks. Šajā laikā nepieciešami 450–600 miligrami magnija dienā. Šī palielinātā nepieciešamība saistīta ar hormonālām pārmaiņām grūtnieces organismā:

magnijs

tiek pastiprināti izvadīts ar urīnu un uzsūcas augļa organismā. Auglis uzņem aptuveni 8 miligramus magnija dienā. Piena ražošanai ķermenis izmanto vidēji 25 miligramus

magnija

dienā. Šādos gadījumos īpaši svarīgi lietot pietiekamu magnija daudzumu, lai tiktu apmierinātas mātes un bērna vajadzības.

Grūtniecības laikā uzņemtā

magnija

nozīme auglim un jaundzimušajam

*     Magnijs paātrina kaulu veidošanos un palielina to izturību pret lūzumiem. Tas iesaistīts arī augļa kaulu veidošanās prenatālajā fāzē.

*     Magnija deficīts var izraisīt paaugstinātu asinsspiedienu, kas grūtniecības laikā ir īpaši bīstams. Pastāvīgi paaugstināts asinsspiediens (>140/90) var izraisīt preeklampsiju un pat toksikozi!

*     Ja magnijs tiek uzņemts nepietiekami un tā līmenis asinīs ir zems, organisms var absorbēt to no galvenās magnija uzglabāšanas vietas, t.i., no muskuļiem. Tas savukārt var izraisīt nepatīkamus krampjus kājās un vājināt muskuļus.

*     Grūtniecības laikā sievietes piedzīvo garastāvokļa svārstības un aizkaitināmību, jo mainās hormonu līmenis. Magnija deficīts veicina šādu stāvokli, kas izraisa garastāvokļa pasliktināšanos, apātiju un neirozi.

*     Magnijs ietekmē arī gludās muskulatūras, arī dzemdes muskulatūras, jutīgumu. Šī iemesla dēļ vienu no tā savienojumiem — magnija sulfātu — lieto kā dzemdes kontrakciju inhibitoru. Tā kā magnija deficīts atsevišķos gadījumos var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības, grūtniecības laikā ir ļoti svarīgi monitorēt tā līmeni.

*     Pēdējos gados vairāki autori uzsvēruši, ka pirms dzemdībām lietots magnijs aizsargā neironus jaundzimušajiem ar samazinātu masu.

*     Magnijs ir iesaistīts daudzu prenatālajā fāzē nepieciešamu savienojumu sintēzē, piemēram, D vitamīna, kas palīdz organismam absorbēt kalciju, sintēzē, un tādējādi veicina pareizu kaulu veidošanos.

Daudz magnija ir kokosriekstos, saulespuķu sēklās, mandelēs, griķos, pākšaugos, riekstos, rīsos un auzās. Svarīgi zināt, ka

magnija

uzsūkšanās no pārtikas ir neliela (tikai aptuveni 50 procentu no uzņemtā apjoma), jo ir dažādas ķīmiskās formas (dominējot neorganiskajām formām).

Reklāmas raksts sadarbībā ar

magneb6.lv / Foto: Shutterstock