Kurkuma – viegli audzējams augs veselībai un labai garšai
Kurkuma palīdz novērst iekaisumus, lielā mērā stiprināt imunitāti, veicināt gremošanas procesus un vielmaiņu, un to dēvē arī par superaugu pretvēža terapijai.
Dabasspēks
2016. gada 5. oktobris, 12:10

Kurkuma – viegli audzējams augs veselībai un labai garšai

Jauns.lv

Safrāna sakne, dzeltenais ingvers, dzeltensakne – šādos un vēl citos vārdos tautas valodā dēvē kurkumu, vienu no iecienītākajām Āzijas garšvielām, kas nu iekarojusi visu pasauli. Vērtīgo īpašību dēļ to pēdējā laikā aizvien biežāk ierindo superproduktu klāstā.

Ne viens vien pētījums liecina, ka kurkuma palīdz novērst iekaisumus, lielā mērā stiprināt imunitāti, veicināt gremošanas procesus un vielmaiņu, un to dēvē arī par superaugu pretvēža terapijai. Savukārt Eiropā kurkuma kļuvusi par modes lietu, ko audzē arī dekoratīvos nolūkos, jo tā priecē ar skaistiem ziediem violetos toņos un bāli krēmīgās nokrāsās, turklāt to ir viegli audzēt. Protams, ja nevēlas kurkumu pārziemināt, rudenī sakneni var izmantot kā garšvielu un arī kā krāsvielu. Starp citu, budistu mūku dzeltenoranžie tērpi top no auduma, kas krāsots ar kurkumu.

Kas jāņem vērā, lai kurkuma justos labi un ziedētu?

* Kurkumai patīk silta un gaiša vieta, taču ne pārāk karsta, kur tā lielu dienas daļu pakļauta tiešiem saules stariem. Optimālā temperatūra ir no 18 līdz 23 grādiem. Ja temperatūra nokrītas zem 15 grādiem vai pakāpjas virs 30 grādiem, augs mocīsies un, visticamāk, iznīks.

* Ja iespējams regulēt gaisa mitrumu, ieteicami ir 80 procenti mitruma.

* Stādīšanai ir piemērota irdena, barības vielām bagātīga augsne, der arī veikalos nopērkamā dārza melnzeme un puķēm paredzētā augsne.

* Augsnei jābūt vienmērīgi mitrai, bet ne slapjai. Reizi pa reizei der pagaidīt, līdz augsne izžūst (taču neizkalst), lai saknenim tiktu klāt skābeklis.

* Kad rudenī kurkuma met lapas, tas nozīmē, ka tā gatavojas ziemas mieram. Tad ir divas iespējas: vai nu pārziemināt telpā, kur gaisa temperatūra nav zemāka par 15–16 grādiem, vai arī izrakt sakneni, izkaltēt cepeškrāsnī un samalt pulverī kā garšvielu.

Kā stādīt kurkumu?

Mūsu apstākļos kurkumai vispiemērotākā augšanas vieta būs liels puķu pods – aptuveni 15 litru tilpumā. Sakneni ieliek 6–8 cm dziļā bedrītē, pārklāj ar augsni un viegli aplaista. Vēlā pavasarī, kad laukā gaiss sasilis līdz vēlamajiem 18 grādiem, puķu podu iznes dārzā vai uz balkona, vai terases. Vēsākā laikā tas labi jutīsies gaišā telpā ar lieliem logiem, kā arī ziemas dārzā.

Kur iegādāties kurkumu stādīšanai?

Jau ieaugusi kurkuma aizvien biežāk parādās dārzkopības lielveikalos (tikai pārdevēji, kā izrādās un kā liecina pieredze, nezina, ka tā ir kurkuma), sakneņus un sēklas var pasūtīt internetā. Vēl viena iespēja – ceļojot pa Āzijas zemēm, svaigu kurkumas sakneni var nopirkt tirgos vai pārtikas veikalos kā nesakaltētu garšvielu un atvest mājās čemodānā.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock