Latvijas futbola izlase finālā uzvar Lietuvu un nosargā Baltijas kausu
Vienīgos vārtus spēlē guva Nauris Bulvītis, kurš mača septītajā minūtē pēc stūra sitiena izspēles izmantoja nesaprašanos Lietuvas izlases soda laukumā.
Futbols
2014. gada 31. maijs, 22:09

Latvijas futbola izlase finālā uzvar Lietuvu un nosargā Baltijas kausu

Jauns.lv

Latvijas futbola izlase sestdien Liepājā ar rezultātu 1:0 (1:0) uzvarēja Lietuvu Baltijas kausa izcīņas finālspēlē, nosargājot pirms diviem gadiem iegūto trofeju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienīgos vārtus šajā mačā guva aizsargs Nauris Bulvītis.

Mačs starp abām vienībām sākās itin mierīgā gaisotnē, taču jau septītajā minūtē pēc stūra sitiena izspēles nesaprašanos Lietuvas izlases soda laukumā izmantoja Bulvītis, kurš raidīja bumbu vārtos.

Dažas minūtes vēlāk spēli nācās uz mirkli pārtraukt, jo laukumā izskrēja Lietuvas valstsvienības atbalstītāji, steidzoties uz pretējo tribīni, kur apsargi Latvijas fanus vēlējās apturēt no pirotehnikas izmantošanas.

Lietuvas izlase pirmajā puslaikā tikai retu reizi pārbaudīja Latvijas komandas pamatvārtsarga Andra Vaņina modrību, bet puslaika izskaņā pirmo reizi šajā turnīrā laukumā devās uzbrucējs Valērijs Šabala, kurš nomainīja Edgaru Gauraču. Vēl puslaika kompensācijas laikā Lietuva izpildīja bīstamu tālsitienu uz Vaņina vārtiem, taču vārtsargs bija vietā. Pēc tam Latvija steidzās pretuzbrukumā, bet Oļegam Laizānam sitiens uz vārtiem lāgā neizdevās.

Otro puslaiku jau krietni labāk un aktīvāk iesāka Lietuva, kas pārņēma kontroli pār mača gaitu. 65.minūtē sāncenšiem radās teicama iespēja gūt vārtus, kad pēc teicamas saspēles praktiski radās izgājiens uz Vaņina vārtiem, taču pēcāk sekojošais sitiens bija garām vārtiem.

Neilgi pēc šīs iespējas Lietuvai bija vēl viena izdevība rezultātu izlīdzināt, taču arī šoreiz vietā bija Vaņins. Latvija otrajā puslaikā centās nosargāt tai labvēlīgo rezultātu, spēlējot no aizsardzības un mēģinot pretiniekus notvert uz pretuzbrukumiem. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc mājiniekiem otrajā puslaikā praktiski neradās reālas iespējas gūt otros vārtus.

Jau kompensācijas laikā Lietuvai bija vēl viena lieliska iespēja panākt neizšķirtu, taču bumba pēc viņu sitiena no soda laukuma vidus praktiski tukšos vārtos atsitās futbolistu burzmā. Jau kompensācijas laikā debiju Latvijas izlases rindās piedzīvoja pussargs Gints Freimanis, kurš nomainīja Šabalu.

Pirmo reizi karjerā Latvijas izlases pamatsastāvā laukumā devās aizsargs Kaspars Dubra.

Kā zināms, pirms tam trešo vietu šajā turnīrā izcīnīja Somija, kas ar 2:0 (0:0) pārspēja Igauniju.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase ceturtdien pusfinālā pēcspēles 11 metru soda sitienos ar 1:0 uzveica Igauniju. Šis mačs kļuva par atvadām no valstsvienības tās visu laiku rezultatīvākajam futbolistam Mārim Verpakovskim.

Tikmēr Lietuva pusfinālā ar 1:0 pārspēja Somiju.

Latvijas futbola izlase Baltijas kausa trofeju ieguvusi 12.reizi, kas ir labākais rādītājs starp visām šī reģiona valstīm.

Mačā pret Igauniju debiju valstsvienības rindās piedzīvoja aizsargs Oļegs Timofejevs un pussargs Visvaldis Ignatāns, tikmēr no pašreiz sastāvā esošajiem futbolistiem izlasē vēl nav spēlējuši vārtsargs Pāvels Šteinbors un pussargs Gints Freimanis.

Pēc ilgāka pārtraukuma valstsvienībā atgriezās uzbrucējs Edgars Gauračs un pussargs Oļegs Laizāns, bet tajā netika iekļauts joprojām savainotais pussargs Aleksandrs Cauņa, kā arī uzbrucējs Artjoms Rudņevs.

Pirms šī turnīra Latvijas izlase pēdējo spēli aizvadīja martā, kad pārbaudes cīņā izbraukumā ar 0:1 zaudēja Maķedonijai. Salīdzinot ar šo maču, Latvijas izlases rindās nebija iekļauts pussargs Juris Laizāns, kurš noslēdzis profesionālās gaitas, kā arī pussargs Roberts Savaļnieks un aizsargs Renārs Rode.

Tikmēr Lietuvas izlasē bija iekļauti futbolisti no klubiem Lietuvā, Izraēlā, Krievijā, Dānijā, Rumānijā, Čehijā, Itālijā, Vācijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Azerbaidžānā, Anglijā un arī Latvijā.

Lietuvas izlasē vienīgais Latvijas komandas pārstāvis ir aizsargs Valdemārs Borovskis, kurš pārstāv Rīgas "Daugavu".

Latvija pasaules rangā pašlaik ieņem 109.vietu, bet Lietuva atrodas piecas pozīcijas augstāk.

Arī Lietuva pirms Baltijas kausa izcīņas turnīra aizvadīja tikai vienu pārbaudes spēli, kad martā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Kazahstānu.

Abas valstsvienības līdz šim pēdējo savstarpējo maču aizvadīja pagājušā gada oktobrī, kad cīnījās 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra ietvaros. Toreiz savā laukumā ar 2:0 labāki bija Lietuvas izlases spēlētāji.

Baltijas kausa izcīņa nacionālajām izlasēm tiek uzskatīta par vecāko starptautisko futbola turnīru Eiropā. Atbilstoši vēstures liecībām pirmajā turnīrā 1928.gadā triumfēja Latvijas izlase. Agrāk šāds turnīrs tika rīkots katru gadu, bet šobrīd Baltijas kauss notiek reizi divos gados Latvijā, Lietuvā vai Igaunijā. Pirms diviem gadiem Igaunijā kausu izcīnīja Latvijas valstsvienība.

Ar šo turnīru Latvijas izlases turpina gatavošanos 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, kurā Latvija startēs A apakšgrupā kopā ar Nīderlandi, Čehiju, Turciju, Islandi un Kazahstānu.

Latvija atlases turnīru sāks 9.septembrī, izbraukumā aizvadot dueli pret Kazahstānu. Savukārt otrais mačs tiks aizvadīts savā laukumā - 10.oktobrī pret Islandi, bet trīs dienas vēlāk mājās būs jātiekas arī ar Turciju.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts dalībai Baltijas kausa izcīņas turnīrā:

vārtsargi - Andris Vaņins ("Sion", Šveice), Aleksandrs Koļinko (Kaļiņingradas "Baltika", Krievija), Pāvels Šteinbors (Zabžes "Gornik", Polija);

aizsargi - Kaspars Gorkšs ("Reading", Anglija), Vitālijs Maksimenko (Braitonas "Albion", Anglija), Nauris Bulvītis ("Aarau", Šveice), Antons Kurakins, Oļegs Timofejevs, Kaspars Dubra (visi - "Ventspils");

pussargi - Artis Lazdiņš, Gints Freimanis (abi - "Jelgava"), Artūrs Zjuzins (Kaļiņingradas "Baltika"), Aleksandrs Fertovs ("Sevastopol", Ukraina), Ritvars Rugins ("Skonto"), Jurijs Žigajevs ("Ventspils"), Andrejs Kovaļovs (Kišiņevas "Dacia", Moldova), Aleksejs Višņakovs (Lodzas "Widzew", Polija), Visvaldis Ignatāns ("Ventspils"), Oļegs Laizāns (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija).

uzbrucēji - Valērijs Šabala ("Skonto"), Eduards Višņakovs (Lodzas "Widzew"), Māris Verpakovskis ("Liepāja"), Edgars Gauračs (Jūrmalas "Spartaks").

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA