Kārteres uguņošana nodrošina TTT meitenēm otro uzvaru Eirokausā
Zviedrijas vicečempiones Ūmeo "Udominante" neatrada nekādus pretargumentus Sidnijas Kārteres caurgājieniem un pustālajiem metieniem.
Basketbols
2015. gada 4. novembris, 22:01

Kārteres uguņošana nodrošina TTT meitenēm otro uzvaru Eirokausā

Jauns.lv

Latvijas čempionvienība basketbolā sievietēm "TTT Rīga" Eirokausa pamatturnīra otrajā mačā trešdien ar 64:60 (15:16, 20:16, 7:10, 22:18) viesos uzveica Zviedrijas vienību Ūmeo "Udominante", izcīnot otro uzvaru.

Rīdziniecēm ar 29 punktiem izcēlās Sidnija Kārtere, bet 12 punkti un 12 bumbas zem groziem Kristīnas Menas kontā.

Savukārt mājinieču komandas labā 16 punktus guva Heilija Meršona.

Pirmais spēles nogrieznis ritēja punkts punktā, bet otrajā spēles ceturksnī viešņas panāca piecu punktu pārsvaru (23:18). Tiesa, "TTT Rīga" basketbolistes to trīs minūšu laikā zaudēja un sīva spēkošanās par vadību noritēja līdz puslaika beigām, kuru ar trīs punktu pārsvaru (35:32) noslēdza Latvijas kluba spēlētājas.

Otrajā puslaikā pirmās četrarpus minūtes viešņas nespēja gūt punktus, kas ļāva mājiniecēm iekrāt savu līdz šim lielāku pārsvaru (38:35). Turpinājumā līdz ceturtās ceturtdaļas pirmajām minūtēm te viena, te otra komanda atradās vadībā, bet pēdējā spēles nogriežņa sestajā minūtē Kārtere panāca rīdziniecēm sešu punktu handikapu (58:52).

Kad līdz finālsvilpei bija palikušas 40 sekundes precīzu tālmetienu realizēja Meršona, pietuvojoties vien līdz trīs punktu deficītam (57:60). Tomēr pusminūti vēlāk precīza no soda metienu līnijas bija Kārtere, palielinot pārsvaru uz pieciem punktiem (62:57). Turpinājumā Meršona un Kārtere vēlreiz apmainījās ar diviem punktiem, bet mača pēdējā sekundē mājinieces iemeta vienu no diviem soda metieniem, kas Rīgas komandai ļāva uzvarēt ar 64:60.

"TTT Rīga" turnīru sāka vēl no kvalifikācijas kārtas, kurā divu spēļu summā pārliecinoši pieveica Austrijas čempioni Vīnes "Flying Foxes". Tomēr atbildes spēlē Latvijas čempionvienība zaudēja ar sešu punktu pārsvaru, ciešot pirmo zaudējumu šosezon, jo tā pagaidām bez zaudējumiem cīnās Latvijas un Igaunijas apvienotajā līgā, kā arī jaunizveidotajā Austrumeiropas Sieviešu basketbola līgā (EEWBL).

Savukārt pirmajā pamatturnīra spēlē pirms nedēļas "TTT Rīga" savā laukumā ar 75:69 pieveica Turcijas komandu Ordu "Orduspor", kas tiek uzskatīta par apakšgrupas favorīti.

Tikmēr "Udominante" komanda nacionālajā čempionātā līdz šim astoņās spēlēs guvusi septiņas uzvaras, bet pirmajā Eirokausa spēlē tā ar 84:87 savā laukumā piekāpās Krievijas komandai Maskavas "Dinamo".

Trīsdesmit divi klubi, sadalīti astoņās apakšgrupās pa četrām komandām katrā, Eirokausā izspēlēs divu apļu turnīru. Katras grupas divas spēcīgākās komandas kvalificēsies "Last 16" kārtai, bet trešajā izslēgšanas spēļu kārtā četrām labākajām kārtām pievienosies četras FIBA Eirolīgas komandas, kuras savās grupās ieņems attiecīgi piekto un sesto vietu.

Fināli paredzēti 6. un 13.aprīlī.

No 1960. līdz 1982.gadam 18 reizes Eiropas čempionvienību kausu izcīnījušās un 1987.gadā Liliānas Ronketi Eiropas kausu ieguvušās TTT komandas mantinieces kopš neatkarības atgūšanas Eiropas klubu turnīros startējušas sešas reizes - pa reizei zemākā līmeņa Ronketi kausā (2002.gadā) un Eiropas kausa izcīņā (2007.gadā), kā arī četras reizes FIBA Eirolīgā (2008.-2011.gadā).

Arī pērn klubs oficiāli pauda gatavību piedalīties Eiropas kausa izcīņas turnīrā, kas ir kontinenta otrās prestižākās klubu sacensības aiz FIBA Eirolīgas, tomēr pirms termiņa, kad bija jāveic dalības naudas iemaksa, līdzdalību tomēr atsauca.

Iepriekšējā sezonā FIBA Eiropas kausā līdz finālam aizkļuva Anetes Šteinbergas pārstāvētā Beļģijas čempionvienība "Royal Castors Braine", ko trenēja Ainars Zvirgzdiņš, tomēr izšķirošajā duelī piekāpās Francijas komandai "Villeneuve d'Ascq".

Pagājušajā sezonā "TTT Rīga" kļuva ne tikai par Latvijas čempioni, bet bija labākā arī Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA