Karsums izrauj Latvijas hokeja izlasei grūtu uzvaru pār Japānu
Uzvaras vārtus vien divas minūtes pirms pamatlaika beigām guva Mārtiņš Karsums.
Hokejs
2015. gada 5. novembris, 21:52

Karsums izrauj Latvijas hokeja izlasei grūtu uzvaru pār Japānu

Jauns.lv

Latvijas hokeja valstsvienība Liepājā notiekošā Eiropas Izaicinājuma kausa (EIHC) turnīra pirmajā spēlē ceturtdien grūtā cīņā ar 5:4 (3:2, 1:0, 1:2) pieveica Āzijas spēcīgāko komandu Japānu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kaut Latvija laukumā dominēja lielāko daļu mača, uzvaras vārtus vien divas minūtes pirms pamatlaika beigām guva Mārtiņš Karsums. Tāpat divus vārtus iemeta Edijs Brahmanis, bet pa reizei atzīmējās Aleksejs Širokovs un Mārtiņš Cipulis.

Latvijas izlase maču iesāka ar izteiktu pārsvaru un 12.minūtē, otro reizi spēlējot vairākumā, atklāja rezultātu, kad ātrajā uzbrukumā Aleksejs Širokovs aizlauzās līdz vārtiem un ripa nokļuva vārtos no japāņa kājas. Tomēr jau pēc desmit sekundēm Japāna panāca 1:1, kad Sjunsuke Šigeno netraucēts ieraidīja ripu vārtos no pašas priekšas.

Drīz Latvija nopelnīja nākamo vairākumu un 14.minūtē to ar spēcīgu un precīzu metienu no vārtu priekšas realizēja Brahmanis, tomēr pēc nepilnas pusotras minūtes vairākumu ātri realizēja arī Japāna, kad izcēlās Seidži Takahaši, panākot izlīdzinājumu 2:2. Pēc otrajiem zaudētajiem vārtiem Latvijas hokejisti ļoti aktīvi devās uzbrukumā un 16.minūtē Cipulis guva vārtus, kad bija pirmais pie vārtsarga atsistas ripas. Līdz ar to pēc rezultatīvas pirmās trešdaļas mājinieki atradās vadībā ar 3:2.

Otrās trešdaļas astotajā minūtē Latvija pirmoreiz ieguva mačā divu vārtu pārsvaru, kad ātro uzbrukumu ļoti eleganti izspēlēja Brahmanis un trešdien ģimenes pieaugumu sagaidījušais Kaspars Daugaviņš, precīzi metot pirmajam no viņiem. Kaut pirmās trešdaļas beigās un otrajā trešdaļā Latvija nopelnīja trīs noraidījumus pēc kārtas, tie visi tika izturēti. Latvija kopumā laukumā darbojās daudz drošāk un pēc 40 spēlētām minūtēm bija vadībā ar 4:2.

Izšķirošās trešdaļas sākumā Japānas izlase nopelnīja trīs noraidījumus un Latvijai bija iespēja gandrīz minūti sacensties trijatā pret pieciem. Šajā laikā reizi pēc Brahmaņa metiena japāņu vārtus glāba vien konstrukcija, tomēr rezultāts nemainījās. Ko nepaveica Latvija, izdarīja Japāna trešdaļas 12.minūtē Takafumi Jamašita samazināja deficītu. Pēc nieka sešām sekundēm Latvijas izlasi mazākumā atstāja Georgijs Pujacs un arī šo iespēju viesi realizēja - Go Tanaka panāca izlīdzinājumu 4:4.

Vēlreiz vadību Latvija atguva tieši divas minūtes pirms pamatlaika beigām, kad pēc Daugaviņa piespēles nekļūdīgi meta Karsums. Pēdējās sekundēs Japānai bija izteikts pārsvars, tomēr Latvija noturēja laimīgu uzvaru.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika nosaukts Daugaviņš.

Otrā turnīra pirmās kārtas spēlē ceturtdien Baltkrievija vien ar 1:0 uzvarēja Japānu.

Turpinājumā piektdien Latvija spēkosies pret Baltkrieviju, bet sestdien turnīru noslēgs ar maču pret Itāliju.

Kā zināms, Latvijas izlases kandidātu sarakstā tika iekļauti 25 hokejisti, bet komandas galvenā trenera pienākumus pilda Ēriks Miļuns, kuram palīdz Kārlis Zirnis.

Latvijas izlase kopš pasaules čempionāta ir bez galvenā trenera. Paredzams, ka lielākai skaidrība varētu būt pēc decembrī gaidāmā U-20 izlases starta pasaules čempionātā, jo viens no kandidātiem ir šīs valstsvienības galvenais treneris Leonīds Beresņevs.

Kā zināms, februārī Latvija EIHC ietvaros aizvadīs arī divas pārbaudes spēles ar Kazahstānu.

Pasaules čempionāts 2016.gadā no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Latvijas izlases kandidātu saraksts EIHC turnīram Liepājā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", Krievija), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice), Henrijs Ančs ("Mogo", Latvija);

aizsargi - Ēriks Ševčenko (Rīgas "Dinamo", Latvija), Artūrs Kulda (Helsinku "Jokerit", Somija), Oskars Bārtulis (Vladivostokas "Admiral", Krievija), Jānis Andersons ("Zvolen", Slovākija), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Renārs Demiters ("Mogo", Latvija), Georgijs Pujacs, Jēkabs Rēdlihs (abi - bez kluba);

uzbrucēji - Vitālijs Pavlovs, Edgars Kulda, Māris Bičevskis (visi - Rīgas "Dinamo", Latvija), Mārtiņš Karsums (Maskavas "Dinamo", Krievija), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", Krievija), Edijs Brahmanis ("Gomeļ", Baltkrievija), Aleksejs Širokovs (Čehovas "Zvezda", Krievija), Koba Jass (Skalicas HK 36, Slovākija), Rihards Marenis (Ororas Universitātes "Spartans", ASV), Vitālijs Hvorostiņins ("Rīga", Latvija), Bruno Zabis ("Liepāja", Latvija), Miks Lipsbergs ("Mogo", Latvija), Mārtiņš Cipulis, Roberts Bukarts (abi - bez kluba).

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA