Basketbols
2015. gada 24. novembris, 21:29

"Ventspils" basketbolisti nodrošina pirmo vietu FIBA Eiropas kausa apakšgrupā

Jauns.lv

Latvijas vicečempione basketbolā "Ventspils" jaunizveidotā FIBA Eiropas kausa apakšgrupu turnīra piektajā mačā otrdien ar 86:67 (23:18, 22:21, 18:8, 23:20) uzvarēja latvieša Laura Blaua pārstāvēto Lietuvas komandu Pasvāles "Pieno žvaigzdes", nodrošinot pirmo vietu grupā.

Mājinieki jau no pirmajām minūtēm spēlēja rezultatīvāku basketbolu, izvirzoties vadībā. Otrās ceturtdaļas sākumā "Pieno žvaigzdes" basketbolisti mazliet pietuvojās ventspilniekiem (21:23), taču līdz puslaika beigām "Ventspils" spēlētāji atjaunoja sešu punktu pārsvaru, spēles pirmo daļu noslēdzot ar 45:39.

Lai gan otro puslaiku ventspilnieki neuzsāka pārāk sekmīgi, kas viesiem ļāva pietuvoties līdz 44:47, Latvijas vicečempioni pēc tam veica 12:0 izrāvienu un panāca jau 59:44. Cīņas turpinājumā "Pieno žvaigzdes" basketbolistiem tā arī neizdevās lauzt cīņas gaitu, taču otrā puslaika turpinājumā "Ventspils" vienībai savu pārsvaru vēl vairāk palielināt īsti neizdevās. Tiesa, pēdējās minūtēs mājinieki spēja panākt jau 24 punktu handikapu (84:60), kas nozīmēja pārliecinošu uzvaru.

Kā zināms, turnīru ventspilnieki ir iesākuši veiksmīgi un pirmajos piecos mačos guvuši piecus panākumus. Vispirms "Ventspils", aizvadot sekmīgu ceturto ceturtdaļu, savā laukumā ar rezultātu 67:62 uzvarēja Slovēnijas vienību Domžales "Helios Suns", ko vada ventspilniekiem labi zināmais Gašpers Okorns, turpinājumā ar 100:96 rezultatīvā mačā uzvarēja sava bijušā spēlētāja Blaua pārstāvēto "Pieno žvaigzdes", pēc tam ar 92:76 izbraukumā pārliecinoši pieveica arī Polijas vienību Zgoželecas "PGE Turow", bet pirms nedēļas ar 81:72 atkārtoti uzveica "Helios Suns".

I apakšgrupas līdere ar piecām uzvarām piecos mačos ir "Ventspils" komanda, turklāt jau priekšlaicīgi nodrošinājusi pirmo pozīciju. Pa divām uzvarām četros mačos guvuši Lietuvas un Polijas klubi, bet "Helios Suns" basketbolisti cietuši četrus zaudējumus.

Kā zināms, sākumā viens no ventspilnieku pretiniekiem bija Rumānijas klubs "Timisoara", taču tas finansiālu apsvērumu dēļ oktobra sākumā atsauca dalību turnīrā, bet rumāņu komandas vietā nāca "Helios Suns" vienība.

Pēdējā pirmā posma FIBA Eiropas kausa spēlē "Ventspils" savā laukumā tiksies ar "PGE Turow", kas savukārt otrdien cīnās pret "Helios Suns".

"Ventspils" šosezon "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā (LBL) aizvadījusi desmit mačus, deviņos no tiem svinot uzvaras. Iepriekšējā mačā "Ventspils" ar 102:53 sagrāva "Jelgavas" komandu. Tikmēr Lietuvas čempionātā šosezon "Pieno žvaigzdes" komanda deviņās spēlēs guvusi tikai trīs uzvaras, bet Blaus laukumā izgājis sešās no cīņām, kurās vidēji guvis 4,1 punktu un izcīnījis 2,7 bumbas zem groziem.

"Pieno žvaigzdes" dibināta 1999.gadā. Līdz pat 2011.gadam tā spēlēja Lietuvas pirmās līgas čempionātā, tomēr, kļūstot par tā uzvarētāju, sāka spēlēt augstākajā līgā, turklāt tas notika Roberta Štelmahera vadībā. Pērnajā sezonā vienība regulārajā čempionātā izcīnīja ceturto vietu, bet ceturtdaļfināla sērijā līdz trim uzvarām zaudēja Utenas "Juventus".

Savukārt Eirokausos šis ir "Pieno žvaigzdes" debijas gads.

Blaus uz "Ventspili" pārcēlās 2009.gadā un šajā vienībā pavadīja divarpus sezonas. 2013.gadā viņš ar "VEF Rīga" kļuva par Latvijas čempionu, bet iepriekšējās divas sezonas aizvadīja "Liepāja"/"Triobet" sastāvā.

2007.gadā Blaus ar Latvijas U-18 izlasi izcīnīja Eiropas čempionāta bronzu, bet 2010.gadā bija Latvijas U-20 izlases rezultatīvākais spēlētājs Eiropas čempionātā, vidēji mačā gūstot 12,5 punktus.

Blaus ir astotais latviešu (Latvijas pilsonis) basketbolists, kurš Eiropas klubu turnīros kādas citas valsts komandas sastāvā spēlē pret "Ventspils". Iepriekš kopš 1999.gada to darījuši arī Štelmahers, Armands Šķēle, Trojs Ostlers, Kristaps Valters, Gatis Jahovičs, Edgars Jeromanovs un Agnis Čavars.

Jaunajā turnīrā piedalās 56 komandas no visas Eiropas, kas sadalītas divās konferencēs. Katrā konferencē izveidotas septiņas apakšgrupas ar četrām komandām, kas aizvadīs divu apļu turnīru. Pēc tā katru grupu pirmo divu vietu ieguvējas un četras no 14 labākajām trešajām komandām iekļūs turnīra 1/16 finālā.

Sacensību finālčetrinieka turnīrs plānots 2016.gadā no 29.aprīļa līdz 1.maijam.

Jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), tomēr šovasar šajā hierarhijā radās neskaidrība, jo salīdzinoši negaidīti nopietnas pretenzijas uz konkurentu vājināšanu izvirzījusi Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe"), kas izveidoja FIBA Eiropas kausu un cer nokļūt arī starp ULEB Eirolīgas organizatoriem.

Kā zināms, dalība kontinenta otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā - ULEB Eiropas kausā - pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau jūlija sākumā pavēstīja, ka šajā sezonā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī "Ventspils", līdz ar to pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā.

ULEB Eiropas kausā basketbolā (agrāk ULEB kausā) Latvija līdz šim nebija pārstāvēta vien pašā pirmajā sezonā 2002./2003.gadā, bet dažbrīd, ieskaitot arī pagājušajā sezonā, sacensībās piedalījās pat pa divām vienībām.

LETA/ Foto: bkventspils.lv