"TTT Rīga" sīvā cīņā cieš pirmo zaudējumu Eirokausā
Rezultatīvākā "TTT Rīga" komandā ar 23 punktiem bija Kristena Mena.
Basketbols
2015. gada 3. decembris, 22:56

"TTT Rīga" sīvā cīņā cieš pirmo zaudējumu Eirokausā

Jauns.lv

Latvijas čempionvienība basketbolā sievietēm "TTT Rīga" ceturtdien Eirokausa spēlē ar 78:80 (21:23, 21:16, 21:20, 15:20) izbraukumā sīvā cīņā piekāpās Turcijas komandai Ordu "Orduspor", ciešot pirmo neveiksmi šo sacensību pamatturnīrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopā šī "TTT Rīga" basketbolistēm bija vien otrā neveiksme šosezon.

Viss mačs ritēja punkts punktā. Pēc ļoti līdzīga pirmā puslaika trešās ceturtdaļas sākumā "TTT Rīga" guva astoņus punktus pēc kārtas un izvirzījās vadībā ar 50:41, bet pēc Ievas Krastiņas tālmetiena panāca arī 53:43. Tomēr līdz ceturtdaļas beigām "TTT Rīga" pārsvars bija sarucis līdz 63:59, bet pēdējās desmit minūtes atkal risinājās punkts punktā. Mača noslēdzošajā minūtē Sidnija Kārtere izvirzīja Rīgas komandu vadībā ar 78:77, tomēr mājiniecēm uzvaru izrāva Dandras Mosas tālmetiens.

Rezultatīvākā "TTT Rīga" komandā ar 23 punktiem bija Kristena Mena, bet pa 13 punktiem sameta Kārtere un Zenta Meļņika, kura savāca arī 15 atlēkušās bumbas.

Savukārt "Orduspor" rindās lielisku sniegumu nodemonstrēja 33 punktus guvusī serbiete Jelena Milovanoviča.

"TTT Rīga" turnīru sāka vēl no kvalifikācijas kārtas, kurā divu spēļu summā pārliecinoši pieveica Austrijas čempioni Vīnes "Flying Foxes". Tomēr atbildes spēlē Latvijas čempionvienība zaudēja ar sešu punktu pārsvaru, ciešot pirmo un līdz šim vienīgo zaudējumu šosezon, jo tā pagaidām bez zaudējumiem cīnās Latvijas un Igaunijas apvienotajā līgā, kā arī jaunizveidotajā Austrumeiropas Sieviešu basketbola līgā (EEWBL).

Pirmajā pamatturnīra spēlē "TTT Rīga" savā laukumā ar 75:69 pieveica tieši "Orduspor" vienību, kas tiek uzskatīta par apakšgrupas favorīti, bet otrajā mačā ar 64:60 viesos uzveica Zviedrijas vienību Ūmeo "Udominante". Savukārt trešajā cīņā rīdzinieces ar 71:58 uzveica Krievijas klubu Maskavas "Dinamo".

Tikmēr "Orduspor" otrajā kārtā savā laukumā ar 87:72 uzvarēja "Dinamo", bet trešajā cīņā izbraukumā ar 85:68 pieveica "Udominante" basketbolistes.

Pēc četrām kārtām B apakšgrupā kopvērtējumā pa trim uzvarām ir "TTT Rīga" un "Orduspor" komandām, tomēr turnīra beigās vienādas uzvaru un zaudējumu attiecības gadījumā priekšrocības būs rīdziniecēm, jo savās mājās viņa uzvarēja ar sešiem punktiem.

Vēl divas uzvaras guvusi "Dinamo" komanda, bet tikai zaudējumus šobrīd piedzīvojusi "Udominante".

"Orduspor" Turcijas superlīgā spēlē trešo sezonu. Pirmajās divās sezonās komanda kvalificējās izslēgšanas spēlēm, ieņemot attiecīgi astoto un septīto vietu. Eiropas kausā tā debitēja jau pērn, kad sešos mačos guva divas uzvaras. Šogad komanda piesaistījusi leģionāres no ASV, Serbijas, Ungārijas un Melnkalnes.

Šosezon "Orduspor" sešās aizvadītajās Turcijas čempionāta spēlēs izcīnījusi divas uzvaras, kas tai dod dalītu astoto vietu.

Trīsdesmit divi klubi, sadalīti astoņās apakšgrupās pa četrām komandām katrā, Eirokausā izspēlēs divu apļu turnīru. Katras grupas divas spēcīgākās komandas kvalificēsies "Last 16" kārtai, bet trešajā izslēgšanas spēļu kārtā četrām labākajām kārtām pievienosies četras FIBA Eirolīgas komandas, kuras savās grupās ieņems attiecīgi piekto un sesto vietu.

Fināli paredzēti 6. un 13.aprīlī.

No 1960. līdz 1982.gadam 18 reizes Eiropas čempionvienību kausu izcīnījušās un 1987.gadā Liliānas Ronketi Eiropas kausu ieguvušās TTT komandas mantinieces kopš neatkarības atgūšanas Eiropas klubu turnīros startējušas sešas reizes - pa reizei zemākā līmeņa Ronketi kausā (2002.gadā) un Eiropas kausa izcīņā (2007.gadā), kā arī četras reizes FIBA Eirolīgā (2008.-2011.gadā).

Arī pērn klubs oficiāli pauda gatavību piedalīties Eiropas kausa izcīņas turnīrā, kas ir kontinenta otrās prestižākās klubu sacensības aiz FIBA Eirolīgas, tomēr pirms termiņa, kad bija jāveic dalības naudas iemaksa, līdzdalību tomēr atsauca.

Iepriekšējā sezonā FIBA Eiropas kausā līdz finālam aizkļuva Anetes Šteinbergas pārstāvētā Beļģijas čempionvienība "Royal Castors Braine", ko trenēja Ainars Zvirgzdiņš, tomēr izšķirošajā duelī piekāpās Francijas komandai "Villeneuve d'Ascq".

Pagājušajā sezonā "TTT Rīga" kļuva ne tikai par Latvijas čempioni, bet bija labākā arī Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA