Citi sporta veidi
2015. gada 11. decembris, 15:46

Florbolistes atspēlējas un bullīšos uzvar Slovākiju. Rīt cīņa ar Vāciju par 5. vietu

Jauns.lv

Latvijas sieviešu florbola izlase piektdien pusfināla spēlē par 5.-8.vietu ar 4:3 (0:1, 1:1, 2:1, 0:0, 1:0) pēcspēles metienos pieveica Slovākiju un cīnīsies par piekto vietu turnīrā.

Latvijas komandas labā vārtus šajā mačā guva Diāna Isjomina, Inga Ametere un Elīza Elizabete Bērziņa, kamēr izšķirošo "bullīti" realizēja Gunita Kārkliņa.

Mača rezultātu sestajā minūtē atklāja Slovākijas florboliste Romāna Janegova, bet otrās trešdaļas sākumā slovākietes panāca jau 2:0. Tiesa, neilgu brīdi vēlāk Isjomina rezultāta starpību samazināja līdz minimumam. Vēlāk abas komandas ilgu laiku nespēja gūt vārtus, taču 51.minūtē Slovākija atjaunoja divu vārtu pārsvaru, kad savus otros vārtus šajā mačā guva Mihaela Špoņirova. Tiesa, nedaudz vairāk kā divas minūtes vēlāk Latvijas komanda vēlreiz samazināja rezultāta starpību līdz minimumam, kad bumbiņu pretinieču vārtos raidīja Ametere.

Pamatlaikam tuvojoties izskaņai, Slovākija iesēdās aizsardzībā, cenšoties nosargāt vienu vārtu pārsvaru, bet pašās beigās Latvija nomainīja vārtsardzi pret sesto laukuma spēlētāju. Tas vainagojās panākumiem, jo ātri vien Latvija izlīdzināja rezultātu, kad spraigā cīņā vārtu priekšā acīgākā bija Bērziņa. 51 sekundi pirms beigām divu minūšu noraidījumu saņēma trešo vārtu guvēja Bērziņa, taču pamatlaikā slovākietes vārtus neguva un cīņa turpinājās pagarinājumā.

Arī papildlaikā Slovākija nespēja realizēt vairākumu, bet vienā no epizodēm Latviju no vārtu zaudējuma glāba pārliktnis, turklāt komandai vēlreiz nācās spēlēt mazākumā. Neviena no izlasēm vārtus gan gūt nespēja, tāpēc cīņas uzvarētājs tika noskaidrots pēcspēles metienu sērijā.

"Bullīšus" sāka Latvija, un pirmo metienu realizēja Līga Vancāne, bet ar to pašu atbildēja slovākietes. Otrā, trešā un ceturtā sērija abām komandā bija nesekmīga, bet piektajā kapteine Kārkliņa raidīja bumbiņu vārtos, taču Slovākija arī bija precīza. Līdz ar to "bullīši" turpinājās līdz pirmajai kļūdai, turklāt abas vienības ilgi nespēja gūt vārtus, bet izšķirošo bumbiņu vārtos raidīja Kārkliņa.

Līdz ar to Latvija sestdien pret Vāciju cīnīsies par piekto vietu pasaules čempionātā, kamēr Slovākijai par septīto būs jācīnās ar Poliju.

Latvijas sieviešu florbola izlase jau desmito reizi desmit pasaules čempionātos sasniegusi labāko astotnieku, bet pirmajā četriniekā tai līdz šim izdevies iekļūt tikai reizi, kad 2007.gadā gan ceturtdaļfināls nemaz netika izspēlēts.

Savukārt slovākietes, sasniedzot ceturtdaļfinālu, nodrošināja sev labāko sasniegumu pasaules meistarsacīkstēs. Pirms četriem gadiem viņas ierindojās 12.vietā, bet aizpērn izcīnīja devīto pozīciju.

Kā ziņots, čempionāta ievadā Latvijas florbolistes sestdien ar rezultātu 2:15 kapitulēja spēlē ar spēcīgo Čehijas valstsvienību, svētdien latvietes nenosargāja trīs vārtu pārsvaru un nospēlēja neizšķirti 3:3 ar Vāciju, bet pirmdien grupas noslēdzošajā spēlē Latvija ar 0:7 cienīgi piekāpās iepriekšējos četros pasaules čempionātos uzvarējušajai Zviedrijai un, pateicoties labākai vārtu attiecībai, guva trešo vietu apakšgrupā.

Tikmēr otrdien notikušajā astotdaļfinālā Latvija ar 10:3 pārliecinoši apspēlēja Austrāliju, bet trešdien ceturtdaļfinālā ar 2:9 piekāpās spēcīgajai Šveicei.

Savukārt Slovākija čempionātu iesāka potenciāli otrajā ešelonā, kur spēlē 9.-16. spēcīgākā komanda, un D apakšgrupā uzvarēja visās trijās spēlēs. Slovākietes ar 4:2 pārspēja Krieviju, ar 15:2 pieveica ASV, bet pēdējā apakšgrupas mačā viņas ar 13:1 uzveica Nīderlandi.

Astotdaļfinālā Slovākija ar 4:2 uzveica Norvēģiju, bet ceturtdaļfinālā viņas ar 1:15 kapitulēja Zviedrijai.

Šajā pasaules čempionātā komandas, ņemot vērā rangu, bija sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēja divās apakšgrupās - A (Polija, Šveice, Norvēģija, Somija) un B (Vācija, Zviedrija, Latvija un Čehija). Divās grupās bija sadalītas arī pārējās astoņas izlases - C (Japāna, Dānija, Singapūra un Austrālija) un D (Slovākija, Krievija, ASV un Nīderlande). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļuva ceturtdaļfinālā, bet pārējām spēcīgāko ešalona izlasēm bija jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

Jurija Fedulova trenētajā izlasē iekļautas trīs vārtsardzes, sešas aizsardzības spēlētājas un 11 uzbrucējas. 14 florbolistes spēlē "Elvi Florbola līgā", bet sešas pārstāv klubus no Zviedrijas, Norvēģijas un Šveices.

No Latvijas klubiem visvairāk spēlētāju izlasē ir no Kocēnu "Rubenes" vienības (četras), pa trijām florbolistēm pārstāv "Rīgas Lauvas" un NND, bet pa divām - "Ķekava" un Ķekavas "Bulldogs".

Kā rezervistes traumu vai slimības gadījumā pieteiktas aizsardzes Linda Jēgere (LiepU) un Laura Vancāne ("Ķekava"), kā arī uzbrucēja Linda Austruma (NND).

Kā zināms, pirms pasaules čempionāta karjeru valstsvienībā noslēdza pieredzējusī latviešu florboliste Baiba Juruša, kura piedalījusies deviņos pasaules čempionātos, 2007.gadā ar izlasi iekļūstot pusfinālā.

Tāpat valstsvienības sastāvā nav pieredzējušās uzbrucējas Edītes Bankavas, kā arī vēl vienas no potenciālajām izlases uzbrukuma līderēm Luīzes Biļinskas. Tikmēr četrām florbolistēm šis ir pirmais pasaules čempionāts, kamēr trijām tās ir jau sestās meistarsacīkstes.

Ceļazīmi uz pasaules čempionātu Latvijas izlase nodrošināja februārī, kad kvalifikācijas turnīrā latvietes Valmierā aizvadīja piecas spēles piecās dienās, izcīnot trīs uzvaras, reizi nospēlējot neizšķirti un piedzīvojot vienu zaudējumu.

Latvijas izlase iepriekšējā čempionātā aizpērn ierindojās piektajā pozīcijā, sasniedzot savu augstāko rezultātu pasaules čempionātos kopš 2007.gada.

Latvijas visu laiku augstākais rezultāts ir ceturtā vieta 2007.gada pasaules čempionātā, bet piekto vietu latvietes spēja izcīnīt arī 2005.gadā.

Kā zināms, nākamajā gadā Latvijā risināsies pasaules čempionāts florbolā vīriešiem.

Latvijas sieviešu florbola izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsardzes - Lauma Višņevska (Mūras KAIS, Zviedrija), Kristīne Kirilova ("Rīgas Lauvas", Latvija), Jana Filipsone (NND, Latvija);

aizsardzes - Liene Krauja ("Rīgas Lauvas", Latvija), Zane Klabere (Oskašhamnas "Craftstadens", Zviedrija), Gunita Kārkliņa ("Sveiva", Norvēģija), Santa Muceniece (NND, Latvija), Gundega Vancāne ("Ķekava", Latvija), Madara Adamane (Kocēnu "Rubene", Latvija);

uzbrucējas - Paula Egle, Lība Daija Mikova, Evita Rudzīte (visas - Kocēnu "Rubene", Latvija), Elīza Elizabete Bērziņa ("Ķekava", Latvija), Līga Vancāne, Inga Ametere (abas - Ķekavas "Bulldogs", Latvija), Ieva Priede (NND, Latvija), Ieva Ločmele ("Rīgas Lauvas", Latvija), Evelīna Garbare (Burgdorfas "Wizards", Šveice), Diāna Isjomina, Līga Garklāva (abas - "Sveiva", Norvēģija).


LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video