Krusam 35 punkti, "VEF Rīga" Gailīša debijā piedzīvo kārtējo zaudējumu
Rezultatīvākais "VEF Rīga" sastāvā ar 35 punktiem bija meksikānis Fransisko Kruss
Basketbols
2015. gada 14. decembris, 20:38

Krusam 35 punkti, "VEF Rīga" Gailīša debijā piedzīvo kārtējo zaudējumu

Jauns.lv

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" pirmdien VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta mačā izbraukumā ar 93:104 (21:24, 19:23, 27:27, 26:30) piekāpās Latvijā labi zināmā lietuviešu speciālista Rima Kurtinaiša vadītajam Maskavas apgabala klubam "Himki", kas sekmīgi startē arī ULEB Eirolīgā.

Rezultatīvākais "VEF Rīga" sastāvā ar 35 punktiem bija meksikānis Fransisko Kruss, bet 13 punktus pievienojis Ingus Jakovičs.

Tikmēr mājiniekiem 25 punktus guva soms Peteri Koponens, bet 17 punktus pievienoja rezultatīvais Aleksejs Šveds.

Pirmajā ceturtdaļā komandas aizvadīja līdzīgu cīņu, vadībā atrodoties kā vienai, tā otrai vienībai. Trīs minūtes līdz ceturkšņa beigām, rezultāts bija neizšķirts 17:17, bet spēles nogriezni rīdzinieki noslēdza ar trīs punktu deficītu (21:24).

Nākamajā ceturtdaļā Rīgas komanda vairs nespēja pretoties "Himki" basketbolistu precizitātei, līdz ar to nespējot atgūt vadību. Līdz pirmā puslaika beigām mājinieki palielināja savu pārsvaru līdz desmit punktiem (37:47). Taču pēdējās sekundēs, pateicoties realizētiem trim soda metieniem, rīdzinieki samazināja deficītu līdz septiņiem punktiem (40:47).

Trešajā ceturtdaļā "VEF Rīga" neļāva pretiniekiem attālināties rezultātā, taču spēles nogriežņa izskaņā mājinieki pārņēma iniciatīvu savās rokās un panāca pat 12 punktu pārsvaru pār rīdziniekiem (72:60). Tiesa, dažu minūšu laikā Rīgas klubs astoņus punktus atguva (70:74), taču tā arī bija pēdējā reize, kad rīdzinieki bija tik tuvu saviem pretiniekiem. Četras minūtes līdz pamatlaika beigām "Himki" vienībai bija jau 13 punktu pārsvars (93:80), līdzīgai rezultāta starpībai paliekot līdz pašām mača beigām.

Abu komandu pastāvēšanas vēsturē vienības tikušās 18 reizes, taču visās spēlēs uzvaru svinējis tieši "Himki" klubs.

Kā zināms, sestdien no "VEF Rīga" galvenā trenera amata atbrīvoja spāni Karlosu Fradi, kura pienākumi tagad uzticēti latviešu speciālistam Jānim Gailītim.

Tikmēr pie "Himki" stūres ir Kurtinaitis, kurš ar komandu ir kopā jau ceturto sezonu, bet pirms tam viņš 2010./2011.sezonā bija tieši "VEF Rīga" galvenais treneris. Pēdējo četru gadu laikā lietuvietis "Himki" komandu aizvedis līdz diviem ULEB Eiropas kausa tituliem un divas reizes sasniedzis ULEB Eirolīgas otro posmu jeb "Top 16".

Tieši iepriekšējā komandas spēlē "Himki" nodrošināja dalību šīs sezonas "Top 16" vienību pulkā, kad tā piektdien ar 78:69 viesos uzveica Francijas klubu "Strasbourg". Deviņās pirmā posma spēlēs Maskavas vienība izcīnījusi piecas uzvaras, tajā skaitā arī ar 85:82 viesos pieveicot pērnās sezonas ULEB Eirolīgas čempioni Madrides "Real".

Rezultatīvākais "Himki" basketbolists ir Aleksejs Šveds, kurš vidēji vienā Vienotās līgas mačā guvis 16,9 punktus. Krievu basketbolists, kurš tiek minēts kā vislabāk atalgotais spēlētājs Eiropā, trīs sezonas pavadīja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), bet šovasar viņš pēc astoņu gadu pārtraukuma atgriezās "Himki" vienībā.

Iepriekšējo spēli rīdzinieki aizvadīja piektdien, kad "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) mačā ar 81:89 piekāpās saviem sīvākajiem konkurentiem "Ventspilij". Tieši šī spēle izrādījās liktenīga nu jau bijušajam "VEF Rīga" trenerim Fradem, kura vadītā komanda līdz viņa atbrīvošanai LBL septiņos mačos tikusi pie pieciem panākumiem un kopvērtējumā ieņem ceturto pozīciju.

Savukārt vēl pirms tam pirmdien Rīgas komanda Vienotās līgas mačā savā laukumā uzņēma vēl vienu ULEB Eirolīgas komandu Maskavas CSKA, kurai piekāpās ar 77:92.

Ar trim panākumiem 12 spēlēs "VEF Rīga" atrodas Vienotās līgas kopvērtējuma 15.pozīcijā, apsteidzot vien turnīra pastarīti Tbilisi "Vita" no Gruzijas. Tikmēr maskavieši izcīnījuši astoņas uzvaras 11 spēlēs un ieņem ceturto vietu.

Arī šosezon VTB Vienotajā līgā sacenšas 16 komandas, kas bez dalījuma apakšgrupās aizvadīs divu apļu turnīru.

Šī gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pagājušā gada čempioni "Ventspili". Tikmēr pārējos turnīros Latvijas galvaspilsētas klubam neveicās tik labi, jo VTB Vienotajā līgā tas nesasniedza izslēgšanas spēles, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA