"VEF Rīga" lauž līgumu ar amerikāni Nenkivilu, treneru kolektīvam pievienojas Feldmanis
Kītons Nenkivils šosezon 12 VTB Vienotās līgas spēlēs vidēji mačā guvis 9,0 punktus un savācis 5,3 atlēkušās bumbas. Savukārt "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā (LBL) viņam piecos aizvadītajos dueļos vidēji vienā spēlē 7,2 punkti un 7,0 bumbas zem groziem.
Basketbols
2015. gada 17. decembris, 19:21

"VEF Rīga" lauž līgumu ar amerikāni Nenkivilu, treneru kolektīvam pievienojas Feldmanis

Jauns.lv

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" pēc abpusējas vienošanās lauzusi līgumu ar amerikāņu spēka uzbrucēju Kītonu Nenkivilu, kā arī galvaspilsētas klubs treneru kolektīvam piesaistījis Raimondu Feldmani, ceturtdien preses konferencē paziņoja komandas galvenais treneris Jānis Gailītis.

Kā zināms, pagājušajā piektdienā "VEF Rīga", turpinot neveiksmīgo sezonas sākumu, "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē ar 81:89 piekāpās "Ventspils" komandai, kas 24 stundas vēlāk lika no amata atbrīvot galveno treneri Karlosu Fradi. Uzreiz pēc tam "VEF Rīga" pavēstīja, ka turpmāk galvenā trenera pienākumus pildīs līdzšinējais Frades palīgs Gailītis, vēlāk apstiprinot, ka viņš amatā atradīsies vismaz līdz sezonas beigām.

Gailīša debijas mačā "VEF Rīga" pirmdien VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta spēlē izbraukumā ar 93:104 piekāpās Latvijā labi zināmā lietuviešu speciālista Rima Kurtinaiša vadītajam Maskavas apgabala klubam "Himki".

Kā atklāja pats Gailītis, saņemot piedāvājumu, tam uzreiz piekritis, un viņš ir pateicīgs kluba vadībai, ka tā devusi iespēju un uzticējusies.

""VEF Rīga" jau ilgi ir mans klubs, jūtos kā mājās, esmu strādājis ar visiem treneriem, kas šeit bijuši. Tas ir devis zināmu pieredzi, un tagad kopā ar palīgiem esmu gatavs vadīt komandu, tiecoties pēc mērķiem. Esam pilnībā gatavi iet uz LBL titulu, kā arī cīnīsimies Vienotajā līgā, kaut šobrīd situācija mums nav pārāk pozitīva," stāstīja jaunais komandas galvenais treneris.

"Treneru sastāvam piesaistīts Feldmanis kā viens no palīgiem, tāpēc tagad būšu es, Jevgēņijs Kosuškins un Raimonds, kurš ir cilvēks ar lielu enerģiju un entuziasmu. Pēc savstarpējas vienošanās komandu atstājis Nenkivils, kurš daudz palīdzēja sezonas laikā, esam ļoti apmierināti ar viņa izdarīto, bet situācija izveidojusies tāda. Procesā ir sarunas ar jaunu spēlētāju, varbūt rīt vai parīt varēsim atklāt konkrētāk, bet šobrīd sīkāk nevaram komentēt. Tas būs garais spēlētājs Nenkivila vietā," gaidāmās izmaiņas komentē Gailītis.

"Pirmajā sezonas daļā zaudējām pāris līdzīgas spēles, jo mūsu sniegums nebija pietiekami kvalitatīvs visas 40 minūtes - brīžiem kliboja disciplīna, izskatījās, ka spēlētāji nesaprotas tik labi, kā gribētos, brīžiem arī pietrūka veiksmes. Spēles stilā noteikti kādas lietas mainīsim. Vairāk atgriezīsimies pie modeļa, ko "VEF Rīga" rādījusi iepriekšējos gadus. Jādara tas, kas spēlētājiem patīk, nevajag viņus salauzt. Treneris Frade gribēja izmainīt spēlētāju būtību, un tas mainīja kādu pretestību no viņiem," teica Gailīts.

"Paldies Karlosam par aizvadīto laiku. Jā, neesam sasnieguši to rezultātu, ko vēlējāmies. Tā gadās, tomēr sadarbība bija profesionāla. Ne vienmēr, veidojot komandu, rodas ideāla saskare, un tā bija arī šoreiz. Esam pietiekami apmierināti, ka guvām pieredzi. Tāpat pieredzi guvuši arī viņa palīgi, kuru vidū ir arī Jānis. Zīmīgi, ka VEF pirmsākumos ar Jāni noslēdzām līgumu kā ar tehnisko menedžeri, tomēr viņš pierādīja, ka ir arī labs spēlētājs un izkaroja vietu sastāvā uz trim sezonām. Nekādas citas darbības attiecībā ar treneru sastāvu nav plānotas - Feldmanis ir piesaistīts un sastāvs nokomplektēts," atzīmēja kluba padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

Tāpat arī "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons uzsvēra, ka klubam neesot bijuši iebildumi pret Fradi, tomēr netika sasniegti uzstādītie mērķi, tāpēc radās situācija, kurā nācās mainīt galveno treneri.

"Ceram, ka Jānis attaisnos cerības, jo viņš ir komandā jau kopš dibināšanas dienas un tagad nokļuvis līdz galvenā trenera amatam. Prieks, ka esam spējuši izaudzināt šāda veida treneri. Uzstājam uz Latvijas čempiona titulu un vēl pacīnīsimies Vienotajā līgā, minimāla cerība iekļūt astotniekā vēl ir, tomēr tas šobrīd vairs nav pašmērķis. Kaut šosezon budžets ir zemāks nekā iepriekš, komanda nav kļuvusi vājāka," teica Martinsons.

Kā zināms, Gailītis ir arī Latvijas U-18 puišu izlases galvenais treneris. Martinsons uzsver, ka nekādus šķēršļus darbam valstsvienībā neliks, tajā pat laikā minot, ka viņam prioritāras vienmēr būs kluba intereses.

Gailītis "VEF Rīga" komandā ir kopš tā atjaunošanas 2007.gada maijā - pirmās sezonas aizvadījis kā spēlētājs, 2010.gadā Gailītis kļuva par trenera asistentu skautinga jautājumos, bijis arī profesionālās basketbola skolas "VEF Rīga" galvenais treneris, vadījis Latvijas U-16 un U-18 jauniešu izlases.

Vienu no lielākajiem panākumiem līdzšinējā karjerā Gailītis guva 2014.gadā, kad viņa trenētā Latvijas U-16 izlase izcīnīja otro vietu Eiropas čempionātā.

Frade par "VEF Rīga" galveno treneri sāka strādāt vien pirms šīs sezonas, amatā nomainot Latvijas speciālistu Nikolaju Mazuru.

Tāpat kopš atjaunošanas "VEF Rīga" komandu trenējuši arī Valdis Valters, Rims Kurtinaitis un Ramūns Butauts.

Kopš atjaunošanas 2007.gadā basketbola klubs "VEF Rīga" kļuvis par četrkārtēju Latvijas čempionu, bet divas reizes izcīnīts sudrabs. Divas reizes "VEF Rīga" klubs iekļuvis Eiropas kausa otrajā posmā, trīs reizes pastāvēšanas vēsturē spēlējis ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā. "VEF Rīga" ir vienīgais Latvijas pārstāvis Centrālās un Austrumeiropas klubu veidotajā VTB Vienotajā līgā, kurā labākais sasniegums ir ceturtdaļfināla sasniegšana.

LBL kopvērtējumā "VEF Rīga" ar piecām uzvarām septiņās spēlēs ieņem ceturto vietu. Šī gada pavasarī rīdzinieki pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Tikmēr Vienotajā līgā Rīgas klubs ar trim panākumiem 12 spēlēs ir 15.pozīcijā, apsteidzot vien turnīra pastarīti Tbilisi "Vita" no Gruzijas.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA