Malači! Latvijas U-20 hokeja izlase Beresņeva vadībā atgriežas elites divīzijā
Latvijas U-20 izlase nebija spējusi iekļūt pasaules čempionāta augstākajā divīzijā divus gadus pēc kārtas, bet pēc gada Kanādā gaidāmajā turnīrā tā spēcīgāko vienību saimē spēlēs sesto reizi vēsturē.
Hokejs
2015. gada 19. decembris, 16:07

Malači! Latvijas U-20 hokeja izlase Beresņeva vadībā atgriežas elites divīzijā

Jauns.lv

Latvijas U-20 hokeja izlase sestdien ar uzvaru noslēdza Austrijas galvaspilsētā Vīnē notiekošā pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupas turnīru un garantēja atgriešanos augstākās divīzijas sacensībās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizvadītajā mačā Latvija ar 3:0 (1:0, 0:0, 2:0) pārspēja Itāliju. Kaut Latvijas hokejistiem bija izteikts pārsvars un pēc divām trešdaļām metienu attiecība bija 32:4, ilgstoši Latvija bija vadībā vien ar 1:0, ko ceturtajā minūtē bija panācis Haralds Egle. Tomēr 53.minūtē pēc lieliskas individuālās darbības Kirils Galoha guva arī otros vārtus, bet pēdējā minūtē, spēlējot mazākumā, ripu tukšos vārtos ieraidīja Rodrigo Ābols, kurš nākamajā gadā izlasei vairs nedrīkstēs palīdzēt.

Par labāko spēlētāju mačā Latvijas izlasē tika nosaukts Egle, bet par labāko komandas hokejistu turnīrā atzina vārtsargu Matīsu Edmundu Kivlenieku.

Kā zināms, lai atgrieztos augstākajā divīzijā, Latvija šajā mačā nedrīkstēja zaudēt pamatlaikā.

Latvijas U-20 izlase nebija spējusi iekļūt pasaules čempionāta augstākajā divīzijā divus gadus pēc kārtas, bet pēc gada Kanādā gaidāmajā turnīrā tā spēcīgāko vienību saimē spēlēs sesto reizi vēsturē.

Savukārt šīs sezonas pasaules čempionāta augstākās divīzijas turnīrs no 26.decembrim līdz 5.janvārim risināsies Somijā.

Šogad Latvija triumfēja visos piecos mačos turnīrā. Tā vispirms ar 6:2 uzvarēja Austriju, tad ar 5:3 pieveica Kazahstānas vienaudžus, atspēlējot divu vārtu deficītu, pēc tam ar 2:1 pēcspēles metienu sērijā apspēlēja Norvēģiju, uzvaras "bullīti" gūstot Rodrigo Ābolam, bet ceturtdien ar 4:1 svarīgā mačā pārspēja arī Vācijas valstsvienību.

Līdz ar to Latvija tika pie 14 punktiem piecos mačos, bet deviņus punktus četrās spēlēs izcīnījusi Austrija. Seši punkti ir Vācijai, bet pa pieciem punktiem ir Kazahstānai un Norvēģijai.

Bez punktiem turnīru noslēgusi Itālija, kas līdz ar to nākamajā gadā spēlēs pirmās divīzijas B grupā, bet tās vietā uz otro spēcīgāko turnīru pakāpsies Francija.

Latvijas valstsvienības kapteinis šajā turnīrā bija Kristaps Zīle, bet viņa palīga amatus ieņēma Haralds Egle un Rodrigo Ābols.

Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs valstsvienībā iekļāva divus vārtsargus, astoņus aizsargus un 12 uzbrucējus. No spēlētājiem, kuri piedalījās pēdējā treniņnometnē, treneru kolektīvs kā pēdējos atskaitīja vārtsargu Deniju Romanovski, aizsargus Rimantu Zelli, Paulu Svaru un Edvardu Kļavu, kā arī uzbrucējus Robertu Baranovski, Erlendu Kļaviņu, Artjomu Pankeviču, Aleksandru Visocki un Juliānu Misju.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas U-20 hokeja izlase novembrī Baltkrievijā piedalījās četru valstu turnīrā, kurā izcīnīja pirmo vietu - 3:1 pret Austriju, 5:1 pret Dāniju un 5:2 pret Baltkrieviju. Savukārt šonedēļ divas reizes ar 5:2 un 2:1 tika uzveikta Kazahstānas junioru izlase.

Zīmīgi, ka starp izlases kandidātiem noslēdzošajā treniņnometnē nebija uzbrucēja Roberta Locāna, kurš šosezon regulāri spēlējis Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas komandas Rīgas "Dinamo" sastāvā.

Latvijas Hokeja federācija (LHF) bija izvirzījusi izlasei uzdevumu atgriezties augstākajā divīzijā.

Iepriekšējo reizi Beresņevs U-20 izlasi vadīja 2010./11.gada sezonā, kad palīdzēja tai izcīnīt ceļazīmi uz augstāko divīziju. Šosezon pieredzējušais hokeja speciālists ir arī Latvijas virslīgas hokeja čempionāta "Rīga" komandas galvenais treneris.

Jau vēstīts, ka Latvijas U-20 izlase pērn decembrī Itālijā notikušajā pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupas turnīrā Ģirta Ankipāna vadībā piecos mačos izcīnīja divas uzvaras un cieta trīs zaudējumus, kas komandai liedza atgriezties elites divīzijā.

Latvijas U-20 izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi

- Matīss Edmunds Kivlenieks (Lakrosas "Coulee Region Chill", NAHL), Gustavs Dāvis Grigals ("Rīga", MHL);

aizsargi

- Kārlis Čukste (Čikāgas "Steel", USHL), Gvido Jansons (Astonas "Rebels", NAHL), Maksims Ponomarenko ("Lorenskog", Norvēģija), Vjačeslavs Minajevs ("Liepāja"), Kristiāns Rubins ("Vasteras", Zviedrija), Kristaps Zīle, Uvis Jānis Balinskis (abi - "Rīga", MHL), Eduards Hugo Jansons ("Prizma");

uzbrucēji

- Mārtiņš Dzierkals (Ruinas-Norandas "Huskies", QMJHL), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks, WHL), Rūdolfs Balcers (Stavangeras "Oilers", Norvēģija), Haralds Egle (Medisonas "Capitols", USHL), Filips Gundars Buncis (Džonstaunas "Tomahawks", NAHL), Rihards Puide, Marks Lazarevs (abi - "GCK Lions" U-20, Šveice), Frenks Razgals, Gatis Sprukts, Kirils Galoha, Artūrs Bušs, Oļegs Šišļaņņikovs (visi - "Rīga", MHL).

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video