No Bagatska mutes Dieva ausī: "Mums būs jābrauc uz Filipīnām"
Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis tic, ka valstsvienība tiks uz olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.
Basketbols
2015. gada 27. decembris, 14:02

No Bagatska mutes Dieva ausī: "Mums būs jābrauc uz Filipīnām"

Jauns.lv

Ja Latvijas basketbola izlasei palīdzēs spēlētāji, kas nedevās laukumā šovasar, iespējams izveidot ļoti mobilu un bīstamu komandu, uzskata valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Kā zināms, šogad Eiropas čempionātā, kas daļēji risinājās arī "Arēnā Rīga", Latvijas izlase guva astoto vietu, nespējot automātiski kvalificēties Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram.

Pašlaik uz trīs olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru rīkošanu pretendē Čehija, Vācija, Itālija, Filipīnas, Serbija un Turcija. Latvijai īpaši aktuālas ir Itālijas, Čehijas un Serbijas kandidatūras - ja rīkošanas tiesības iegūs kaut viena no šīm valstīm, iespēja piedalīties kvalifikācijā būs arī Eiropas čempionātā astoto vietu guvušajai Latvijai.

"Mums būs jābrauc uz Filipīnām. Man tā liekas," Bagatskis atbildēja uz jautājumu, ko, viņaprāt, Latvijas izlase darīs nākamajā gadā.

Eiropas meistarsacīkstēs Latvija pirmoreiz kopš 2001.gada spēja kvalificēties ceturtdaļfinālam, bet nākamajos trijos mačos piedzīvoja zaudējumus. Kaut spilgtā atmiņā palicis Latvijas izlases smagais zaudējums Čehijai Eiropas čempionāta noslēdzošajā spēlē, Bagatskis noraida jebkādus apgalvojumus, ka šis gads valstsvienībai būtu bijis kaut nedaudz slikts.

"Šogad nebija nekā slikta. Noteikti varēja būt daudz sliktāk. Protams, varēja būt labāk, bet nepiekrītu apgalvojumam, ka daudz labāk," uzskata Latvijas izlases galvenais treneris. "Bijām cienīgi spēlē ar Franciju, 12 minūtes kontrolējām spēli ar Grieķiju, bet tās ir tikai 12 minūtes. Gadās arī tādi zaudējumi kā Čehijai - pietrūka emocijas, turklāt čehi ir pieredzējusi komanda, kas sākumā mums turēja līdzi, bet pēc tam izdarīja to, kas jāizdara."

"Eiropas čempionātu nospēlējām labi. Varējām būtu kādu vietu labāk, bet tikpat labi varējām arī netikt ārā no grupas," uzskata Bagatskis, paužot, ka Latvijas izlasi ir iespējams padarīt par ļoti bīstamu komandu, ja tai palīdzēs spēlētāji, kas nebija šovasar. "Mums ir iespējas uztaisīt pretinieku treneriem nepatīkamu, mobilu komandu, kurā vairāki spēlētāji vienlaicīgi var darboties vairākās pozīcijās."

"Tomēr pieredze rāda, ka neko nevajag minēt. Pašreiz varam tikai pasapņot. Kad uzzināsim, kur un ar ko jāspēlē, sāksim domāt, bet bieži piedzīvots, ka pēdējā brīdī rodas problēmas," stāstīja Bagatskis.

Viens no spēlētājiem, kas šovasar nepalīdzēja Latvijas izlasei, bija arī Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) lieliski debitējušais Kristaps Porziņģis.

"Tas, ka Porziņģis ir spēlētājs, teicu jau pirms diviem gadiem. Jautājums bija tikai, kad viņš spēlēs. Pasaules basketbolā nav daudz spēlētāju ar tādiem gabarītiem, kas māk tik daudz, turklāt arī spēj to realizēt to laukumā," izteicās Bagatskis. "Uzskatu, Kristapam paveicās, ka viņu paņēma Ņujorkas "Knicks", kurā jau uzreiz var spēlēt. Tikai, kad esi laukumā, vari iemācīties spēlēt augstā līmenī. Kristaps māk ļoti daudz, ko viņš jau tagad parādījis - Ņujorka cīnās par izslēgšanas turnīru un viņš šajā motorā ir svarīgs mehānisms."

"Esmu redzējis dažas pēdējās spēles, kurā Kristaps parādījis, ka visu dara pareizi. Viņš veic pamatotas lietas gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Tas, ka nav precīzi metieni, ir sīkums," optimistiski noskaņots treneris.

Kā zināms, ikdienā Bagatskis trenē Krievijas komandu "Ņižņij Novgorod", ko pārstāv arī latvietis Kaspars Bērziņš. Ņižņijnovgorodas vienība sasniegusi otro posmu ULEB Eiropas kausā, bet VTB Vienotajā līgā pašlaik cīnās vien par vietu pirmajā astotniekā.

"No malas izskatās, ka Vienotajā līgā klājas švaki, tomēr mums noņemti divi labākie mazie spēlētāji, viņu agresivitāte, punkti, piespēles. Basketbols sākas tieši no mazajiem spēlētājiem," uz sastāva problēmām norādīja Bagatskis. "Turklāt pēdējos mačos [muguras savainojuma dēļ] nespēlēja arī Kaspars, bet viņš mums ir ļoti svarīgs mehānisms. Meklējam savu spēli un brīžiem mokāmies - nespējam būt stabili."

Kā izteicās Bagatskis, Bērziņš sola, ka 3.janvārī gaidāmajā nākamajā spēlē, būs gatavs atgriezties laukumā.

Kā zināms, Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra rīkotājus Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) nosauks nākamā gada 19.janvārī. Vīru kvalifikācijas turnīri paralēli trijās vietās notiks no 4. līdz 10.jūlijam.

LETA/Foto: AFP/LETA