Sporta mirkļi, kas saviļņoja Latviju 2015. gadā. FOTO
Citi sporta veidi
2015. gada 31. decembris, 08:24

Sporta mirkļi, kas saviļņoja Latviju 2015. gadā. FOTO

Jauns.lv

2015. gads paliks atmiņā kā panākumiem bagāts Latvijas sportistiem. Tomēr bijuši brīži, kad skudriņas skrēja pār ķermeni un kas tik drīz no atmiņas neizdzisīs. Nedaudz pakavējamies šajos emocionālajos brīžos.

Janvāris

Zemgus Girgensona un Latvijas hokeja fanu mēnesis. Jaunā Latvijas hokeja talanta līdzjutēji panāca šķietami neticamo – pēc 12 gadu pārtraukuma kāds mūsu hokejists atkal iziet uz ledus NHL Visu zvaigžņu spēlē. Pirms Girgensona to iepriekš bija paveikuši Sandis Ozoliņš (septiņas reizes) un Artūrs Irbe (divas reizes), tomēr pat šīm abām mūsu leģendām nekad nebija izdevies tas, ko spēja Zemgus. Viņa līdzjutēji panāca, ka Latvijas hokejists uzvarēja Zvaigžņu spēles balsojumā. Tātad tajā brīdī droši drīkstēja apgalvot, ka Girgensons ir populārākais hokejists pasaulē. Viņa Bufalo Sabres aizvadīja vēl vienu blāvu sezonu, bet latvietis lika par sevi runāt globālā mērogā.

Pēc divu gadu pauzes profesionālajā sportā atgriezusies Anastasija Sevastova, kura karjeru atsākusi ar 17 uzvarām vienspēlēs, izcīnot uzvaras trīs vienspēļu un divos dubultspēļu turnīros pēc kārtas. Šobrīd 25 gadus vecā sportiste veselības problēmu dēļ bija spiesta pārtraukt sportistes karjeru, bet tagad to veiksmīgi atsākusi un pietuvojusies jau WTA ranga pirmajam simtniekam.

Nebijušos augstumos uzlēcis Latvijas bobslejs – Sanktmoricas trasē Šveicē mūsu sportistiem pirmo reizi vēsturē izdevies izcīnīt dubultuzvaru Pasaules kausa posmā. Oskara Melbārža un Daumanta Dreiškena panākumi nav nekas pārsteidzošs, taču Uģa Žaļima un Intara Dambja otrā vieta ir pieskaitāma pie aizvadītās sezonas lielākajiem pārsteigumiem. Žaļima pilotētais divnieks pēdējā laikā ir nostabilizējies Pasaules kausa izcīņas dalībnieku pirmajā grupā.

Eiropas čempionātā Francijas trasē Laplaņā uz pjedestāla kāpa abi mūsu labākie skeletonisti brāļi Dukuri. Martins pie Eiropas čempiona titula tika jau sesto reizi pēc kārtas, savukārt Tomass otro trešo reizi ieguva bronzas medaļu (vēl viņam ir divi Eiropas vicečempiona tituli).

Februāris

Latvijas bobslejs jau ilgstoši ir pasaules elitē, tomēr līdz tādai dominancei, kāda tika sasniegta pagājušajā sezonā, vēl nekad nebijām tikuši. Uzvarēt Pasaules kausa kopvērtējumā ir nebijis panākums, turklāt Oskara Melbārža pilotētā ekipāža triumfēja gan divnieku (kopā ar Daumantu Dreiškenu), gan četrinieku konkurencē (talkā nākot vēl diviem staltiem stūmējiem Arvim Vilkastem un Jānim Strengam). Latvijas bobsleja pēdējo gadu firmas zīme ir lieliskie starta laiki. Nevar nenovērtēt arī galvenā trenera Sanda Prūša paveikto gan tehnikas uzlabošanā, gan sportistu sagatavošanā.

Brāļi Dukuri ar lielu pārsvaru triumfējuši Pasaules kausa kopvērtējumā. Martins pie lielā kristāla globusa ticis jau sesto reizi pēc kārtas, Tomass otro vietu izcīnījis trešo sezonu pēc kārtas. Mūsu sportistu pārsvars šaubas kopvērtējumā neradīja jau kopš paša sezonas sākuma.

Viens no pašaizliedzīgākajiem un sīkstākajiem Latvijas hokejistiem Ronalds Ķēniņš izkaro sev vietu spēcīgās NHL komandas Vankūveras Canucks pamatsastāvā. Latvieša darba ētika un cīņasspars ir paraugs daudziem sportistiem, un viņa centība atmaksājusies ar uzviju. No necila un nebūtiska fārmkluba spēlētāja līdz stabilai vērībai NHL komandā. Tieši tik veiksmīgs bija šis Ronalda Ķēniņa posms, kas vēlāk viņam nodrošināja arī vienvirziena līgumu ar klubu.

Marts

Latvijai ir skeletona karaļi. Marta sākums brāļiem Martinam un Tomasam Dukuriem paliks atmiņā ar krietni labākām emocijām nekā Soču olimpiskās spēles. Pasaules čempionātā Vinterbergas trasē Vācijā Martins neatstāja nekādas cerības savam pēdējo gadu sīkstākajam konkurentam 2014. gada olimpiskajam čempionam Aleksandram Tretjakovam. Pirmo reizi karjerā pie pasaules čempionāta medaļas – bronzas – tika Tomass. Martins pasaules čempiona titulu izcīnīja jau trešo reizi.

Latvijas bobsleja izlases pirmā ekipāža Oskars Melbārdis un Daumants Dreiškenas pasaules čempionātā Vācijas trasē Vinterbergā izcīnīja sudraba medaļas divniekos. Palīgā nākot Arvim Vilkastem un Jānim Strengam, viņi ieguva bronzas medaļas četriniekos. Tika zaudēts vienīgi mājiniekiem, kuri brīžiem izbaudīja arī organizatoru labestību un izpalīdzību.

Jau vairākas sezonas Latvijas biatlona panākumi balstās vienīgi uz Andreja Rastorgujeva varējumu. Šī sezona kopumā nebija tik veiksmīga kā iepriekšējās, jo patraucēja gan veselības ligas, gan problēmas ar ekipējumu, tomēr sezonas izskaņā Andrejs bija lielisks un pirmo reizi nonāca tik tuvu goda pjedestālam Pasaules kausa posmā. Krievijas pilsētā Hantimansijskā Rastorgujevam pietrūka 0,3 sekunžu līdz pirmajai godalgotajai vieta karjerā. Ceturtā vieta ir sen nebijis mūsu biatlonistu panākums.

Aprīlis

Latvijas svarcelšanas nākotne solās būt gaišās krāsās. Pasaules elitei tuvojas ne vien mūsu vadošais svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, bet aug arī lieliski jaunie talanti. Divi mūsu tā brīža sešpadsmitgadnieki tikuši pie sudraba medaļām pasaules čempionātā vecumā līdz 20 gadiem. Vairākkārtējā Latvijas rekordiste Rebeka Koha sacensībās Peru svara kategorijā līdz 53 kilogramiem izcīnīja otro vietu, dažas dienas vēlāk turpat līdzīgu sasniegumu svara kategorijā līdz 69 kilogramiem guva arī Ritvars Suharevs. Vienu brīdi pēc Viktora Ščerbatiha karjeras beigām izskatījās, ka šajā sportā veidā augsti panākumi tuvākajā laikā mūsu sportistiem nespīd, taču nu aina ir krietni uzlabojusies.

Latvijas jaunā basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis liek par sevi runāt visai Eiropai. Seviljas Cajasol uzbrucējs atzīts par otra spēcīgākā Eiropas klubu turnīra ULEB Eiropas kausa uzlecošo zvaigzni. Līdz ar to Kristaps vēl skaļāk pieteica sevi gaidāmajam NBA draftam. Vēlāk Kristaps otro sezonu pēc kārtas tika iekļauts arī Spānijas nacionālā čempionāta simboliskajā izlasē. Drīz pēc tam par VTB līgas labāko jauno basketbolistu tika atzīts Jānis Timma. Tātad Latvijas basketbolam spožu spēlētāju netrūkst.

Maijs

“Paldies, Edgar Masaļski!” šādi vārdi noteikti bija prātā daudziem Latvijas hokeja izlases līdzjutējiem, īpaši valstsvienības aizsargam Kristapam Sotniekam. 12. maija vakarā pie televizoru ekrāniem un tribīnēs Prāgas O2 arēnā uz brīdi, iespējams, pārstāja pukstēt sirds, jo pēc Sotnieka kļūdas uz pretinieku zilās līnijas dažas sekundes līdz pamatlaika beigām Francijas izlases uzbrucējs izslidoja viens pret Masaļski. Izgājiena likme bija ļoti augsta – vai Latvija pirmo reizi pēc 19 pasaules čempionātiem elitē būs spiesta pamest hokeja augstākās aprindas un nākamajā pavasarī spēlēt līmeni zemāk? Masaļskis izvilka, un mēs palikām A grupā arī pēc ne visai pārliecinošā pasaules čempionāta Čehijā.

Rīgas maratons kļuvis par vienu no lielākajiem Austrumeiropā. Šogad tajā piedalījās 25 931 skrējējs no 69 valstīm. Par maratona uzvarētāju, sasniedzot jaunu sacensību rekordu – divas stundas, 12 minūtes un 28 sekundes, kļuva Etiopijas skrējējs Haile Tolosa Bekum. Dāmām ātrākā bija viņa tautiete Ešetu Deme Mesereta. Pusmaratona distancē mājinieki nebija ne tuvu tik viesmīlīgi, jo uzvaras izcīnīja Jānis Girgensons un mūsu izcilā garo un vidējo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka.

Latvijas rallijkrosa jaunā zvaigzne Reinis Nitišs pasaules čempionāta sezonu prestižākajā Supercar klasē sāka spoži. Sezonas pirmajā pusē nereti tieši latvietis bija vienīgais, kurš spēja konkurēt ar leģendāro Petru Sūlbergu un sagādāja ne mazumu patīkamu brīžu saviem faniem nu jau ne tikai Latvijā. Sezonas otrā puse gan nebija tik veiksmīga, un kopvērtējumā Reinim nācās samierināties ar septīto vietu.

Jūnijs

Sieviešu basketbola mēnesis tika gaidīts ar lielām cerībām, bet šoreiz pašu izlieto ūdeni neizdevās sasmelt, jo konkurentes nepalīdzēja. Sāpīgais zaudējums pret novājināto Horvātiju aizšķērsoja ceļu uz ceturtdaļfinālu, jo pat skaistā uzvara pār Krieviju nelīdzēja. Zaudējums latvietēm atmodināja zvēru krievietēs, un viņas sakāva topošās Eiropas čempiones serbietes ar 24 punktu pārsvaru. Latvijas izlasei līdz sacensību otrajai kārtai pietrūka pavisam nedaudz, un tam bija objektīvi iemesli – gan potenciālo spēlētāju Baibas Eglītes un Kates Krēsliņas savainojumi, gan tas, ka valstsvienībai nevarēja palīdzēt Zane Teilāne (tolaik vēl Tamane) un Elīna Babkina, gan izlases līderes Anetes Jēkabsones-Žogotas neveiksmīgais savainojums laukuma malā jau apakšgrupas pirmajā spēlē pret serbietēm, kas neļāva pierādīt savu varēšanu turpmāk turnīrā. Tomēr panākums pret spēcīgo Krieviju mačā, kurā bija obligāti jāuzvar, pierādīja, ka izlase var sasniegt daudz.

Jaunais bīča duets Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža izcīnīja zeltu pirmajās Eiropas spēlēs Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku. Finālā tika uzveikts Krievijas pāris. Arī sezonas turpinājumā viens no labākajiem aizsardzības spēlētājiem pasaules pludmales volejbolā Pļaviņš spēlēja kopā ar talantīgo Regžu un sasniedza augstvērtīgus rezultātus.

Ūjinot daudziem Ņujorkas Knicks faniem, slavenā komanda NBA draftā ar augsto ceturto numuru izvēlas garo un pavisam kalsno latvieti Kristapu Porziņģi. Daudziem Ziemeļamerikas basketbola ekspertiem šis lēmums ir nesaprotams, jo otrai vājākajai aizvadītās sezonas NBA komandai ir vajadzīgs tūlītējs papildinājums, nevis pāris gadu projekts, kas var izrādīties arī neveiksmīgs. ASV lielākās pilsētās basketbola fani ir redzējuši daudz nepatīkamu piemēru. Tomēr Kristaps jau kopš pirmajiem mirkļiem izstaro pārliecību, un ar katru dienu viņa fanu skaits pieaug.

Jūlijs

Latvijas pēdējo gadu labākā šķēpmetēja Madara Palameika savus līdzjutējus iepriecina ar augstvērtīgiem rezultātiem teju katrās sacensībās, taču lielas pasaules mēroga uzvaras līdz šim nebija izcīnītas. Pasaules prestižākajos vieglatlētikas komercmačos Madara šogad spīdēja visu sezonu, tomēr lielākais panākums neapšaubāmi bija uzvara Londonas sacensībās. Olimpiskajā stadionā Palameika aizmeta šķēpu 65 metrus un vienu centimetru tālu. Cīņā par uzvaru Londonā viņa pārspēja arī leģendāro čehieti Barboru Špotākovu.

Eiropas čempionātā junioriem Zviedrijā Anete Kociņa šķēpu aizmeta 58,88 metrus tālu un izcīnīja sudraba medaļu. Šādu pašu godalgu U-18 pasaules čempionātā Kolumbijas pilsētā Kali ieguva augstlēcēja Ieva Turķe – 1,82 metri. Turpat Kali 56,15 metru tālumā šķēpu aizraidīja vēl viena mūsu šķēpmetēja Laine Donāne, izcīnot bronzas godalgu.

Latvijas vīriešu U-20 basketbola izlase izcīnījusi augsto piekto vietu Eiropas čempionātā. Šā vecuma puiši pirms diviem gadiem U-18 čempionātā, kas notika Latvijā, bija ceturtie, tomēr šoreiz valstsvienībai nepalīdzēja divi potenciālie līderi – iespaidīgie milži Anžejs Pasečņiks un NBA draftētais Kristaps Porziņģis. Viņu prombūtnē līdera lomu uzņēmās cits garais – Latvijas vīriešu izlases rūdījumu guvušais Rolands Šmits.

Augusts

Mēneša galvenais sporta notikums, protams, bija pasaules čempionāts vieglatlētikā Pekinā. Laura Ikauniece-Ādmidiņa jau divas reizes šosezon bija labojusi Latvijas rekordu, kas ļāva cerēt uz augstvērtīgiem rezultātiem arī pasaules čempionātā. Taču neveiksme pirmajā dienā augstlēkšanā un lodes grūšanā attālināja domas par godalgām. Pēc pirmās dienas tikai 13. pozīcija, tomēr nereti Laurai otrajā sacensību dienā ir izdevies krietni pakāpties sacensību kopvērtējumā. Tieši to Ikauniece-Admidiņa arī paveica – lieliski rezultāti tāllēkšanā, šķēpa mešanā un 800 metru skrējienā ļāva izcīnīt bronzas medaļu, kas Latvijas vieglatlētiem pasaules čempionātos ir tikai trešā godalga. Līdz šim pie tāda paša kaluma medaļām tikuši šķēpmetējs Dainis Kūla un tāllēcēja Ineta Radēviča.

Savu pagaidām nozīmīgāko cīņu Čečenijas galvaspilsētā Groznijā aizvadījis Latvijas bokseris Mairis Briedis. Viņa pretinieks – Čečenijas līdera Ramzana Kadirova mīlulis Libānā dzimušais, bet Vāciju pārstāvošais Manuels Čars. Daudziem boksa ekspertiem par pārsteigumu, Briedis izcīnīja pārliecinošu uzvaru, turklāt ar nokautu. Izbrīns bija daudzu klātesošo un pie televizoru ekrāniem sēdošo sejās.

Beidzot pie ilgi kārotā Eiropas čempionu titula Austrijas pilsētā Klāgenfurtē tika mūsu pludmales volejbola labākais pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Divus iepriekšējos gadus viņi zaudēja finālā. Vīriešu konkurencē Latvijai vēl nekad nebija izdevies uzvarēt Eiropas čempionātā. 2009. gadā par kontinenta čempionēm kļuva Inguna Minusa un Inese Jursone. Finālā Šmēdiņš/Samoilovs sīvā cīņā pieveica Vācijas pāri. Mūsu sportistiem sezonas sākums savainojumu dēļ nebija izdevies, tāpēc šāds panākums bija ļoti nozīmīgs arī no psiholoģiskā viedokļa.

Septembris

Latvijas šā gada nozīmīgākais sporta notikums bija Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupas sacensības ar Lietuvas, Čehijas, Beļģijas, Ukrainas, Igaunijas un Latvijas izlašu piedalīšanos. Mūsu valstsvienība iekļuva sacensību otrajā kārtā, kas norisinājās Francijas pilsētā Lillē, kur astotdaļfināla mačā pieveica sīksto un ambiciozo Slovēnijas izlasi, priekšlaikus atkārtojot labāko sasniegumu Eiropas čempionātos pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Spert vēl vienu soli, kas nodrošinātu kvalificēšanos Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, šoreiz diemžēl neizdevās, jo Francijas, Grieķijas un Čehijas pārbaudījumi izrādījās par smagiem.

Pateicoties izcilajam sniegumam visas sezonas garumā, par pasaules čempionu blakusvāģiem jau priekšlaikus kļuvs latviešu kantētājs Kaspars Stupelis un holandiešu pilots Etjēns Bakss. Visas sezonas laikā Kaspars Stupelis uz Latviju sūtīja neskaitāmas prieka vēstis, uzvarot lielākajā daļā šīs sezonas pasaules čempionāta posmu. Iepriekšējo reizi Stupelis par pasaules čempionu kļuva pirms 11 gadiem, kad to paveica duetā ar leģendāro braucēju Danielu Vilemsenu. Kopumā Kasparam šis ir trešais pasaules čempiona tituls, vicečempiona godā viņš ir bijis vēl piecas reizes.

Talantīgais Latvijas motokrosists Pauls Jonass jau savā debijas sezonā pieaugušo konkurencē kļuvis par pasaules vicečempionu prestižajā MX2 klasē. Pats sportists neslēpj, ka nebija cerējis uz šādiem panākumiem jau savā debijas sezonā. Arī līdz triumfam pasaules čempionātā kopvērtējumā nemaz nebija tik tālu, tomēr tagad ir palicis vēl viens solītis, kur augt, un varbūt jau pavisam drīz redzēsim Paulu arī pašā prestižākajā MXGP klasē.

Pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš ir pilnībā atkopušies no sezonas sākumā gūtajiem savainojumiem un dažādām citām ķibelēm, kas traucēja sasniegt augstākos rezultātus. Jaunie Eiropas čempioni tika pie uzvarām Pasaules kausa posmos gan nākamo olimpisko spēļu mājvietā Riodežaneiro, gan Krievijas kūrortpilsētā Sočos. Ķīnā, Sjameņā, uzvarot Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu, tika izcīnīta bronza.

Oktobris

Pēdējās pāris sezonās Latvijas sporta draugu sajūsma par Kontinentālo hokeja līgu (KHL) jūtami mazinājusies. Rīgas Dinamo uzvaru ir mazāk, nekā gribētos, un politiskā situācija pasaulē neveicina KHL popularitāti, tomēr nedrīkst aizmirst, ka tieši Dinamo ir bāze mūsu valstsvienībai, kurai tik ļoti jūtam līdzi katru pavasari, un daudziem hokejistiem tā ir vienīgā reālā iespēja spēlēt un krāt pieredzi tik augstā līmenī. Tieši oktobrī Latvijas klubs paveica ko tādu, kas vēl ilgi paliks līdzjutēju atmiņā. Pirms pēdējās trešdaļas mačā pret spēcīgo Helsinku Jokerit, kurā spēlē arī Latvijas izlases aizsargs Artūrs Kulda, rezultāts bija apkaunojošs – 0:5, un nekas neliecināja, ka rīdzinieki varētu saņemties un likt Somijas klubam kaut panervozēt par uzvaru. Tomēr fantastika uz ledus! Dinamo ne vien parādīja raksturu un atspēlējās, bet pat izcīnīja uzvaru pēcspēles metienu sērijā. Eiforija Rīgā un neizpratne Helsinkos – KHL šāda atspēlēšanās vēl nebija pieredzēta.

Latvijas paralimpiskā sporta zvaigzne Aigars Apinis turpina savu uzvaru gājienu visos pasaules lielākajos sporta pasākumos. Apinis triumfēja Katarā pasaules čempionātā vieglatlētikā diska mešanas sacensībās. F52 medicīnas grupā Latvijas sportists disku raidīja 21,44 metru tālumā, kas ir jauns pasaules rekords. Šis čempionāts sekmīgs bija arī Dmitrijam Silovam F37 medicīnas grupā. Viņš izcīnīja sudraba medaļu šķēpmešanas sacensībās.

Lielisku sniegumu oktobrī nodemonstrēja trīs mūsu vārtsargi. Kristers Gudļevskis lieliski izmantoja savu iespēju NHL, tomēr tas viņam nepalīdzēja nostiprināties pasaules spēcīgākajā hokeja līgā, jo uzreiz pēc krievu vārtsarga Andreja Vasiļevska atlabšanas tika nosūtīts uz fārmklubu. Edgars Masaļskis KHL izpelnījās gan nedēļas labākā vārtsarga godu, gan blāvi spēlējošajai Toljati Lada komandai palīdzēja izcīnīt krietni vairāk uzvaru, nekā tas tika prognozēts pirms sezonas. UEFA Eiropas līgas laukumos Latvijas futbola izlases pamatvārtsargs Andris Vaņins un Sion izkļuva no ļoti spēcīgas apakšgrupas, negriežot ceļu ne Liverpool, ne Kazaņas Rubin, ne Bordeaux.

Novembris

Valsts proklamēšanas 97. gadadienas rīts. Pamazām mostas Latvija un, ieslēdzot ziņu pārraides, mana ko neticamu – mūsu vienīgais NBA spēlētājs Kristaps Porziņģis sagādājis īstu dāvanu – izcilu spēli. Divdesmit deviņi punkti un 11 atlēkušās bumbas – šāda neticama statistika 20 gadu vecajam Liepājā dzimušajam basketbolistam. Par Kristapu sāka runāt visā pasaulē īpaši skaļi. Porziņģim tika uzticēts arī komandas izšķirošais metiens, kas bija precīzs, tomēr pietrūka vienas sekundes simtdaļas, lai Kristapa tālmetienu ieskaitītu mača tiesneši un viņš nodrošinātu Knicks uzvaru. Vēlāk Porziņģis atklāja, ka viņš gribējis sagādāt dāvanu Latvijai dzimšanas dienā.

Mairis Briedis ilgāku laiku bija palicis bez cīņu prakses, tāpēc bija spiests piekrist boksēties ar cīkstoni, kurš tikai uz papīra izrādījās vērā ņemams konkurents. Briedis pēc cīņas neslēpa, ka sitis vājāk, nekā parasti to dara, jo vēlējies ilgāk paboksēties ar Ungārijas bokseri Lāslo Hubertu. Cīņa izskatījās visai amizanti, jo latvieša pārspēks bija ļoti iespaidīgs.

Latvijas sieviešu basketbola izlase sākusi cīņu par kvalificēšanos 2017. gada Eiropas čempionāta finālturnīram. Lai bez liekas rēķināšanas tiktu uz finālturnīru, jāizcīna uzvara apakšgrupā, kurā spēlē arī Lietuvas un Slovēnijas izlases. Pirmajā mačā savā laukumā tika pārspētas principiālākās sāncenses – Lietuvas basketbolistes. Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško-Melnbārde, Zane Teilāne un pārējā komanda spēra pirmo nopietno soli Čehijas virzienā.

Latvijas labākais svarcēlājs Artūrs Plēsnieks ar jaunu valsts rekordu izcīnīja trešo vietu pasaules čempionātā ASV. Plēsnieks svara kategorijā līdz 105 kilogramiem raušanā tika galā ar 179 kilogramiem un grūšanā pacēla 226 kilogramus, kas ir jauns Latvijas rekords. Jaunu valsts rekordu sasniedza arī talantīgā 17 gadus vecā Latvijas svarcēlāja Rebeka Koha, kas pasaules čempionātā svara kategorijā līdz 53 kilogramiem ieguva augsto desmito vietā. Mūsu svarcelšanas talantu sniegums ļauj cerēt uz panākumiem arī nākotnē.

Decembris

Pasaules pēdējo gadu labākais skeletonists Martins Dukurs jauno sezonu sācis ne mazāk iespaidīgi kā iepriekšējās. Trīs uzvaras pirmajos trīs posmos. Tiesa, konkurenti nav snauduši, un starpība ir krietni mazāka nekā iepriekšējās sezonās. Progress vērojams gan Krievijas, gan Dienvidkorejas izlasēs, arī vācieši nav kļuvuši vājāki. Pēc Altenbergas, Vinterbergas un Kēnigszē Vācijā tagad mērķis ir turpināt uzvaru sēriju Ziemeļamerikā. Brālim Tomasam gan šī sezona nav sākusies tik veiksmīgi, kā cerēts, jo uz pjedestāla kāpt vēl nav izdevies. Savam karjeras pirmajam pjedestālam milzu soļiem tuvojas arī mūsu labākā skeletoniste Lelde Priedulēna, kura visas trīs reizes jau iekļuvusi pirmajā sešniekā.

Kristaps Porziņģis NBA jau ar pirmajiem mačiem pārspējis daudzu prognozes un uzskatu, ka viņš būs gatavs Ņujorkas Knicks palīgs tikai pēc pāris gadiem (ja vispār par tādu kļūs). Decembra sākumā Latvijas basketbola zvaigzne tika atzīts par pirmā mēneša (oktobra un novembra) labāko debitantu NBA Austrumu konferencē.

Jauna identitāte

Ne mazāk būtiski kā sportiskie panākumi ir arī tas, kā mūsu sportisti izskatās uz pārējo pasaules atlētu fona. Mūsu olimpiskā izlase ir tikusi pie savas identitātes. Latvijas Olimpiskā komiteja ir noslēgusi sadarbības līgumu līdz 2020. gadam ar Polijas sporta apģērbu ražotāju OTCF un tā zīmolu 4F. komandas jauno identitāti izstrādājuši Latvijas profesionālākie un atzinību izpelnījušies mākslinieki. Latvijas olimpiskās komandas jaunā vizuālā identitāte sastāv no komandas logotipa un pinuma, ko identitātes autori sauc par “dzīvu un pārdabisku”. Olimpiskās komandas logotipu veido Brīvības pieminekļa trīs zvaigznes, uzraksts Latvija, kas darināts, par pamatu ņemot valsts karoga krāsu proporcijas, un olimpiskie apļi.

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis, Vida Press, AFP/LETA, EPA/LETA, Publicitātes