Hokejs
2016. gada 7. janvāris, 15:12

Rīgas "Dinamo" atlaiž Heikili, viņa vietā stāsies Sējējs

Jauns.lv

Latvijas kluba Rīgas "Dinamo" vadība neapmierinošā vienības snieguma dēļ Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) pārtraukusi sadarbību ar galveno treneri somu speciālistu Kari Heikili un viņa palīgu Raimo Helminenu, savā mājaslapā informēja vienība.

Par galvenā trenera pienākumu izpildītāju līdz sezonas beigām kļuvis kluba ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs.

Heikile pie Rīgas "Dinamo" vadības stūres stājās šovasar, bet viņa tautietis Helminens komandai pievienojās vien oktobra vidū.

Rīgas "Dinamo" pirmdien un trešdien aizvadīja mājas spēles ar tiešajām konkurentēm par iekļūšanu Gagarina kausa izcīņā, tomēr piedzīvoja zaudējumus - vispirms ar 1:2 pēcspēles metienu sērijā piekāpās Bratislavas "Slovan" no Slovākijas, bet pēc tam ar 2:5 atzina Horvātijas komandas Zagrebas "Medveščak" pārākumu. Kopumā rīdzinieki cietuši trīs neveiksmes pēc kārtas un no izslēgšanas spēļu zonas jau atpaliek par 16 punktiem, tiesa, cerības uz Gagarina kausu saglabā, jo vairākas konkurentes aizvadījušas pat par 4-5 spēlēm vairāk.

Rīgas "Dinamo" ar 54 punktiem 44 mačos atrodas 12.pozīcijā Rietumu konferencē, bet astotajā pozīcijā esošā "Slovan" komanda tikusi pie 70 punktiem 48 cīņās.

Turpinājumā Rīgas "Dinamo" hokejistiem jau piektdien gaidāma izbraukuma spēle ar Podoļskas "Vitjaz", bet svētdien viņi tiksies ar Mārtiņa Karsuma pārstāvēto Maskavas "Dinamo" vienību.

Savukārt pēc tam Rīgas "Dinamo" aizvadīs septiņas mājas spēles pēc kārtas.

Pašlaik 55 gadus vecais Heikile savu trenera karjeru uzsāka Zviedrijā, pēc tam pārceļoties uz dzimteni un vadot vairākus šīs valsts vadošās līgas klubus, 2004.gadā ar Oulu "Karpat" kļūstot par Somijas čempionu, kā arī saņemot līgas labākā trenera godu. Savukārt 2007.gadā speciālists pārņēma Jaroslavļas "Lokomotiv" grožus, ko vienu sezonu bija vadījis jau iepriekš. Pēcāk komanda uzsāka dalību KHL čempionātā, taču 2010.gada februārī Heikile no amata tika atbrīvots.

Dažus mēnešus vēlāk viņš gan kļuva par Magņitogorskas "Metallurg" galveno treneri, bet sezonu vēlāk vadīja Baltkrievijas valstsvienību, ierindojoties vien 14.vietā pasaules čempionātā. Pēc turnīra Heikile amatu zaudēja, bet kļuva par šīs valsts kluba Minskas "Dinamo" galveno treneri, kur arī ilgāk par sezonu nenoturējās, - devās uz Ņižņekamskas "Ņeftehimik", kur sākumā bija konsultants, bet pēc tam - galvenais treneris. Aizvadītās sezonas ievadā viņš arī no šī amata tika atbrīvots.

Savukārt Somijas izlases visu laiku rezultatīvākais hokejists Helminens šo sezonu iesāka kā Kazahstānas komandas Astanas "Baris" galvenā trenera Erlana Sagimbajeva palīgs, tomēr 23.septembrī abi speciālisti tika atlaisti.

Pirms tam pagājušajā sezonā viņš šajā komandā bija Andreja Nazarova palīgs.

Kā spēlētājs Helminens kopš 1996.gada pārstāvēja Somijas komandu Tamperes "Ilves", kurā spēlēja līdz pat karjeras beigām 2008.gadā. Savukārt 2009.gadā viņš pievienojās tās treneru kolektīvam un 2012./2013.gada sezonā arī bija galvenais treneris, tomēr sezonas vidū viņu atlaida no amata.

Tāpat Helminens 2012./2013.gada sezonā bija Somijas U-20 izlases galvenais treneris.

Helminens ir visu laiku rezultatīvākais Somijas hokeja izlases spēlētājs, kurš izlases rindās aizvadījis arī visvairāk spēļu. Viņš četras sezonas aizvadījis Nacionālajā hokeja līgā, pārstāvot Ņujorkas "Rangers" un Minesotas "North Stars" komandas. Somijas izlases rindās Helminens ir izcīnījis sudraba medaļu 1988., bet bronzas medaļu 1994. un 1998.gada olimpisko spēļu turnīros, kopā savas karjeras laikā piedaloties sešās olimpiskajās spēlēs. 1995.gadā viņš kļuvis par pasaules čempionu, medaļas izcīnot vēl sešās pasaules meistarsacīkstēs.

Jaunais vienības galvenais treneris Sējējs līdz šim KHL strādājis kā ģenerālmenedžeris, tomēr šī viņam nebūs karjerā pirmā pieredze galvenā trenera amatā.

Rīgas "Dinamo" ģenerālmenedžeris Sējējs nav bijis vienīgi 2012./13.gada sezonā, kad šīs funkcijas veica Čehijas komandā Prāgas "Lev", kurai palīdzēja iekļūt izslēgšanas spēlēs.

Pēc spēlētāja karjeras beigām Sējējs 2004.gadā kļuva par "Rīga 2000" komandas galvenā trenera Jūliusa Šuplera palīgu, bet vēlāk viņu nomainīja galvenā trenera amatā. Pēc divām sezonām kā "Rīgas 2000" galvenais treneris 2008.gadā viņš kļuva par jaundibinātās Rīgas "Dinamo" komandas ģenerālmenedžeri, iemantojot labu reputāciju līgā.

Savukārt šajā sezonā viņš papildus ģenerālmenedžera funkcijām Rīgas "Dinamo" pildīja arī Heikiles palīga funkcijas, strādājot par aizsargu treneri.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA