Sliktas ziņas no bobsleja trases. Melbārdim nopietnas problēmas ar veselību
Latvijas labākais bobsleja pilots Oskars Melbārdis šosezon par Pasaules kausa medaļām diemžēl necīnīsies.
Citi sporta veidi
2016. gada 7. janvāris, 16:11

Sliktas ziņas no bobsleja trases. Melbārdim nopietnas problēmas ar veselību

Jauns.lv

Latvijas vadošais bobsleja pilots Oskars Melbārdis veselības problēmu dēļ nepiedalīsies nedēļas nogalē Leikpleisidas trasē ASV gaidāmajā Pasaules kausa ceturtajā posmā, turklāt piedzīvota kritiena dēļ Latvija četrinieku sacensībās uz starta neizies vispār, vēsta Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF).

Kā atklājis izlases galvenais treneris Sandis Prūsis, Melbārdim ir muguras sāpes. "Viņam tā jau ir bijis, bet parasti ne maču laikā. Bijām pie ārsta, taisījām magnētisko rezonansi - vaina ir apstiprināta. Vajadzīgs miers, ir stipras sāpes pat kustoties un par braukšanu bobā nav ko domāt," izteicies treneris. "Cerams, ka aties un varēsim startēt nākamajā posmā Pārksitijā, kur ir divi mači četriniekos. Melbārdis līdz ar to nevar Leikplesidā startēt arī četriniekos, un jācer, ka viss būs labi, domājot par atlikušo sezonu un pasaules čempionātu."

Līdz ar to divniekos Latvija startēs ar Oskara Ķibermaņa un Uģa Žaļima pilotētajām ekipāžām. Tikmēr Ķibermanis treniņos piedzīvojis kritienu ar četrinieku kamanām, kurā sasitušies vairāki stūmēji, tāpēc, domājot par nākotni un pasaules čempionātu, nolemts četriniekos nestartēt, atgūstoties no dažādām likstām.

Nopietnas problēmas ar Ahileja cīpslu ir arī Latvijas vadošajam bobsleja stūmējam Daumantam Dreiškenam, kurš šosezon startē, lietojot pretsāpju zāles, bet pavasarī veiks operāciju.

"Ja tie būtu sezonas pēdējie mači un kaut kas izšķirtos, gan jau mēs nokomplektētu vienu ekipāžu, bet tagad nav vērts riskēt. Cietusi tehnika, puišiem arī ir dažādas veselības likstas, no pirmās ekipāžas Arvis Vilkaste stipri saaukstējies, ar paaugstinātu temperatūru," stāstīja Prūsis. "Cerēsim, ka jau nākamajā posmā viss būs labi. Mums būtu svarīgi palikt visiem labāko 25 skaitā, lai nākamgad arī varētu startēt ar trim ekipāžām."

"Lielajam Oskaram līdz ar posma izlaišanu faktiski cīņa par uzvaru Pasaules kausā ir beigusies, bet mums jādomā arī par nākotni. Pašlaik viņš nekādi nevar startēt, trasē jau tā ir ļoti lielas pārslodzes. Es neteiktu, ka ledus ir īpaši atšķirīgs kā iepriekš, taču bija ļoti auksts, ledus ir ātrs," izteicies treneris. "Te sen daudzi nav braukuši, un tāpēc ne jau mums vienīgajiem arī bija kritieni."

Leikplesidas trase bobslejā tiek uzskatīta par vienu no grūtākajām un bīstamākajām pasaulē. Daudzi vidusmēra piloti nemaz nav devušies uz Ziemeļameriku un palikuši startēt Eiropas kausā. Kopumā mačos startēs ap 20 pilotiem, bet treniņos kritienu četriniekos piedzīvojuši ne tikai latvieši, bet arī Pasaules kausa līderis kopvērtējumā Frančesko Frīdrihs un pieredzējušais brits Džons Džeksons.

Divnieku sacensības būs piektdien plkst.20 pēc Latvijas laika, četriniekiem - sestdien plkst.16.

Pasaules kausa kalendārā Ziemeļamerikā gaidāmi trīs etapi - pēc Leikpleisidas risināsies sacensības arī Pārksitijā (ASV) un Vistlerā (Kanādā).

Pēc tam februāra sākumā Pasaules kausa izcīņas septītais posms un vienlaicīgi Eiropas čempionāts norisināsies Šveices trasē Sanktmoricā. Turpinājumā gaidāms pasaules čempionāts Austrijas trasē Īglsā, bet noslēdzošais Pasaules kausa posms atgriezīsies Kēnigsē trasē Vācijā.

Pagājušajā sezonā Latvijas spēcīgākais pilots Melbārdis kļuva par Pasaules kausa uzvarētāju gan divnieku, gan četrinieku, gan neoficiālajā kopējā ieskaitē. Viņš ir piektais pilots mūsdienu bobsleja vēsturē, kurš vienā sezonā Pasaules kausā triumfējis gan divnieku, gan četrinieku vērtējumā, sekojot vāciešiem Andrē Langem, Kristofam Langenam, kanādietim Pjēram Lidēram un šveicietim Martinam Annenam. Toreiz astoņos Pasaules kausa posmos notikušajās 16 sacensībās Melbārdis tikai reizi nekāpa uz goda pjedestāla, ierindojoties piektajā vietā divnieku mačos Kēnigsē. Viņa kontā bija septiņas uzvaras.

Savukārt šo sezonu Latvijas sportisti iesākuši ar ne tik sekmīgiem rezultātiem - divniekos pirmajos trijos posmos Melbārdis finišējis otrais, šo pozīciju ieņemot arī kopvērtējumā, bet Žaļima un Ķibermaņa ekipāžas atrodamas attiecīgi septītajā un 11.pozīcijā. Tikmēr četriniekiem pēc sezonas pirmajiem trim etapiem Melbādis ieņem piekto vietu, bet Ķibermanis un Žaļims ir 11. un 15.pozīcijā.

LETA, Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA