Žaļima divniekam augstā piektā vieta Pasaules kausa posmā Leikplesidā
Uģis Žaļims pirmo reizi startēja kopā ar Jāni Jansonu un viņiem izdevās ļoti veiksmīgi.
Citi sporta veidi
2016. gada 8. janvāris, 23:09

Žaļima divniekam augstā piektā vieta Pasaules kausa posmā Leikplesidā

Jauns.lv

Latvijas bobsleja pilota Uģa Žaļima vadītā divnieka ekipāža piektdien izcīnīja piekto vietu Leikplesidas trasē ASV notiekošajā Pasaules kausa posmā.

Tikmēr par šī posma uzvarētāju divnieku ekipāžām kļuva pieredzējušais amerikānis Stīvens Holkombs, kurš pēc pirmā brauciena bija trešais, taču viņš lieliski veica otro braucienu, izcīnot panākumu.

Pēc pirmā brauciena Žaļims kopā ar stūmēju Jāni Jansonu kopā ar kanādieti Džastinu Kripsu dalīja ceturto vietu, kas ļāva cerēt par vietu uz goda pjedestāla.

Tiesa, otrais brauciens Latvijas ekipāžai nepadevās tik veiksmīgs, jo tika pieļautas vairākas kļūdas, kas lika atkrist uz piekto vietu, bet uzvarētājam tā divu braucienu summā piekāpās par 0,41 sekundi.

Otro vietu piektdien izcīnīja pirmajā braucienā uzvarējušais vācietis Niko Valters, kurš no Holkomba atpalika par 0,11 sekundēm. Savukārt trešais bija dienvidkorejietis Vons Jondžons, uzvarētājam piekāpjoties par 0,12 sekundēm.

Ceturtais piektdien tikmēr bija Kripss.

Tikmēr Latvijas otrajai ekipāžai ar pilotu Oskaru Ķibermani un stūmēju Intaru Dambi pirmais brauciens nebija diez ko sekmīgs, jo viņiem bija vien 13.vieta. Tiesa, otrais brauciens viņiem padevās krietni labāks, kas ļāva iespraukties labāko desmitniekā un izcīnīt desmito pozīciju. Ķibermanis uzvarētājam piekāpās par 0,48 sekundēm.

Savukārt Pasaules kausa kopvērtējuma līderis divniekos vācietis Frančesko Frīdrihs piektdien bija tikai astotajā vietā.

Latviju šajā posmā veselības problēmu dēļ nepārstāv valsts vadošais bobsleja pilots Oskars Melbārdis, tāpēc šoreiz šajā etapā startē tikai Žaļims un Ķibermanis.

Pasaules kausa kopvērtējumā divniekiem līderis ar 835 punktiem ir Frīdrihs, bet otro vietu ar 776 punktiem ieņem Jondžons, kuram sešus punktus zaudē Valters. Žaļims tikmēr ar 672 punktiem ir piektais, bet Melbārdis ieguvis 630 punktus un ir astotais. Ķibermanis savukārt iekrājis 560 punktus, kas viņam ļauj atrasties 11.pozīcijā.

Tikmēr Ķibermanis treniņos piedzīvojis kritienu ar četrinieku kamanām, kurā sasitušies vairāki stūmēji, tāpēc, domājot par nākotni un pasaules čempionātu, nolemts četriniekos nestartēt, atgūstoties no dažādām likstām.

Leikplesidas trase bobslejā tiek uzskatīta par vienu no grūtākajām un bīstamākajām pasaulē. Daudzi vidusmēra piloti nemaz nav devušies uz Ziemeļameriku un palikuši startēt Eiropas kausā. Kopumā mačos startēs ap 20 pilotiem, bet treniņos kritienu četriniekos piedzīvojuši ne tikai latvieši, bet arī Pasaules kausa līderis kopvērtējumā Frančesko Frīdrihs un pieredzējušais brits Džons Džeksons.

PK kalendārā Ziemeļamerikā gaidāmi trīs etapi - pēc Leikplesidas risināsies sacensības arī Pārksitijā (ASV) un Vistlerā (Kanādā). Pēc tam februāra sākumā Pasaules kausa izcīņas septītais posms un vienlaicīgi Eiropas čempionāts norisināsies Šveices trasē Sanktmoricā. Turpinājumā gaidāms pasaules čempionāts Austrijas trasē Īglsā, bet noslēdzošais PK posms atgriezīsies Kēnigsē trasē Vācijā.

Pagājušajā sezonā Latvijas spēcīgākais pilots Melbārdis kļuva par Pasaules kausa uzvarētāju gan divnieku, gan četrinieku, gan neoficiālajā kopējā ieskaitē. Viņš ir piektais pilots mūsdienu bobsleja vēsturē, kurš vienā sezonā Pasaules kausā triumfējis gan divnieku, gan četrinieku vērtējumā, sekojot vāciešiem Andrē Langem, Kristofam Langenam, kanādietim Pjēram Lidēram un šveicietim Martinam Annenam. Toreiz astoņos PK posmos notikušajās 16 sacensībās Melbārdis tikai reizi nekāpa uz goda pjedestāla, ierindojoties piektajā vietā divnieku mačos Kēnigsē. Viņa kontā bija septiņas uzvaras.

Iepriekšējā sezonā Leikplesidā 2014.gada decembrī notika PK pirmais posms, kad Melbārdis ar Dreiškenu divniekos bija otrie, bet četrinieku sacensībās tika izcīnīta trešā vieta. Ķibermanis ar Vairi Leibomu ieņēma 12. vietu, bet četriniekos Latvijas otrā ekipāža bija dalītā desmitajā pozīcijā, savukārt Uģis Žaļims pērn Ziemeļamerikas tūrē nedevās. Divniekos uzvarēja Frīdrihs, bet četriniekos - Maksimiljana Arnta ekipāža.

LETA/Foto: EPA/LETA