Briti rosina anulēt visus vieglatlētikas pasaules rekordus
Liebritānijas Vieglatlētikas federācija uzskata, ka būtu jāsāk jauna ēra.
Citi sporta veidi
2016. gada 11. janvāris, 16:03

Briti rosina anulēt visus vieglatlētikas pasaules rekordus

Jauns.lv

Saistībā ar aktuālajiem dopinga un korupcijas skandāliem Lielbritānijas Vieglatlētikas federācija (UKA) pirmdien aicināja pārskatīt visus pasaules rekordus vieglatlētikā.

UKA "Manifestā par tīru vieglatlētiku" uzsvēra, ka nopietni dopinga pārkāpumi būtu jāsoda ar mūža diskvalifikāciju, kā arī ierosināja atjaunot pasaules rekordu rezultātus.

"Lielāks caurspīdīgums, stingrākas sankcijas, ilgākas diskvalifikācijas - un arī atjaunot pasaules rekordu rezultātus, lai sāktu jaunu ēru. Mums jābūt atvērtiem darīt visu, lai atjaunotu ticamību sportā," uzsvēra UKA vadītājs Eds Vorners.

"2015.gadā godīgums vieglatlētikā tika izaicināts kā vēl nekad. Līdzjutēji un godīgie sportisti visā pasaulē ir pievilti. Uzticība sportā ir nonākusi zemākajā punktā pēdējo gadu desmitu laikā," uzskata Vorners.

UKA manifests, kas satur 14 punktus, aicina Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) izveidot stingrākus noteikumus atļautajiem medikamentiem, nodrošināt publisku reģistru visām dopinga analīzēm un pieprasīt visiem sportistiem pasaules čempionātos derīgas bioloģiskās pases.

Tāpat federācija pauda uzskatu, ka sponsoriem nevajadzētu atbalstīt sportistus, kuri pieķerti nopietnos dopinga pārkāpumos.

WADA gatavo jaunu ziņojumu, kura centrā būs dopinga noteikumu pārkāpēji no Kenijas. Ziņojumu plānots publicēt ceturtdien.

Kā zināms, novembrī atklātībā nonāca WADA neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, kurā bija teikts, ka sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Starptautiskajai Vieglatlētikas savienībai (IAAF) būtu jādiskvalificē Krievijas Vieglatlētikas federācija (VFLA) un jāliedz tās atlētiem dalība Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Uzreiz pēc tam Maskavas antidopinga laboratorijai tika atņemta licence, kas liedza tai veikt jebkādas ar WADA organizāciju saistītas darbības, turklāt pagaidu diskvalifikācija tika piespriesta VFLA. Kad WADA piesprieda pagaidu diskvalifikāciju arī Krievijas Antidopinga aģentūrai (RUSADA), Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko pavēstīja, ka Krievija ir gatava pārveidot valsts antidopinga sistēmu.

Pirms mēneša VFLA pieņēma tai piespriesto diskvalifikāciju par dopinga pārkāpumiem. Krievijas puse piekritusi tās Vieglatlētikas federācijas pilnīgai diskvalifikācijai, turklāt negrasās iesniegt apelāciju saistībā ar IAAF pieņemto lēmumu.

LETA/Foto: EPA/LETA

Tēmas