Lionels Mesi piekto reizi atzīts par pasaules gada labāko futbolistu
Mesi: "Tas ir ļoti īpašs moments. Divus iepriekšējos gadus sēdēju šajā zālē un noraudzījos, kā pie šīs balvas tika Ronaldu. Neticami, ka šī ir jau piektā reize, kad esmu to izcīnījis."
Futbols
2016. gada 11. janvāris, 21:26

Lionels Mesi piekto reizi atzīts par pasaules gada labāko futbolistu

Jauns.lv

Pēc divu gadu pārtraukuma gada labākā futbolista balvu - "Ballon d'Or" trofeju jeb "Zelta bumbu" - pirmdien notikušajā ceremonijā ieguva argentīniešu uzbrucējs Lionels Mesi, kuram šī bija jau piektā reize, kad izcīnīta šī trofeja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat uz šo balvu pretendēja arī portugāļu uzbrūkošais pussargs Krištianu Ronaldu un brazīliešu priekšējās līnijas spēlētājs Neimars.

"Tas ir ļoti īpašs moments. Divus iepriekšējos gadus sēdēju šajā zālē un noraudzījos, kā pie šīs balvas tika Ronaldu. Neticami, ka šī ir jau piektā reize, kad esmu to izcīnījis," pēc balvas saņemšanas izteicās Mesi, kurš ikdienā pārstāv Spānijas grandu "Barcelona". "Bērnībā vienmēr esmu sapņojis par šo trofeju. Vēlos pateikties gan ģimenei, gan treneriem, bez kuriem nekas tāds nebūtu iedomājams. Tāpat vēlos pateikties arī visam futbolam, kurš mani izaudzināja un padarīja par tādu cilvēku, kāds esmu šobrīd."

Mesi ir bagātākais futbolists ar šīm trofejām. Nevienam citam futbola vēsturē nav izdevies izcīnīt nedz piecas, nedz arī četras "Zelta bumbas".

Par Mesi nobalsoja 41,33% respondentu, par Ronaldu savu balsi atdeva 27,76%, bet par Neimaru nobalsoja 7,86 eksperti.

Pērn par pasaules labāko futbolistu otro gadu pēc kārtas tika nosaukts Madrides "Real" komandu pārstāvošais Ronaldu, kurš pirms tam šo balvu ieguva arī 2008.gadā. Viņš kopā ar "Barcelona" spēlētāju Mesi par labākajiem kļuvuši jau pēdējos astoņus gadus. Argentīnietis šo balvu saņēma arī laikā no 2009. līdz 2012.gadam. Tikmēr Mesi komandas biedrs Neimars starp trim pretendentiem uz gada labākā spēlētāja balvu iekļuvis pirmoreiz karjerā.

Mesi pērn "Barcelona" labā guva 43 vārtus, bet desmit precīzi sitieni viņam bija iepriekšējā UEFA Čempionu līgas turnīrā, kurā Barselonas klubs triumfēja šī gada jūnijā. Tikpat gūtu vārtu UEFA Čempionu līgā iepriekšējā sezonā bija Ronaldu, bet portugālis izdarīja mazāk rezultatīvu piespēļu nekā Mesi. Savukārt šajā UEFA Čempionu līgas sezonā argentīnietis laukumā bijis trīs spēlēs un guvis trīs vārtus.

Tāpat Mesi "Barcelona" vienībai palīdzēja izcīnīt Spānijas čempionu titulu un triumfēt valsts kausa izcīņā. Mesi šīs sezonas sākumā teju divus mēnešus bija dziedējis traumu.

Mesi pērn Argentīnas valstsvienībai palīdzēja aizkļūt līdz Dienvidamerikas valstsvienību futbola turnīra "Copa America" finālam, kurā viņa pārstāvētā izlase piekāpās Čīlei. Šajā turnīrā Mesi izcēlās ar trim rezultatīvām piespēlēm.

Augustā Mesi tika nosaukts par iepriekšējās sezonas labāko futbolistu Eiropā. Iepriekš viņš šo balvu ieguvis arī 2009. un 2011.gadā.

Tikmēr Ronaldu pērn "Real" rindās guva 48 vārtus, oktobra vidū kļūstot par visu laiku rezultatīvāko Madrides vienības futbolistu. Iepriekšējā sezonā viņš "Real" sastāvā kļuva par Spānijas vicečempionu, kā arī aizveda Madrides klubu līdz UEFA Čempionu līgas pusfinālam, kurā divu spēļu summā piekāpās Itālijas čempionei Turīnas "Juventus". Savukārt šajā sezonā UEFA Čempionu līgā viņš laukumā bijis visās sešās aizvadītajās apakšgrupu spēlēs, gūstot 11 vārtus.

Tāpat viņš pērn guva trīs vārtus Portugāles valstsvienības labā, palīdzot savai valstsvienībai kvalificēties nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīram.

Savukārt Neimars pērn aizvadīja 51 maču, kuru laikā guva 39 vārtus, palīdzot "Barcelona" triumfēt trijos turnīros. Šajā UEFA Čempionu līgas sezonā Neimars laukumā bijis piecās spēlēs, kurās guvis divus vārtus.

Tikmēr Brazīlijas valstsvienības sastāvā viņš pērn laukumā izgāja septiņās cīņās, gūstot četrus vārtus. Kopā ar valstsvienību viņš uzsāka arī "Copa America" turnīru, taču jau otrās kārtas spēlē Neimars iesaistījās asumos, par ko saņēma četru spēļu diskvalifikāciju, kā dēļ turnīru turpināt nevarēja. Brazīlijas izlase bez Neimara sastāvā turnīra ceturtdaļfinālā pēcspēles sitienu sērijā piekāpās Paragvajai.

Savukārt par aizvadītā gada labāko futbolisti tika nosaukta amerikāniete Karlī Loida, kura kopā ar savu izlasi šovasar triumfēja pasaules čempionāta finālturnīrā. ASV izlases kapteine pasaules meistarsacīkstēs guva sešus vārtus. Tāpat par labāko aizvadītā gada futbolisti varēja kļūt japāniete Aja Mijama un vāciete Cēlija Šašiča.

Par labāko gada treneri tika nosaukts "Barcelona" vienību vadošais Luiss Enrike, kurš 2015.gadā ar savu komandu triumfēja Spānijas čempionātā, vietējā kausa izcīņā, UEFA Čempionu līgas turnīrā, UEFA Superkausā, kā arī FIFA klubu Pasaules kausa izcīņā.

Tāpat nominēti bija Vācijas čempiones Minhenes "Bayern" galvenais treneris Hoseps Gvardiola, kā arī kopā ar Čīles izlasi "Copa America" turnīrā triumfējušais argentīnietis Horhe Sampaoli. Enrike ieguva 31,08% balsu, par Gvardiolu savu balsi atdeva 22,97% respondentu, bet Sampaoli tika pie 9,47%.

Tikmēr par labāko treneri sieviešu futbolā tika nosaukta Anglijas speciāliste Džila Elisa, kura kopā ar ASV sieviešu izlasi triumfēja šī gada Pasaules kausa izcīņā. Vēl uz šo balvu pretendēja Marks Sampsons (Anglijas izlase) un Norio Sasaki (Japānas izlase). Par Elisu nobalsoja 42,98% respondentu, Sasaki ieguva 17,79% balsu, bet Sampsonam tika izteikts 10,68% liels atbalsts.

FIFA balva par godīgu spēli tika pasniegta visām futbola organizācijām, kas nodarbojās ar bēgļu uzņemšanu.

Tikmēr aizvadītā gada FIFA simboliskajā izlasē tika iekļauti četri Spānijas granda "Barcelona" futbolisti un četri Madrides "Real" spēlētāji.

Simboliskās izlases sastāvs

- vārtsargs Manuels Noiers (Minhenes "Bayern", Vācija); aizsargi Tjagu Silva (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Marselu, Serhio Ramoss (abi - Madrides "Real", Spānija), Dani Alvešs ("Barcelona", Spānija); pussargi Andress Injesta ("Barcelona"), Pols Pogba (Turīnas "Juventus", Itālija), Luka Modričs ("Real"); uzbrucēji Lionels Mesi, Neimars (abi - "Barcelona"), Krištianu Ronaldu ("Real").

"Zelta bumbas" ieguvējs tika noskaidrots valstsvienību kapteiņu un galveno treneru, kā arī žurnālistu balsojumā.

LETA/Foto: AFP/LETA