Citi sporta veidi
2016. gada 15. janvāris, 13:35

Bobslejists Melbārdis jau kustas; var arī naktīs pagulēt

Jauns.lv

Latvijas vadošais bobsleja pilots Oskars Melbārdis veselības problēmu dēļ nepiedalīsies nedēļas nogalē Pārksitijas trasē ASV gaidāmajā Pasaules kausa piektajā posmā, izlaižot otro etapu pēc kārtas, vēsta Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF).

Tādējādi sacensībās piedalīsies Oskara Ķibermaņa un Uģa Žaļima pilotētie četrinieki.

Ķibermanim ar stūmējiem Jāni Jansonu, Helviju Lūsi un Jāni Strengu pirmajā braucienā piešķirts 16.starta numurs, bet Žaļimam un viņa stūmējiem Matīsam Miknim, Arvim Vilkastem un Intaram Dambim ticis 19.numurs starp 21 ekipāžu.

"Melbārdis jau kustas, paliek labāk, nav vairs tādu sāpju, var naktīs pagulēt. Braukt vai nebraukt, tas lēmums viņam bija jāpieņem pašam, vienu maču dēļ nav vērts upurēt sezonu, turklāt skaidrībai bija jābūt jau ceturtdien, kad pēcpusdienā bija pēdējie oficiālie treniņi," teica Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

Kā zināms, Melbārdis pagājušajā nedēļā muguras sāpju dēļ Leikplesidas trasē ASV nepiedalījās Pasaules kausa ceturtajā posmā ne divnieku, ne četrinieku sacensībās. Savukārt šajā nedēļas nogalē Pārksitijas trasē, kas arī atrodas ASV, notiks divas četrinieku sacensības, bet nākamnedēļ Kanādā tiks aizvadīti divi divnieku posmi, jo tur esošajā Vistleras trasē četrinieki bieži piedzīvo kritienus. Līdz ar to kalendāra izstrādātāji nolēmuši veikt nelielu rokādi.

Izlaižot otro posmu pēc kārtas, Melbārdim būs neiespējami cīnīties par uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā, turklāt līdz pasaules čempionātam latvietis varētu zaudēt vietu arī pirmajā starta grupā.

"Pasaules čempionātā tomēr ir četri braucieni un viens tik daudz neizšķir. Labāk jau tad startēt kaut 25. pirmajā braucienā ar labu veselību, nevis desmitniekā, bet traumētam. Vienīgais dakteris pašlaik ir laiks. Nav jēgas upurēt veselību un cīnīties par kādām piecām starta vietām augstāk, tas varbūt tā vairāk psiholoģiski kaut ko dod. Te mums ir jāizdzīvo, vēlāk būs svarīgi nobraukt Eiropā," uzsvēra Prūsis.

Pagājušajā posmā Latvijas komanda startēja ar diviem pilotiem Žaļimu un Ķibermani, kuri piedalījās tikai divnieku sacensībās, izcīnot attiecīgi piekto un desmito vietu. Savukārt četriniekos Latvija nestartēja.

Treniņbraucienos pirms sacensībām Leikplesidas trasē kritienu piedzīvoja Ķibermaņa ekipāža, kā rezultātā stūmēji bija sasitušies, tāpēc tika izlemts nestartēt.

Pasaules kausa kopvērtējumā pēc četriem posmiem četriniekiem līderis ar 845 punktiem ir vācietis Maksimiljans Arnts, kamēr otrajā vietā ar 818 punktiem ierindojas Frančesko Frīdrihs no Vācijas. Tikmēr Melbārdis ar 520 punktiem ir desmitais, bet Ķibermanis ar 410 punktiem atrodams 13.pozīcijā. Žaļimam ir 304 punkti un 18.vieta.

Kopvērtējumā divniekiem līderis ar 835 punktiem ir Frīdrihs, bet otro vietu ar 776 punktiem ieņem dienvidkorejietis Vons Jondžons, kuram sešus punktus zaudē vācietis Niko Valters. Žaļims tikmēr ar 672 punktiem ir piektais, Melbārdis ieguvis 630 punktus un ir astotais, bet Ķibermanis iekrājis 560 punktus, kas viņam ļauj atrasties 11.pozīcijā.

Pasaules kausa kalendārā Ziemeļamerikā paredzēti trīs posmi. Pēc sacensībām ASV trasēs Leikplesidā un Pārksitijā trešais posms nākamnedēļ būs Vistlerā (Kanādā). Pēc tam februāra sākumā Pasaules kausa izcīņas septītais posms un vienlaicīgi Eiropas čempionāts norisināsies Šveices trasē Sanktmoricā. Turpinājumā gaidāms pasaules čempionāts Austrijas trasē Īglsā, bet noslēdzošais Pasaules kausa posms atgriezīsies Kēnigsē trasē Vācijā.

Pagājušajā sezonā Latvijas spēcīgākais pilots Melbārdis kļuva par Pasaules kausa uzvarētāju gan divnieku, gan četrinieku, gan neoficiālajā kopējā ieskaitē. Viņš ir piektais pilots mūsdienu bobsleja vēsturē, kurš vienā sezonā Pasaules kausā triumfējis gan divnieku, gan četrinieku vērtējumā, sekojot vāciešiem Andrē Langem, Kristofam Langenam, kanādietim Pjēram Lidēram un šveicietim Martinam Annenam. Toreiz astoņos PK posmos notikušajās 16 sacensībās Melbārdis tikai reizi nekāpa uz goda pjedestāla, ierindojoties piektajā vietā divnieku mačos Kēnigsē. Viņa kontā bija septiņas uzvaras.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA