Citi sporta veidi
2016. gada 19. janvāris, 10:31

Sevastova vienīgā no latviešu trio pārvar "Australian Open" vienspēļu pirmo kārtu

Jauns.lv

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova otrdien Austrālijas atklātā čempionāta pamatturnīra pirmajā kārtā ar 6-0, 4-2 uzveica mājinieci Jarmilu Volfu, kura otrajā setā cīņu neturpināja.

Sevastova jau spēles otrajā geimā lauza pretinieces servi, bet ceturtajā geimā Volfe prata atspēlēt divas mačbumbas, tomēr pārāka atkal bija Latvijas tenisiste, panākot jau 4-0. Arī nākamajos divos geimos uzvarēja Sevastova, pirmajā setā svinot pārliecinošu uzvaru ar 6-0.

Otro setu Latvijas sportiste iesāka nesekmīgi, jau pirmajā geimā zaudējot servi, bet pēc otrā jau nonākot iedzinējos 0-2. Turpinājumā viņa prata atspēlēties un panāca jau 4-2. Volfe pēc zaudētiem četriem geimiem pēc kārtas muguras traumas dēļ no cīņas atteicās, tādējādi uzvara tika piešķirta Sevastovai.

Kopā ar kvalifikācijas izcīnītajiem punktiem Sevastova Austrālijā jau tikusi pie 110 WTA ranga punktiem.

Otrajā kārtā Sevastova tiksies ar kādreizējo WTA ranga līderi Anu Ivanoviču, kura izlikta ar 20.numuru. Ivanoviča pirmajā kārtā ar 6-2, 6-3 uzveica vēl vienu mājinieci Tami Patersoni, kura pašlaik pasaules rangā ir vien piektajā simtā.

Pašlaik WTA rangā Sevastova, kura turnīru sāka no kvalifikācijas, atrodama 113.vietā, bet Volfe, kura iepriekš bija pazīstama kā Gajdošova, ieņem 122.pozīciju.

Kā zināms, kvalifikācijā ar piekto numuru izliktā Sevastova vispirms ar 6-3, 6-2 apspēlēja speciālo ielūgumu jeb "wild card" saņēmušo mājinieci Destanī Aiavu, kura ir vien 15 gadus veca, turpinājumā ar 6-3, 6-1 uzveica krievieti Veru Duševinu, turklāt šīs abas pretinieces pašlaik WTA rangā ir ārpus 500 labākajām, bet trešajā kārtā ar 4-6, 6-3, 6-2 pieveica amerikānieti Džūliju Boserupu.

Slovākijā dzimušajai Austrālijas pārstāvei gada pirmais "Grand Slam" turnīrs līdz šim bijis ļoti neveiksmīgs - pirmās deviņas reizes viņa zaudēja pamatturnīra pirmajā kārtā, bet pirmo uzvaru guva tikai pērn, kad pieveica rumānieti Aleksandru Dulgeru. Pēc tam otrajā kārtā sportiste gan piekāpās vienai no pasaules spēcīgākajām tenisistēm rumānietei Simonai Halepai.

Pērn Volfe tikai reizi WTA turnīros sasniedza pusfinālu, kad cīņā par iekļūšanu finālā Kualalumpurā piekāpās tieši Dulgeru, bet gadu sportiste noslēdza ar četriem zaudējumiem pēc kārtas. Ziemā tobrīdējā Gajdošova apprecējās ar amerikāņu militāristu un šosezon mainījusi uzvārdu, tomēr tas nav ļāvis ievērojami uzlabot sniegumu.

Šī gada ievadā Volfe sacentās Hopmena kausā, kur gan uzvarēja neveselo WTA ranga līderi Serēnu Viljamsu, tomēr viņa nemaz nespēja pabeigt spēli. Pārējās divās vienspēlēs Volfe cieta neveiksmes, bet pirms nedēļas viņa jau pirmajā kārtā zaudēja Hobārtas WTA "International" sērijas turnīrā.

Sevastova Austrālijas atklātajā čempionātā piedalās pirmo reizi trīs gadu laikā - 2013.gadā Latvijas tenisiste zaudēja kvalifikācijas pirmajā kārtā un drīz pēc tam paziņoja par karjeras beigām. Profesionāli spēlēt Sevastova atsāka vien pirms nepilna gada un pašlaik jau ir tuvu WTA ranga pirmajam simtam.

Tieši Melburnā Sevastova guvusi vienu no savas karjeras lielākajiem panākumiem, kad 2011.gadā aizkļuva līdz pamatturnīra ceturtajai kārtai. Tā arī bija viņas līdz šim pēdējā reize Melburnas turnīra pamatsacensībās, bet "Grand Slam" pamatturnīros sportiste nav spēlējusi kopš 2011.gada ASV atklātā čempionāta, kad jau pirmajā mačā piekāpās Duševinai.

Līdz šim kopā no 11 "Grand Slam" pamatturnīriem Sevastova tikai trijos bija pārvarējusi pirmo kārtu, bet vien vienā tikusi tālāk par otro apli.

"Grand Slam" turnīros Sevastova atgriezās jau pērn, kad nepārvarēja ASV atklātā čempionāta kvalifikācijas pirmo kārtu. Savukārt pirms Austrālijas atklātā čempionāta Latvijas tenisistei bija četru zaudējumu sērija - viņa pirmajā mačā zaudēja gan pagājušā gada noslēdzošajā turnīrā, gan šī gada pirmajos divos.

Abas tenisistes līdz šim savā starpā nebija tikušās.

Kā zināms, pirmo kārtu pirmdien neizdevās pārvarēt vēl vienai Latvijas tenisistei Aļonai Ostapenko, kura neizmantoja mačbumbu un ar 6-3, 5-7, 1-6 piekāpās taivānietei Suvejai Sje. Līdz ar to Ostapenko neieguva iespēju aizvadīt cīņu ar WTA ranga līderi Serēnu Viljamsu.

Jau vēstīts, ka kungu sacensībās Ernests Gulbis otrdien pirmajā kārtā ar 5-7, 6-2, 7-6 (7:5), 3-6, 11-13 teju piecu stundu ilgā cīņā piekāpās francūzim Žeremī Šardī.

Gulbis savā karjerā ir aizvadījis 13 piecu setu cīņas, četrās no tām izcīnot uzvaras.

Par dalību pirmajā kārtā Gulbis nopelnīja 10 ATP ranga punktus.

Gulbis patlaban ATP rangā ieņem 79.vietu, bet Šardī atrodas 31.pozīcijā.

Abi tenisisti līdz šim bija tikušies piecas reizes, trīs uzvaras izcīnot latvietim. Savukārt uz cietā seguma kortiem katrs no sportistiem guvuši pa divām uzvarām. Iepriekšējo reizi tenisisti tikās pērn Marseļas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra otrajā kārtā, kad ar 6-3, 6-4 pārāks bija francūzis.

Šardī karjeras laikā izcīnījis vienu ATP titulu, kad pirms septiņiem gadiem triumfēja Štutgartes "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā. No deviņiem Austrālijas atklātajiem čempionātiem Šardī visveiksmīgākais bijis 2013.gads, kad viņš sasniedza ceturtdaļfinālu, kur piekāpās skotam Endijam Marejam, bet pēdējos trīs gadus viņš allaž pārvarējis pirmo kārtu. Savukārt Gulbis Austrālijas "Grand Slam" tālāk par otro kārtu nav ticis un kopā guvis tikai divas uzvaras.

Kā zināms, Gulbim iepriekšējā sezona bija ļoti neveiksmīga un pamatturnīros tika vien pie 11 uzvarām, kas ir tikai par vienu vairāk nekā viņa pirmajā profesionālajā sezonā 2007.gadā. Savukārt, piemēram, aizpērn, kad latvietis sasniedza pasaules ranga pirmo desmitnieku, viņš izcīnīja 41 panākumu.

Sezonas ievadā latvietis startēja "ATP World Tour 250'' sērijas turnīros Brisbenā un Sidnejā, kur gan pamatturnīrā viņam iekļūt neizdevās. Savukārt Šardī gada sākumā piedalījās "ATP World Tour 250" sērijas turnīros Dohā un Sidnejā, kur abos sasniedza ceturtdaļfinālu.

Šardī otrajā kārtā spēkosies ar krievu Andreju Kuzņecovu, kurš ar 7-5, 6-4, 6-4 pārspēja amerikāni Raienu Harisonu.

Šī bija pirmā reize vēsturē, kad "Grand Slam" sacensību pamatturnīrā vienspēlēs piedalījās trīs Latvijas tenisisti.

LETA/Foto: Vida Press