Basketbols
2016. gada 19. janvāris, 20:22

Kristaps Valters: cerams, beidzot olimpiskajām spēlēm kvalificēsies arī vīriešu izlase

Jauns.lv

Pazīstamais latviešu basketbolists Kristaps Valters cer, ka beidzot arī Latvijas vīriešu izlasei izdosies kvalificēties olimpiskajām spēlēm, jo sieviešu komanda Olimpiādē piedalījās jau 2008.gadā Pekinā.

Kā zināms, Latvijas vīriešu basketbola izlase otrdien ieguva tiesības startēt šī gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, jo par šo sacensību rīkotājām izraudzītas Itālija, Serbija un Filipīnas.

"Vēlos apsveikt visu Latvijas basketbola saimi, ka esam iekļuvuši Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. Cerams, beidzot olimpiskajās spēlēs iekļūs arī vīriešu izlase, jo sievietes to jau ir paveikušas iepriekš. Tomēr nevajag strēbt karstu, jo atklāts jautājums ir par Kristapu Porziņģi. Turklāt jāsaprot, vai iesaistīt viņu izlasē jau šovasar būtu pareizs lēmums," aģentūrai LETA norādīja Valters.

Kā zināms, Porziņģis šobrīd Ņujorkas "Knicks" komandā aizvada spilgtu debijas sezonu Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), būdams viens no vienības līderiem.

"Dalība olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā būs ne tikai paša Porziņģa lēmums. Viņš tomēr vēl ir jauns, un viņam šī ir pirmā NBA sezona. Ir dzirdēts, ka šīs līgas klubi basketbolistu pirmajās sezonās nesteidzas ar lēmumiem sūtīt viņus uz izlasi. Porziņģim vēl ir jānostiprina savas pozīcijas un jāuzaudzē muskuļi," uzskata Valters. "Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā komandas būs spēcīgas un uzvarēt būs grūti. Ja Latvija to paveiks, tas būs liels sasniegums. Domāju, Eiropas komandām Olimpiādē vajadzētu piešķirt vairāk vietu, jo šī kontinenta izlases ir ļoti spēcīgas, bet tāda ir olimpisko spēļu sistēma."

"Potenciāls mūsu komandai vienmēr bijis augsts, taču kaut kas vienmēr ir traucējis sasniegt augstvērtīgākos rezultātus. Arī šis olimpisko apļu tuvums, domāju, ir stimuls jebkuram basketbolistam. Dalība Olimpiādē ir arī viens no maniem sapņiem," izteicās Valters.

Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs notiks no 4. līdz 10.jūlijam, bet Olimpiādē komandas sacentīsies jau mēnesi vēlāk - no 6. līdz 21.augustam. Atlases sacensību grupu turnīru izloze kā vīriešu, tā sieviešu komandām notiks 26.janvārī Šveices pilsētā Mēsā.

Kopumā norisināsies trīs olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīri, un katrā no tiem piedalīsies sešas komandas, bet tikai to uzvarētājas varēs startēt Olimpiādē. Kvalifikācijā bez Latvijas piedalīsies arī Jaunzēlande, Angola, Tunisija, Senegāla, Kanāda, Meksika, Puertoriko, Francija, Serbija, Grieķija, Itālija, Čehija, Filipīnas, Irāna, Japāna, Horvātija un Turcija.

Jau šobrīd Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram kvalificējušās ASV, Brazīlija, Austrālija, Venecuēla, Argentīna, Nigērija, Spānija, Lietuva un Ķīna. Atlases turnīros tiks noskaidrotas noslēdzošās trīs dalībnieces, un kopumā Olimpiādē spēlēs 12 izlases.

Pērn Eiropas meistarsacīkstēs Latvija pirmoreiz kopš 2001.gada spēja kvalificēties ceturtdaļfinālam, bet nākamajos trijos mačos piedzīvoja zaudējumus.

Tāpat Latvijas basketbola izlase automātiski ieguvusi tiesības sacensties 2017.gada Eiropas čempionātā, kas risināsies Somijā, Izraēlā, Rumānijā un Turcijā.

LETA