"Ventspils" basketbolisti uzvar spēcīgos čehus - Nimburkas ČEZ
Rezultatīvākais ventspilniekiem ar 14 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Kristaps Janičenoks.
Basketbols
2016. gada 19. janvāris, 21:46

"Ventspils" basketbolisti uzvar spēcīgos čehus - Nimburkas ČEZ

Jauns.lv

Latvijas vicečempione basketbolā "Ventspils" FIBA Eiropas kausa otrā posma ceturtajā spēlē otrdien savā laukumā ar 72:69 (15:19, 21:14, 17:22, 19:14) pārspēja vienu no labākajām VTB Vienotās līgas komandām un Čehijas čempionvienību Nimburkas ČEZ.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz ar to ventspilnieki ieguvuši labas izredzes uz sacensību izslēgšanas turnīra sasniegšanu.

Pirmo nopietno izrāvienu mačā veica ČEZ komanda, kad ventspilnieki no 9:5 pamanījās nokļūt iedzinējos ar 9:19. Pirmās ceturtdaļas izskaņā gan ventspilnieki pietuvojās līdz 15:19, noslēdzošos četrus punktus gūstot Artim Atem. Otrās ceturtdaļas sākumā ČEZ saglabāja vadību, bet divas ar pusi minūtes pēc Artjoma Butjankova tālmetiens tika panākts 30:30, kuram pēc tam ar vēl vienu tālmetienu piebalsoja Žanis Peiners. Pēc puslaika "Ventspils" bija vadībā ar 36:33.

Otrā puslaika ievadā Ventspils hallē pazuda elektrība, kas maču lika apturēt uz vairāk nekā desmit minūtēm, bet kopumā duelis turpinājās līdzīgi un pēc trešās ceturtdaļas mājinieki bija iedzinējos ar 53:55. Ceturtās ceturtdaļas sākumā pēc Kristapa Janičenoka tālmetiena "Ventspils" pārņēma vadību ar 58:56 un turpinājumā to mačā no rokām izlaida vien uz pāris sekundēm. Kaut lielāku pārsvaru par pieciem punktiem mājinieki nepanāca, izdevās noturēt grūtu uzvaru.

Rezultatīvākais ventspilniekiem ar 14 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Janičenoks, bet pa desmit punktiem sameta Ate un Andrejs Gražulis.

Savukārt ČEZ vienībā ar 22 punktiem atzīmējās amerikānis Maikls Diksons.

Šajā mačā "Ventspils" komandai nepalīdzēja amerikānis Kvameins Mičels, kurš iepriekšējā duelī guvis traumu.

Vēl vienā P apakšgrupas mačā otrdien Beļģijas komanda Antverpenes "Giants" ar 71:63 (20:21, 16:14, 23:10, 12:18) izbraukumā pieveica Bulgārijas klubu Sofijas "Lukoil Academic".

Pēc četrām kārtām pa trim uzvarām ir "Ventspils" un "Giants" basketbolistiem, kamēr ČEZ un "Lukoil Academic" rēķinā ir viena uzvara un trīs zaudējumi.

Turnīra pirmajā posmā "Ventspils" bija viena no sešām komandām, kas tika pie maksimālā rezultāta - sešās spēlēs tikai uzvaras. Savukārt ČEZ guva četras uzvaras un ieņēma otro vietu savā apakšgrupā, tomēr nodrošināja to jau kārtu pirms beigām. ČEZ komanda pirmajā posmā vidēji spēlē guva 90,5 punktus, kas bija trešais augstākais rādītājs visā turnīrā.

Otrā posmā pirmajā spēlē ventspilnieki ar 64:88 piekāpās ČEZ, nākamajā mačā Latvijas klubs ar 97:80 pieveica "Giants", bet pirmo apli vicečempioni noslēdza ar uzvaru 77:69 pār "Lukoil Academic".

Tikmēr ČEZ otrajā mačā ar 62:76 piekāpās "Lukoil Academic", bet pirmo apli čehi noslēdza ar zaudējumu 79:81 "Giants" vienībai.

Pērnā gada vasarā pamainījās Čehijas komandas treneru sastāvs, lietuvieti Ķēstuti Kemzūru, kurš savulaik ir bijis pie stūres Latvijas un Lietuvas izlasēm, nomainot Izraēlas speciālistam Ronenam Ginsburgam, kurš ir arī Čehijas valstsvienības galvenais treneris. ČEZ vienības sastāvā ir vairāki šī gada Eiropas čempionāta dalībnieki - islandietis Hordurs Viljamsons, beļģis Maksims de Zēvs un vairāki Čehijas valstsvienības spēlētāji.

Tikmēr "Ventspils" rindās ir divi Latvijas valstsvienības spēlētāji - Kristaps Janičenoks un Žanis Peiners.

Kā zināms, Eiropas čempionātā Latvijas un Čehijas izlases tikās divas reizes. Vispirms apakšgrupu turnīra mačā Rīgā ar 72:65 uzvarēja Latvija, taču spēlē par septīto vietu un pagaidām pēdējo ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru ar 97:70 pārāki bija čehi.

Čehu klubs dibināts 1930.gadā, bet tagadējo nosaukumu komanda ieguva 2004.gadā un kopš šī gada Čehijai ir tikai viens čempions - ČEZ, kas tikusi pie 12 tituliem. Šajos gados ČEZ regulāri uzvarējusi arī Čehijas kausa izcīņā, vienīgo reizi to nepaveicot 2006.gadā.

Šajā sezonā ČEZ komanda vienlaikus spēlē uzreiz trīs turnīros - Čehijas čempionātā, FIBA Eiropas kausa izcīņā un VTB Vienotajā līgā. Vismazāk laika atvēlēts nacionālajam čempionātam, kurā aizvadītas vien piecas spēles un četrās no tām izcīnītas uzvaras. Savukārt Vienotajā līgā ČEZ ar desmit uzvarām 16 spēlēs atrodas septītajā vietā.

Kā zināms, "Ventspils" komanda sestdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) mačā ar 83:87 piekāpās sava bijušā trenera Roberta Štelmahera vadītajai "Valmiera"/ORDO vienībai, sarūpējot latviešu speciālistam dāvanu viņa debijā. Neskatoties uz neseno neveiksmi, ar 15 uzvarām 18 spēlēs "Ventspils" joprojām ir LBL regulārā čempionāta līdere.

Jaunajā turnīrā pirmajā posmā piedalījās 56 komandas no visas Eiropas, bet otro posmu sasniedza 32 labākās vienības. Otrajā posmā tās sadalītas astoņās grupās, kas vēlreiz izspēlēs divu apļu turnīru.

Pēc tam gaidāmi astotdaļfināli un ceturtdaļfināli, bet sacensību finālčetrinieka izspēle plānota 2016.gadā no 29.aprīļa līdz 1.maijam.

Jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), tomēr šovasar šajā hierarhijā radās neskaidrība, jo salīdzinoši negaidīti nopietnas pretenzijas uz konkurentu vājināšanu izvirzījusi Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe"), kas izveidoja FIBA Eiropas kausu un cerēja nokļūt arī starp ULEB Eirolīgas organizatoriem. Tomēr paredzams, ka nākamajā sezonā paralēli ULEB Eirolīgai tiks izveidota basketbola Čempionu līga.

Kā zināms, dalība kontinenta otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā - ULEB Eiropas kausā - pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau jūlija sākumā pavēstīja, ka šajā sezonā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī "Ventspils", līdz ar to pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā.

ULEB Eiropas kausā basketbolā (agrāk ULEB kausā) Latvija līdz šim nebija pārstāvēta vien pašā pirmajā sezonā 2002./2003.gadā, bet dažbrīd, ieskaitot arī pagājušajā sezonā, sacensībās piedalījās pat pa divām vienībām.

LETA/ Foto: bkventspils.lv