Basketbols
2016. gada 28. janvāris, 08:11

Čehu basketbola izlases veterāns uztraucas, ka Latvijai varētu palīdzēt Porziņģis

Jauns.lv

Čehijas basketbola izlasei olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā jūlijā Serbijā trāpījusies ne tā vieglākā grupa, uzskata Čehijas valstsvienības galvenais treneris Ronens Gisburgs.

Kā zināms, otrdien notikušajā izlozē noskaidrojās, ka Latvijas izlase kvalifikācijas turnīru, cīnoties par vienīgo ceļazīmi uz Olimpiādi, aizvadīs Belgradā, apakšgrupas spēlēs tiekoties ar Japānu un Čehiju. Savukārt otrā apakšgrupā spēlēs turnīra saimniece Serbija, kā arī Angola un Puertoriko.

"Mums nav vienkārša grupa," Gisburga teikto citē portāls "sport.cz". "Pretiniekos ir divas labi zināmas komandas, ar kurām tikāmies pērn. Japāna spēlē citādāka stila basketbolu, jo viņiem nav izteiktu garo spēlētāju, savukārt Latviju labi iepazinām un guvām priekšstatu pērn divos Eiropas čempionāta mačos".

Ginsburgs par izlozes rezultātiem bija sarūgtināts, jo komanda iekļuva vienā grupā ar Serbiju. "Spēlēt pret Serbiju viņu mājās nekad nav viegli, tāpēc izloze nav vienkārša. Tomēr šādos turnīros, kur sešu dienu laikā ir jāaizvada četras spēles, var notikt jebkas," čehu treneris neslēpa, ka labāk būtu spēlēt grupā, kas kvalifikāciju aizvadīs Filipīnās.

Pērn, gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram, Čehija uzvarēja Japānu ar 86:71, savukārt jau pašā turnīrā Latvijas izlase vispirms grupu kārtā Rīgā pārspēja čehus ar 72:65, bet pēc tam cīņā par septīto vietu čehi pārliecinoši revanšējās ar 97:70.

Citās domās bija Čehijas izlases kapteinis Jirži Velšs, kurš izlozi uzskata par ļoti veiksmīgu, jo īpaši pirmajā posmā, kurā būs jātiekas ar Latviju un Japānu. "Protams, ir viens liels bet, un tā ir Serbija, kas spēlēs savās mājās. Tā ir ļoti nopietna barjera, taču jābūt pozitīviem, turnīrā uz priekšu jāvirzās soli pa solim," sacīja basketbolists.

Velšs atzina, ka pirmajā posmā par vājāko komandu uzskatāma Japāna, savukārt Latvijas izlases sastāvs jūlijā, iespējams, būs mainījies. "Latvija ir laba komanda, kurai var pievienoties Kristaps Porziņģis, kurš Eiropas čempionātā nepiedalījās, bet šosezon teicami spēlē NBA un var krietni palīdzēt kvalifikācijā," uzskata Velšs.

Kā vēstīts, Latvija turnīru sāks 4.jūlijā, kad spēkosies ar Japānu, bet dienu vēlāk gaidāms mačs ar Čehiju. Pēc tam 6.jūlijā savstarpēji tiksies Čehija un Japāna, pusfināla spēles notiks 8.jūlijā, bet fināls - 9.jūlijā.

Belgradā kvalifikācijas turnīra spēles tiks aizvadītas "Kombank Arena" hallē ar 25 000 skatītāju vietām.

"Kombank Arena" ir pazīstama dažiem Latvijas izlases dalībniekiem. 2014.gada 26.martā tieši šajā arēnā Eiropas kausa ceturtdaļfināla mačā vietējā "Crvena Zvezda" komanda uzņēma Ukrainas vienību Kijevas "Budiveļņik" 24 232 skatītāju klātbūtnē, labojot basketbola spēļu apmeklētības rekordu Eiropā. Toreiz "Budiveļņik" komandu trenēja Ainars Bagatskis un Artūrs Štālbergs, bet tās sastāvā bija Jānis Strēlnieks.

Šis rekords tika pārspēts pērn Eiropas čempionātā, kad izšķirošās spēles Lillē varēja apmeklēt līdz 27 500 skatītāju.

Pārējie divi kvalifikācijas turnīri notiks Filipīnās un Itālijā.

Manilā A grupā būs Turcija, Senegāla un Kanāda, bet B grupā - Francija, Filipīnas un Jaunzēlande.

Savukārt sacensībās Turīnā A grupā spēlēs Grieķija, Irāna un Meksika, bet B grupā sacentīsies Tunisija, Horvātija un mājiniece Itālija.

Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīri notiks no 4. līdz 10.jūlijam. Katrā no trim turnīriem piedalīsies pa sešām komandām, kas sadalītas divās apakšgrupās. Katras grupas divas spēcīgākās vienības iekļūs pusfinālā, bet vēlāk fināla uzvarētāja kvalificēsies Olimpiādei.

Olimpiskajās spēlēs komandas sacentīsies jau mēnesi vēlāk - no 6. līdz 21.augustam.

Kā zināms, pirms izlozes Latvijai bija atvēlēta vieta piektajā grozā kopā ar Horvātiju un Turciju, līdz ar to katra no šīm valstīm tika ielozēta citas valsts turnīrā. Tāpat bija zināms, ka Latvija apakšgrupā nespēlēs ar sestā groza vienībām Meksiku, Puertoriko un Jaunzēlandi.

Kā zināms, olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīri notiks Itālijas pilsētā Turīnā, Serbijas galvaspilsētā Belgradā un Filipīnu galvaspilsētā Manilā. Kopumā norisināsies trīs olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīri, no kuriem katrā piedalīsies sešas komandas, bet tikai to uzvarētājas varēs startēt Olimpiādē.

Itālija un Serbija no Eiropas zonas jau automātiski bija kvalificējušās Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, tāpēc ceļazīmi uz atlases sacensībām ieguva arī kontinenta meistarsacīkšu astotā spēcīgākā vienība - Latvija - un devītās vietas ieguvēja Horvātija.

Pēc FIBA sākotnēji izziņotās informācijas, vieta kvalifikācijas turnīrā būtu pienākusies arī Āzijas čempionāta piektajai spēcīgākajai komandai Libānai, tomēr vēlāk tika paziņots, ka uz kvalifikācijas turnīru tās vietā uzaicināta Turcija, kas pērn Eiropas čempionātā palika tikai 14.vietā.

Jau šobrīd Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram kvalificējušās ASV, Brazīlija, Austrālija, Venecuēla, Argentīna, Nigērija, Spānija, Lietuva un Ķīna. Atlases turnīros tiks noskaidrotas noslēdzošās trīs dalībnieces, un kopumā Olimpiādē spēlēs 12 izlases.

Pērn Eiropas meistarsacīkstēs Latvija pirmoreiz kopš 2001.gada spēja kvalificēties ceturtdaļfinālam, bet nākamajos trijos mačos piedzīvoja zaudējumus.

Tāpat Latvijas basketbola izlase automātiski ieguvusi tiesības sacensties 2017.gada Eiropas čempionātā, kas risināsies Somijā, Izraēlā, Rumānijā un Turcijā.

LETA/Foto: EPA/LETA