Bērziņš un Timma Sanktpēterburgas klubā savā starpā nedrīkst runāt latviski
Sanktpēterburgas "Zeņit" galvenais treneris Vasīlijs Karasjovs uzskata, ka viņam ir jāsaprot komandas spēlētāju sarunas, tāpēc arī latviešiem Jānim Timmam un Kasparam Bērziņam savā starpā ir jārunā krieviski.
Basketbols
2016. gada 2. februāris, 11:25

Bērziņš un Timma Sanktpēterburgas klubā savā starpā nedrīkst runāt latviski

Jauns.lv

Latvijas basketbola valstsvienība vairs nav jauna un nepieredzējusi, tāpēc var izvirzīt kā mērķi kvalificēšanos Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, uzskata izlases spēlētājs Jānis Timma.

Kā ziņots, Latvijas basketbola izlase ieguvusi iespēju piedalīties Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, ko jūlijā Belgradā sāks ar mačiem pret Japānu un Čehiju, bet, lai kvalificētos Olimpiādei, nepieciešams triumfēt sešu komandu miniturnīrā, kurā galvenā favorīte būs otrajā apakšgrupā spēlējošā mājiniece Serbija.

"Prieks, ka tikām uz kvalifikāciju. Tā bija mūsu pašu nopelnīta vieta. Pirmkārt būs jāizbauda katra spēle, kā arī jācenšas uzvarēt," uzskata Timma. "Pret tādām spēcīgām komandām kā Francija un Grieķija esam parādījuši, ka varam spēlēt - mums vairs nav jauna un nepieredzējusi komanda, bet gan talantīga komanda ar savu basketbolu. Tāpēc arī varam uzvarēt Serbiju mājās."

Kā ziņots, svētdien Timmas un Kaspara Bērziņa pārstāvētā Sanktpēterburgas "Zeņit" komanda izbraukumā ar 95:76 pārspēja Latvijas čempioni "VEF Rīga". "Labi sākām spēli, bet sekoja vājuma posms un muļķības svilpes, kas mūs izsita no spēles. Treneris centās to labot, paņēma smagumu uz sevi un nopelnīja divas tehniskās piezīmes," dueli atcerējās Timma. "Viņa izraidīšana lika mums pamosties, dabūjām otro elpu un spēlējām kā mača ievadā. Tad vairs problēmu nebija. Tāds ir sports - dažreiz tiesneši redz kādus sitienus, dažreiz neredz, tam jābūt gatavam."

"Zeņit" komandā šosezon jau divi kapteiņa funkcijas pildoši spēlētāji guvuši smagas traumas, tāpēc spēlē ar "VEF Rīga" šis gods pirmoreiz bija uzticēts Timmam.

"Iepriekš treneris teica, ka baidās likt nākamo kapteini, jo viņi satraumējas. Tad treneris teica, ka pats būs kapteinis," stāstīja Timma. "Tagad laikam uz spēli vajadzēja kādu pieteikt, bet loma laukumā man ar to nemainījās."

Šajā sezonā Timma Vienotās līgas turnīrā vidēji guvis 13,2 punktus, kā arī izcīnījis 4,4 bumbas zem groziem, bet ULEB Eiropas kausā atzīmējies ar vidēji 14,7 punktiem un 4,8 atlēkušajām bumbām.

"Protams, sezonā gadās kritumi un kāpumi, bet kopumā vairāk vai mazāk esmu apmierināts," izteicās Timma, kurš pagājušajā sezonā kopā ar "VEF Rīga" kļuva par Latvijas čempionu. "Nevarētu teikt, ka jūtos kā leģionārs, jo saprotu valodu un vide ir līdzīga. Šosezon vēlamies uzvarēt pēc iespējas vairāk spēļu, bet pēc tam Vienotās līgas izslēgšanas turnīrā jācenšas kādu spēcīgo klubu uzvarēt."

Kā ziņots, Bērziņš sezonu iesāka "Ņižņij Novgorod" komandā, ko trenē Latvijas speciālisti Bagatskis, Artūrs Štālbergs un Oskars Ernšteins, tomēr janvāra vidū viņš pārgāja uz "Zeņit", kļūstot par Timmas komandas biedru.

"Komandai uzreiz ir vieglāk, kad ieradās tāds pieredzējis spēlētājs kā Kaspars," secināja Timma, stāstot, ka komandas biedru un treneru klātbūtnē viņiem savā starpā jārunā krieviski. "Treneris saka, ka viņa klātbūtnē jārunā krieviski, lai saprastu."

Timmu 2013.gadā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā ar kopējo 60.numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies". Tiesa, uzbrucējam neizdevās pārliecināt Memfisas komandu par savu lietderību un pagājušajā vasarā tiesības uz basketbolistu ieguva Orlando "Magic".

"Man ir līgums ar "Zeņit" komandu un neiespringstu par NBA. Ja saņemšu piedāvājumu, tas jāizmanto, tomēr nebraukšu uz Ziemeļameriku, lai tur sēdētu uz soliņa - vēlos spēlēt, pretējā gadījumā palikšu Eiropā," Timma ir apņēmības pilns, ka var pretendēt arī uz vietu NBA. "Izlases dēļ šogad uz Vasaras līgu nebraukšu, bet neizslēdzu variantu pēc tam doties un trenēties uz ASV. Esmu runājis ar NBA cilvēkiem, viņi skatās manas spēles, tāpēc arī pārliecinoši saku, ka neizslēdzu iespēju pēc izlases braukt un trenēties uz ASV."

Vienotās līgas kopvērtējumā "Zeņit" ar 11 panākumiem 14 mačos ieņem ceturto pozīciju, bet ULEB Eiropas kausā sasniegusi otro posmu, kurā ar trim uzvarām četrās spēlēs pašlaik atrodas L apakšgrupas līderpozīcijā.

Pagājušajā sezonā "Zeņit" VTB Vienotās līgas turnīrā nespēja pārvarēt ceturtdaļfināla barjeru, bet Eiropas kausā sasniedza izslēgšanas spēles, kur gan jau pirmajā kārtā piekāpās citam Krievijas klubam Maskavas apgabala "Himki", kas pēcāk arī šajā turnīrā triumfēja.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA