Basketbols
2016. gada 3. februāris, 22:52

"Liepāja"/"Triobet" divu pagarinājumu trillerī uzveic čempioni "VEF Rīga"

Jauns.lv

Uzvaru "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta spēlē trešdien izcīnīja "Liepāja"/"Triobet", kas savā laukumā ar 108:102 (31:28, 14:18, 20:21, 19:17, 10:10, 14:8) mača otrajā pagarinājumā pārspēja čempioni "VEF Rīga".

Uzvarētājiem rezultatīvākais bija Kristofers Ričardss, kurš guva 20 punktus, par punktu mazāk Deividam Hiksam, kurš komandai pievienojās pirms nedēļas, bet 18 punktus guva Ingars Aizpurs.

Tikmēr rīdzinieku komandā ar 32 punktiem izcēlās meksikānis Fransisko Kruss, bet 16 punkti Mārtiņa Meiera rēķinā, kamēr amerikāņu centra spēlētājs Džošs Harelsons iemeta 11 punktus un savāca 11 bumbas zem groziem.

Pateicoties ceturtajā spēles ceturtdaļā veiktajam izrāvienam 11:2, vēl trīsarpus minūtes pirms finālsvilpes mājinieki bija vadībā ar astoņiem punktiem (81:73). Tomēr "VEF Rīga" sadeldēja pārsvaru, bet divas sekundes pirms finālsvilpes Kruss panāca neizšķirtu 84:84. Ar pēdējās sekundes metienu liepājniekiem uzvaru izraut neizdevās un komandām bija jāaizvada piecu minūšu papildlaiks.

Pagarinājuma ievadā mājinieks Aizpurs panāca 86:84, tomēr rīdzinieki iemeta piecus bezatbildes punktus. Taču nepilnas divas minūtes pirms pirmā papildlaika beigām Gints Antrops ar precīzu tālmetienu panāca neizšķirtu 89:89. Savukārt pusminūti līdz pagarinājumā noslēgumam rīdzinieki atradās vadībā ar 94:91, bet Aizpurs ar precīzu tālmetienu panāca neizšķirtu. Pirmajā papildlaikā uzvarētājs netika noskaidrots, tāpēc komandām bija jāspēlē vēl piecas minūtes.

Otrā pagarinājuma pirmās divas minūtes komandas neguva punktus bet tad liepājnieks Klāvs Čavars un rīdzinieks Kruss apmainījās precīziem metieniem. Savukārt minūti vēlāk pa "trejačiem" iemeta Aizpurs un Harelsons, rezultāta tablo vēstot neizšķirtu 99:99. Nākamajā minūtē jau četrus punktus iemeta "Liepāja"/"Triobet" spēlētājs Arno Helmanis, kurš panāca 103:99. Savukārt pusminūti pirms otrā pagarinājumā beigām Helmanis realizēja divus soda metienus, bet viesi atspēlēties vairs nespēja, un "Liepāja"/"Triobet" svinēja uzvaru ar 108:102.

Zīmīgi, ka nākamajā nedēļas nogalē paredzētajā Zvaigžņu spēlē LBL komandu vadīs Uvis Helmanis no "Liepāja"/"Triobet", bet vietējā čempionāta leģionāru izlasei par galveno treneri iecelts Jānis Gailītis no "VEF Rīga".

Tikmēr citā LBL mačā "Valmiera"/ORDO trešdien savā laukumā ar rezultātu 79:65 (22:15, 18:13, 21:17, 18:20) pārspēja "Jūrmala"/"Fēnikss" vienību, turpinot uzvaru sēriju galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā.

Uzvarētāju sastāvā Aigars Šķēle guva 15 punktus un izdarīja sešas rezultatīvas piespēles, 14 punkti un 10 izcīnītas atlēkušās bumbas Dāvim Rozītim, 13 punktus sameta Artūrs Bērziņš, bet 11 pievienoja Mārtiņš Laksa.

Jūrmalas komandas rindās 15 punktus guva Māris Ziediņš, pa 13 punktiem pievienoja Kristaps Mediss un Endrū Šmits, savukārt Edgars Jeromanos izcēlās ar desmit punktiem un desmit rezultatīvām piespēlēm.

"Valmiera"/ORDO izcīnīja sesto uzvaru pēc kārtas, kopš komandai pievienojies Štelmahers. Šajā uzvaru sērijā četrus panākumus valmierieši izcīnījuši LBL turnīrā un divus "Triobet" Baltijas Basketbola līgā (BBL).

Kā zināms, Štelmahers pievienojās "Valmiera"/ORDO komandai janvāra vidū, turklāt galvenā trenera amatā izdevās debitēt ar uzvaru pagarinājumā 87:83 pret savu bijušo vienību Latvijas vicečempioni "Ventspils". Pēc sekmīgi aizvadītā sezonas sākuma "Valmiera"/ORDO piedzīvoja četrus zaudējumus septiņās spēles, kas lika atbrīvot komandas galveno treneri Ainaru Zvirgzdiņu. Viņa pienākumus uz laiku pārņēma Gatis Melderis, kura vadībā četrās spēlēs valmierieši spēja izcīnīt vien vienu uzvaru.

Citā LBL spēlē trešdien galvenā trenera Igora Miglinieka vadītā "Jēkabpils" komanda savā laukumā ar 93:72 (23:8, 21:18, 29:21, 20:25) uzveica "Latvijas Universitāti" (LU). Jēkabpilieši guva septīto panākumu pēc kārtas LBL regulārā čempionāta spēlēs.

Uzvarētājiem rezultatīvākais bija lietuvietis Ronalds Rutkausks, kurš guva 24 punktus un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas, 19 sameta Rinalds Sirsniņš, bet 17 pievienoja Sandis Silavs.

LU sastāvā 14 punktus guva Artūrs Grīnbergs un Roberts Krūmiņš, bet 13 sameta Jānis Engers.

Vēl vienā LBL spēlē "Barons"/LDz viesos ar 84:79 (20:17, 20:22, 18:22, 26:18) pārspēja "Jelgavu".

Uzvarētājiem ar 21 punktu rezultatīvākais bija Kristaps Gludītis, kurš sezonas pirmo pusi aizvadīja "Jelgavas" vienībā, bet pa 15 punktiem guva Roberts Freimanis un "slam-dunk" meistars Kristaps Dārgais.

Tikmēr mājinieku rindās rezultatīvākais bija Kristaps Pļavnieks, kuram arī deviņas atlēkušās bumbas un septiņi izprovocēti pārkāpumi.

LBL turnīra tabulā līderi ar 17 uzvarām 20 mačos ir "Ventspils" basketbolisti, bet ar desmit panākumiem 13 mačos seko "VEF Rīga". 17 uzvaras 22 spēlēs guvusi "Valmiera"/ORDO, 15 panākumi tikpat mačos ir "Liepāja"/"Triobet" kontā, kamēr ar 14 panākumiem piektajā vietā seko "Jēkabpils", bet pirmo sešinieku noslēdz "Jūrmala"/"Fēnikss", kas guvusi 12 uzvaras 23 spēlēs.

Pie pieciem panākumiem 11 spēlēs tikusi "Valka"/"Valga", astoto vietu ar septiņām uzvarām 23 spēlēs ieņem "Jelgava", seši panākumi ir "Barons"/LDz, bet attiecīgi četras un trīs uzvaras guvušas "Latvijas Universitāte" un "Ogre"/"Kumho Tyre".

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

LETA