Pasaules rekordiste divās vieglatlētikas disciplīnās atzīstas, ka lietojusi dopingu
Dzjuņsja Vana izcīna uzvaru Atlantas olimpiskajās spēlēs.
Citi sporta veidi
2016. gada 5. februāris, 14:13

Pasaules rekordiste divās vieglatlētikas disciplīnās atzīstas, ka lietojusi dopingu

Jauns.lv

Pasaules rekordiste vieglatlētikā 3000 un 10 000 metru skrējienos Dzjuņsja Vana atklātā vēstulē atzinusies, ka pirms 20 gadiem lietojusi dopingu.

Vana 1992.gadā uzvarēja pasaules junioru čempionātā 10 000 metru skrējienā, bet nākamajā sezonā ar sensacionāliem rezultātiem jau bija labākā pieaugušo konkurencē, uzvarot arī pasaules meistarsacīkstēs.

Savukārt vēl trīs nedēļas vēlāk viņa Ķīnas nacionālajās spēlēs nometa 42 sekundes no pasaules rekorda 10 000 metru distancē, finišējot pēc 29 minūtēm un 31,78 sekundēm. Tāpat viņa šajās pat sacensībās vēl priekšsacīkstēs laboja pasaules rekordu 3000 metru skrējienā - astoņas minūtes un 6,11 sekundes.

Abi pasaules rekordi nav pārspēti vēl šodien, turklāt 10 000 metru neviena sportiste nav pietuvojusies tuvāk par 20 sekundēm.

Tomēr tagad publicētā vēstulē, kas rakstīta mandarīnu valodā un sākotnēji publicēta "Tencent" interneta portālā, viņa atzīst, ka kopā ar citiem trenera Dzjuņžeņa Ma audzēkņiem "gadu laikā lietojusi aizliegtās vielas lielās devās".

"Daudzus gadus [viņš] spieda mūs lietot aizliegtās vielas lielās devās," izteikusies skrējēja. "Mēs esam cilvēki, nevis dzīvnieki."

Kā vēsta Ķīnas valsts televīzija CCTV, Ma audzēkņi 1993.gadā vien pasaules rekordus laboja 66 reizes. Vana vēlāk pameta viņa treniņu grupu, kas neliedza 1996.gada Atlantas olimpiskajās spēlēs uzvarēt 5000 metru distancē, bet 10 000 metru iegūt sudrabu. Gadu vēlāk viņa noslēdza karjeru.

Tiek ziņots, ka tagad atklātībā nākušo vēstuli sportiste kopā ar deviņiem komandas biedriem rakstījusi 1995.gadā un nodevusi žurnālistam Jui Džao, tomēr līdz šim tā palikusi nepublicēta.

Vana karjeras laikā nekad netika pieķerta dopinga lietošanā un vienmēr noliegusi aizliegto vielu lietošanu. 2012.gadā viņa tika uzņemta Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (IAAF) Slavas zālē, kas jau tad izraisīja asu kritiku.

IAAF un Ķīnas Vieglatlētikas federācija izteikusies, ka vispirms tiks pārbaudīts vēstules autentiskums, tāpēc pašlaik plašākus komentārus nevar sniegt.

IAAF atzinusi, ka noteikumi atļauj anulēt pasaules rekordu, ja "sportists atzinies, ka pasaules rekorda sasniegšanas laikā lietojis sniegumu uzlabojošas vielas".

Ma palika Ķīnas izlases galvenā trenera amatā līdz 2000.gada Sidnejas olimpiskajām spēlēm, tomēr tad seši cilvēki no 27 vieglatlētu komandas tika pieķerti aizliegto vielu lietošanā. Treneris ticis vainots arī sportistu fiziskā iespaidošanā un viņu nopelnīto naudas prēmiju savākšanā.

Ja vēstule izrādīsies patiesa, tas, visticamāk, arvien skaļāk liks apspriest jautājumus par vieglatlētikas pasaules rekordu pārskatīšanu, ko jau janvārī ierosināja veikt Lielbritānijas Vieglatlētikas federācija (UKA).

Kā zināms, novembrī atklātībā nonāca Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, kurā bija teikts, ka sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Starptautiskajai Vieglatlētikas savienībai (IAAF) būtu jādiskvalificē Krievijas Vieglatlētikas federācija (VFLA) un jāliedz tās atlētiem dalība Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

LETA/Foto: Vida Press