Aculiecinieks pastāsta, kā uz ledus tika atrasts "VEF Rīga" ārsts Jānis Petronis
28 gadu vecumā no dzīves aizgājis basketbola komandas „VEF Rīga” ārsts Jānis Petronis. Viņa nāves apstākļi pagaidām nav skaidri, ārsta līķis atrasts uz Dienvidsusējas upes ledus Neretas pagastā.
Basketbols
2016. gada 10. februāris, 06:12

Aculiecinieks pastāsta, kā uz ledus tika atrasts "VEF Rīga" ārsts Jānis Petronis

Jauns.lv

Cilvēks, kurš svētdien izsauca policiju un glābējus uz Dienvidsusējas upi, kur tika atrasts basketbola komandas „VEF Rīga” ārsta un fiziskās sagatavotības trenera Jāņa Petroņa līķis, Kasjauns.lv pastāstīja, kā izskatījās traģēdijas vietā un ko viņš redzēja.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka svētdien, 7. februārī, no rīta uz Dienvidsusējas upes ledus zem tilta, kas atrodas uz Neretas - Daugavpili ceļa, tika atrasta „VEF Rīga” ārsta un fiziskās sagatavotības trenera Jāņa Petroņa līķis, Cilvēks, kas uz traģēdijas vietu izsauca glābējus un novēroja glābšanas operāciju, Kasjauns.lv pastāstīja, kā risinājās notikumi un kas tur bija redzams. Aculiecinieks vēlējās palikt anonīms. Viņš pastāstīja:

„Svētdien no rīta ar ģimeni braucām ekskursijā uz Daugavpili, kad īsi pirms pusvienpadsmitiem no rīta uz tilta pāri Dienvidsusējai mūs apturēja kāds vīrietis, kurš lūdza izsaukt glābējus, jo uz ledus bija līķis. Sākumā domājām, ka kādam makšķerniekam varēja būt palicis slikti, bet, kad ieraudzījām mirušo, viss tapa skaidrs. Uzreiz varējām redzēt, ka cilvēks ir miris. Vīrietis, kurš mūs apturēja, gāja ciemos pie dēla un ieraudzīja mirušo, bet viņam nebija mobilā tālruņa, lai varētu izsaukt glābējus.

Netālu, krasta krūmos, bija vieglā automašīna „Citroen” ar „VEF Rīga” logo, cik noprotams Jānis ar to bija atbraucis līdz upei. Vīrietis teica, ka šī mašīna upes krastā esot stāvējusi jau sestdien. Tas nozīmē, ka Jāņa līķis uz ledus varēja būt atradies jau no sestdienas. Mirušais uz ledus gulēja tā dēvētajā „melnajā zonā”, viņu ieraudzīt varēja tikai īpaši pieliecoties.

Līķis bija aptuveni trīs metrus no krasta, uz ledus, krastā ledus jau bija nokusis. Jānis uz ledus gulēja visnotaļ dīvainā pozā uz muguras, kreisā roka bija aiz muguras, uz vaiga varēja redzēt asins lāses.

Varam tikai minēt un izteikt dažādas versijas, kā viņš nokļuvis uz ledus. No tilta līdz ledum bija apmēram divarpus divi metri, līdzās bija neaizsalis laukums. Ja cilvēks būtu gribējis sev padarīt galu, viņš būtu lecis ūdenī. Piemēram, reiz kāds mans draugs gribēja izdarīt pašnāvību, nolecot, no Vanšu tilta Rīgā. Viņam bija tikai lauzta roka un smadzeņu satricinājums. Bet šeit…

Piezvanīju uz 112. Vispirms atbrauca policists, kā teica – vietējais kriminālists. Viņš sāka visu fotografēt un piefiksēt. Pēc kāda ilgāka laika atbrauca ugunsdzēsēji, pieņemu no Daugavpils, un viņi arī Jāni nocēla no ledus. To neizdarīja policisti, kā sākotnēji bija minēts ziņās.

Vēlāk policija aplūkoja Jāņa atstāto „VEF Rīga” vieglo automašīnu. Tajā bija aizdedzes atslēgas, tehniskā pase, uz sēdekļa nauda (divas piecu eiro un viena desmit eiro naudaszīme), mugursoma ar medikamentiem. No sākuma domājām, ka vīrietis ir pārdzēries dažādus medikamentus, bet, kad uzzinājām, ka viņš ir ārsts, sapratām, kāpēc viņam līdzi bija tik daudz zāļu”.

* * *

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka mīklainos apstākļos miris Latvijas čempionvienības basketbolā „VEF Rīga” ārsts un fiziskās sagatavotības treneris Jānis Petronis.

Neoficiāla informācija liecina, ka Petroņa mirstīgās atliekas izvilktas no Neretas upes. Vardarbīgas nāves pazīmes nav konstatētas.

„VEF Rīga” direktore Laila Spaliņa Kasjauns.lv par Petroņa nāvi teica: „Tas ir ļoti personīgs jautājums, kuru komentēt var tikai ģimene”. Atvadīšanās no aizgājēja notiks svētdien, 14. februārī. Jāņa paziņu acīm nav palicis nepamanīts fakts, ka Petronis pēdējā laikā bija nokrities svarā un juties ļoti nomākts. Izskanējušas runas, ka viņš no dzīves varētu būt aizgājis labprātīgi.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa Kasjauns.lv pastāstīja, ka Neretas pagastā uzietajam vīrieša līķim vardarbīgas nāves pazīmes nav konstatētas un par notikušo ierosināts kriminālprocess.

„Šajā bēdu un sāpju brīdī esam kopā ar Jāņa Petroņa ģimeni un draugiem, Jāni mūžībā aizvadot. Jānis vienmēr paliks mūsu atmiņā kā izcils profesionālis, sirsnīgs kolēģis un labs draugs. Jāņa talants un zināšanas medicīnā, perfekcionisms katrā lietā, ko viņš paveica, nesavtīgie padomi katram, kurš tos jautāja, aizrautība it visā, ko viņš darīja, un dzīvesprieks ir lietas, ar ko mēs viņu atcerēsimies.

Šajos teju divos „vefiņā” pavadītajos gados Jānis klubā bija īpašs cilvēks  ar lielu lomu VEF kopīgi sasniegtajos panākumos. Jāni, mēs Tevi mīlējām un Tu vienmēr paliksi mūsu sirdīs,” liecina ieraksts „VEF Rīgas” mājaslapā.

28 gadu vecais Petronis „VEF Rīga” kolektīvā sāka strādāt 2014. gada vasarā, noslēdzot ilgtermiņa sadarbības līgumu. Jau pirmajā sezonā viņš palīdzēja klubam atgūt Latvijas čempionu titulu. Iepriekš Petronis strādāja Valmieras basketbola klubā, bet 2013. gadā viņš palīdzēja Latvijas U-20 izlasei iegūt sudraba medaļas Eiropas čempionātā. Pēc tam viņš divus gadus strādāja ar U-18 valstsvienību, rūpējoties par spēlētāju veselību un funkcionālā stāvokļa uzlabošanu.

Ieguvis fizioterapeita grādu Rīgas Stradiņa universitātē, Petronis turpināja studijas Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē, lai iegūtu ārsta grādu. Paralēli tam regulāri pilnveidojis kvalifikāciju, stažējoties dažādās klīnikās Spānijā, Portugālē un Lietuvā, kā arī apmeklējot specializētos kursus.

Kasjauns.lv izsaka dziļāko līdzjūtību Jāņa tuviniekiem, draugiem un visiem cilvēkiem, kuriem bijusi kāda saistība ar šo pozitīvisma pilno cilvēku.

Kasjauns.lv/Foto: vefriga.com, uzņēmums no Google.maps