Lieliskais mača sākums nepalīdz Sevastovai pieveikt leģendāro Venusu Viljamsu
Anastasijai Sevastovai pēc sekmīgā spēles sākuma turpinājumā radās problēmas ar savu servi.
Citi sporta veidi
2016. gada 12. februāris, 09:53

Lieliskais mača sākums nepalīdz Sevastovai pieveikt leģendāro Venusu Viljamsu

Jauns.lv

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova piektdien Taivānā, kur risinās Gaosjunas WTA "International" sērijas turnīrs, vienspēļu ceturtdaļfinālā izbaudīja problēmas ar savu servi, kas viņai neļāva pacīnīties par uzvaru pret titulēto amerikānieti Venusu Viljamsu, kura sacensībās ir izlikta ar pirmo numuru.

Latvijas tenisiste stundā un 12 minūtēs cieta neveiksmi ar 5-7, 2-6, izstājoties no tālākās dalības sacensībās, kurās viņa nopelnīja 60 WTA ranga punktus.

Sevastovai, jo īpaši spēles otrajā pusē, problēmas sagādāja pašas serve, ļaujot Viljamsai septiņas reizes spēlē gūt punktu pie pretinieces serves. Pirmajā setā Sevastova bija vadībā ar 5-2, taču pārsvaru nenoturēja, neizmantojot arī divas setbumbas. Savukārt otrajā setā kortā jau dominēja pieredzējusī Viljamsa, kura pusfinālā tiksies ar Jūliju Putincevu no Kazahstānas.

Pirmajā setā abas tenisistes spēlēja kā pa viļņiem. Sevastova jau pirmajā geimā lauza pretinieces servi, ļaujot Viljamsai uzvarēt tikai vienā izspēlē, taču esot vadībā ar 2-0 Latvijas sportiste nākamos divus geimus zaudēja. Pēc tam sekoja vēl viens Sevastovas izrāviens, kurā viņa vēl divas reizes nobreikoja amerikānieti un panāca jau 5-2 savā labā. Diemžēl turpinājums tiks labs vairs nebija un pieredzējusī Viljamsa bija pārāka nākamajos piecos geimos, pārņemot vadību spēlē. Sevastovai desmitajā geimā pie savas serves bija divas setbumbas, kuras palika neizmantotas, kamēr Viljamsa 12.geimā savu iespēju garām nelaida.

Otrajā setā pirmajos divos geimos punktu guva servētāja, bet tad Viljamsa izmantoja Sevastovas serves problēmas un izvirzījās vadībā ar 3-1. Latvijas tenisiste uzreiz ar breiku vienu punktu atguva, taču ar to pašu tūdaļ atbildēja arī Viljamsa, kura pēc tam tika arī pie droša panākuma. Sevastova otrajā setā pie savas pirmās serves uzvarēja tikai četrās no 11 izspēlēm.

Sevastovai šī bija pirmā tikšanās ar septiņkārtējo "Grand Slam" vienspēļu titulu īpašnieci Viljamsu.

"Pretiniece spēli sāka ļoti spēcīgi un izvirzījās vadībā ar 4-1. Tomēr es joprojām cerēju uzvarēt pirmo setu," Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) mājaslapā citēta Viljamsa. "Pēc tam spēle man ritēja gandrīz ideāli, tāpēc esmu priecīga par iespēju iekļūt nākamajā kārtā. Pretiniece spēlēja tiešām labi, domāju, ka man palīdzēja pieredze un uz viņu bija lielāks spiediens."

"Godīgi sakot, nekad nebiju redzējusi viņu [Sevastovu] spēlējam. Tā man bija jauna pieredze un vienkārši centos parādīt labāko sniegumu," stāstīja amerikāniete. "Mūsu pretinieks bija arī vējš. Bija jācīnās ar sevi, bumbiņu, pretinieci un vēju."

Kā zināms, pašlaik WTA ranga 103.vietā esošā Sevastova vienspēļu turnīru sāka ar 4-6, 7-6 (7:0), 7-6 (7:3) uzvaru, pārspējot savu dubultspēļu partneri Kristīnu Kučovu no Slovākijas, kura pasaules rangā atrodama 140.vietā, bet otrajā kārtā Latvijas tenisiste ar 7-5, 2-6, 7-5 pieveica Horvātijas tenisisti Donu Vekiču, kura rangā ieņem 108.pozīciju, lai gan izšķirošajā setā zaudēja pirmos četrus geimus.

Šosezon Sevastova vēl nav uzvarējusi nevienu ranga TOP100 tenisisti. No pārspētajām sportistēm rangā visaugstāk atrodas tieši Vekiča.

Savukārt Viljamsa, kura WTA rangā ieņem 12.pozīciju, pirmajā kārtā ar 6-3, 6-2 uzveica mājinieci Peiči Lī, kura rangā atrodas sestajā simtā un turnīrā piedalījās, saņemot rīkotāju speciālo ielūgumu, bet otrās kārtas mačā ar 6-4, 6-2 pārspēja polieti Uršulu Radvaņsku, kura rangā atrodama 113.vietā.

Latvijas tenisistei bija iespēja ceturto reizi karjerā kādā no WTA turnīriem uzvarēt ar pirmo numuru izlikto tenisisti, taču šoreiz viņa nespēja atkārtot pirms vairākiem gadiem iespēto. Savulaik 2009. gadā Sevastova Guaņdžou turnīrā uzvarēja galveno favorīti Anabelu Medinu Garigesu no Spānijas, nākamajā sezonā Monterejā serbieti Jelenu Jankoviču un Eštorilā ungārieti Agnesu Savaju.

Kā vēstīts, janvāra otrajā pusē Sevastova pārvarēja Austrālijas atklātā čempionāta kvalifikāciju, turklāt pamatturnīrā spēja aizkļūt līdz otrajai kārtai, kur līdzīgā cīņā ar 3-6, 3-6 piekāpās slavenajai serbietei Anai Ivanovičai.

Savukārt sezonas sākumā Latvijas tenisiste piedalījās Šeņdžeņas WTA "International" un Sidnejas WTA "Premier" sērijas turnīros, abos piedzīvojot zaudējumu jau pirmajos mačos.

Tikmēr Viljamsa sezonu iesāka neveiksmīgi, piedzīvojot zaudējumus gan Oklendas WTA "International" turnīra, gan Austrālijas atklātā čempionāta pirmajā kārtā. Tiesa, pagājušās nedēļas nogalē viņa Havaju salās izcīnīja divas uzvaras Federāciju kausa izcīņas mačos, pieveicot Radvaņskas tautietes Paulu Kaniju un Magdu Lineti.

Sevastova un Viljamsa pērn pretendēja uz WTA gada balvu par atgriešanos profesionālajā tenisā, ko saņēma amerikāniete.

Viljamsai 2011.gadā tika konstatēts Šēgrēna sindroms (eksokrīno dziedzeru autoimūns bojājums), tāpēc viņa pusgadu nespēlēja. Tas bija iemesls, kāpēc viņa WTA rangā atradās ļoti zemu, bet pērn viņa spēja 35 gadu vecumā atgriezties pasaules ranga labāko desmitniekā, kur gan pēc neveiksmīgā Austrālijas "Grand Slam" vietu zaudēja. V.Viljamsa pērn ieguva trīs WTA raudzes titulus, turklāt sasniedza arī ceturtdaļfinālu Austrālijas un ASV atklātajos čempionātos, bet pasaules rangā viņa šobrīd atrodama 12.vietā.

Pērn Viljamsa sezonu noslēdza ranga desmitajā vietā, kļūstot par vecāko tenisisti TOP10 kopš 1995.gada, kad starp pasaules desmit labākajām atradās leģendārā Martina Navrātilova.

Pagājušajā sezonā Viljamsa uzvarēja trīs turnīros un tik daudz titulu viņai bija pirmo reizi kopš 2008.gada.

Viljamsa karjeras laikā WTA ranga līdere bijusi 11 nedēļas. Viņa piecas reizes triumfējusi Vimbldonas turnīra vienspēļu sacensībās, bet, ieskaitot arī dubultspēles, tikusi pie 22 "Grand Slam" tituliem. Tāpat viņa ir četrkārtēja olimpiskā čempione.

Savā karjerā vecākā no māsām Viljamsām ar Latvijas tenisistēm iepriekšējo reizi spēlējusi 2009.gadā, kad Stenfordas WTA turnīrā dubultspēļu ceturtdaļfinālā Venusa un Serēna Viljamsas ceturtdaļfinālā ar 6-1, 6-0 neatstāja cerības Līgai Dekmeijerei un amerikānietei Džūlijai Ditijai. Savukārt pagājušajā gadsimtā Venusa Viljamsa gan vienspēlēs, gan dubultspēlēs vairākkārt spēlēja pret Larisu Savčenko.

Sevastova 2013.gada maijā vien 23 gadu vecumā noslēdza karjeru, ko atsāka pirms gada. Savas karjeras laikā viņa spēja pakāpties līdz 36.vietai WTA rangā. 2010.gadā tenisiste triumfēja Eštorilas WTA kategorijas turnīrā, bet 2011.gada sākumā aizkļuva līdz Austrālijas atklātā čempionāta ceturtajai kārtai.

Pagājušajā nedēļā Sevastova pirmoreiz kopš karjeras atsākšanas atgriezās WTA ranga pirmajā simtniekā, šonedēļ to atstāja, bet nākamajā nedēļā atkal būs starp 100 labākajām.

WTA "International" sērijas turnīrs Taivānas pilsētā Gaosjunā norisinās pirmo reizi vēsturē. Ar pirmo numuru turnīrā izlikta Viljamsa, taču viņa ir vienīgā no pasaules ranga pirmā piecdesmitnieka tenisistēm, kura ieradusies uz sacensībām, kas notiek uz cietā seguma kortiem.

Jau ziņots, ka Sevastova Taivānā startēja arī dubultspēļu turnīrā, kur pārī ar Kučovu otrdien pārliecinoši ar 6-4, 6-1 apspēlēja ķīnieti Liu Čanu un Ajaku Okuno no Japānas. Savukārt ceturtdien otrajā kārtā jeb ceturtdaļfinālā viņas ar 6-7 (9:11), 6-4, 4:10 zaudēja ukrainietēm Nadjai un Ludmilai Kičenokām, kuras izliktas ar trešo numuru. Par otrās kārtas jeb ceturtdaļfināla sasniegšanu Sevastova nopelnīja 60 WTA dubultspēļu ranga punktus.

Kā zināms, trešdien ar ļoti titulētu tenisisti tikās arī Latvijas šī brīža pirmā rakete Aļona Ostapenko - duetā ar krievieti Jevgēņiju Rodinu viņa Sanktpēterburgas WTA "Premier" sērijas turnīra dubultspēļu pirmās kārtas mačā cienījami ar 5-7, 5-7 piekāpās titulētajai šveicietei Martinai Hingisai un Sanijai Mirzai no Indijas, kuras ir šī brīža lielākās pasaules dubultspēļu zvaigznes.

Hingisa karjeras laikā vienspēlēs un dubultspēlēs tikusi pie 21 "Grand Slam" titula, bet dubultspēlēs viņa ar Mirzu uzvarējušas jau 37 kopējos mačos pēc kārtas.

LETA/Foto: EPA/LETA