Bobslejista Melbārža divnieku ekipāža izcīna piekto vietu pasaules čempionātā
Latvijas bobslejista Oskara Melbārža divnieku ekipāža.
Citi sporta veidi
2016. gada 14. februāris, 13:55

Bobslejista Melbārža divnieku ekipāža izcīna piekto vietu pasaules čempionātā

Jauns.lv

Latvijas bobslejista Oskara Melbārža divnieku ekipāža svētdien izcīnīja piekto vietu Austrijas trasē Īglsā notiekošajā pasaules čempionātā, kamēr Oskara Ķibermaņa stūrētās kamanas ieņēma 14.vietu, bet Uģa Žaļima ekipāža ierindojās pozīciju zemāk.

Latvijas vadošā bobsleja pilota Oskara Melbārža vadītais divnieks pēc pirmās dienas ieņēma trešo vietu. Melbārdis kopā ar pieredzējušo stūmēju Daumantu Dreiškenu pirmajā braucienā finišu sasniedza pēc 51,54 sekundēm, kas ir jauns trases rekords un kas tobrīd ļāva atrasties pirmajā vietā. Savukārt otro braucienu latvieši veica 51,75 sekundēs, kas summā lika atkāpties uz trešo vietu.

Trešajā braucienā Melbārdis zaudēja vēl vienu pozīciju, bet līderi ar identisku laiku pirms izšķirošā brauciena bija vācieši Johaness Lohners un pašreizējais pasaules čempions Frančesko Frīdrihs, no kuriem Melbārdis atpalika par 0,28 sekundēm. Tikmēr trešais bija Šveices pilots Beāts Hefti, kurš Melbārdi apsteidza par 0,16 sekundēm.

Savukārt ceturtajā braucienā Melbārdis zaudēja vēl vienu pozīciju, par astoņām sekundes desmitdaļām četru braucienu summā piekāpjoties brita Brūsa Taskera pilotētajam divniekam.

Tikmēr spraigā cīņā par čempiona titulu Lohnera vadītās kamanas trases vidusdaļā saslīdēja šķērsām, tomēr vācietim pārsvaru pār Hefti izdevās nosargāt. Savukārt Frīdrihs trases pirmajā daļā vēl zaudēja savam tautietim, taču veica labu braucienu un kļuva par čempionu, četru braucienu summā Lohneru apsteidzot par 0,17 sekundēm, bet bronzas godalgu izcīnīja pieredzējušais Hefti, kurš bija vēl par piecām sekundes desmitdaļām lēnāks.

Melbārdis Frīdriham zaudēja tieši pussekundi, izcīnot piekto vietu. Tikmēr Ķibermanis ar stūmēju Matīsu Mikni ceturtajā braucienā ievērojami uzlaboja savu rezultātu un pakāpās uz 14.vietu, Frīdriham zaudējot 1,75 sekundes. Savukārt Žaļims ar stūmēju Intaru Dambi ierindojās pozīciju zemāk, no Ķibermaņa atpaliekot trīs sekundes desmitdaļas.

Pērn Melbārdis divniekos kļuva par vicečempionu, Žaļims bija sestais, bet Ķibermanis ieņēma astoto pozīciju.

Četrinieku sacensības norisināsies nākamās nedēļas nogalē, kad arī tiks aizvadīti četri braucieni.

Jau ziņots, ka pirms nedēļas Pasaules kausa posmā, kas reizē bija Eiropas čempionāts, Žaļims ar stūmēju Dambi divnieku sacensībās izcīnīja septīto vietu, bet Eiropas čempionāta ieskaitē bija piektie. Melbārdis ar Dreiškenu Pasaules kausa posmā ierindojās dalītajā desmitajā vietā, savukārt Ķibermanis ar stūmēju Mikni palika 12.pozīcijā. Eiropas čempionātā Melbārdis attiecīgi bija astotajā, bet Ķibermanis desmitajā vietā.

Savukārt četrinieku sacensībās Melbārža pilotētais kvartets gan Pasaules kausa, gan Eiropas čempionāta vērtējumā izcīnīja bronzas medaļas.

Pasaules kausa kopvērtējumā divniekiem pēc septiņiem aizvadītajiem posmiem līderis ar 1337 punktiem ir Vons Jondžons no Dienvidkorejas, otrajā vietā ar 1274 punktiem ir vācietis Niko Valters, kamēr trešais ar 1242 punktiem ir Žaļims. Melbārdis ar 1150 punktiem ir ceturtais, bet Ķibermanis iekrājis 848 punktus un meklējams 14.pozīcijā.

Tikmēr Pasaules kausa kopvērtējumā četriniekiem līderpozīcijā ar 1490 punktiem ir vācietis Maksimiljans Arnts, kuram ar 1370 punktiem seko viņa tautietis Frančesko Frīdrihs, bet trešajā vietā ar 1336 punktiem ir šveicietis Riko Peters. Devītais ar 914 punktiem ir vienu posmu izlaidušais Ķibermanis, ar 776 punktiem 13.pozīciju ieņem Žaļims, bet trīs sacensības izlaidušais Melbārdis ar 720 punktiem atrodams 15.pozīcijā.

Pagājušajā sezonā Latvijas spēcīgākais pilots Melbārdis kļuva par Pasaules kausa uzvarētāju gan divnieku, gan četrinieku, gan neoficiālajā kopējā ieskaitē. Viņš ir piektais pilots mūsdienu bobsleja vēsturē, kurš vienā sezonā Pasaules kausā triumfējis gan divnieku, gan četrinieku vērtējumā, sekojot vāciešiem Andrē Langem, Kristofam Langenam, kanādietim Pjēram Lidēram un šveicietim Martinam Annenam. Toreiz astoņos Pasaules kausa posmos notikušajās 16 sacensībās Melbārdis tikai reizi nekāpa uz goda pjedestāla, ierindojoties piektajā vietā divnieku mačos Kēnigsē. Viņa kontā bija septiņas uzvaras.

Pirms šīs sezonas Latvijas komanda sāka sadarbību ar Nīderlandes ražotāju "Eurotech", bet sezonas sākumā komanda ar augstiem rezultātiem neizcēlās un sezonas pirmajos trijos posmos pirms savainojuma gūšanas četriniekos Melbārža ekipāža netika augstāk par piekto vietu.

LETA / Foto: EPA/LETA