foto: Paula Čurkste/LETA
Pātelainens atzīst Latvijas futbola izlases zemo līmeni, bet svarīgākais ir spēlētāju attīstība
Pātelainens: "Godīgi sakot, domāju šobrīd nav daudz cilvēku, kuri domā, ka mums ir laba komanda."
Futbols
2018. gada 9. novembris, 16:50

Pātelainens atzīst Latvijas futbola izlases zemo līmeni, bet svarīgākais ir spēlētāju attīstība

LETA

Latvijas futbola izlases līmenis pagaidām nav augsts, tomēr svarīgākais šobrīd ir vietējo futbolistu attīstība, uzskata valstsvienības galvenais treneris Miksu Pātelainens.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pātelainens piektdien paziņoja tos 24 futbolistus, kuri cīnīsies par vietu valstsvienībā UEFA Nāciju līgas spēlēs, pirmo reizi kandidātu sarakstā iekļaujot vārtsargu Robertu Ozolu, aizsargu Antoniju Černomordiju un pussargu Alekseju Saveļjevu.

Pātelainens preses konferencē atklāja plānus saistībā ar gaidāmajām spēlēm pret Kazahstānu un Andoru.

"Protams, mūs gaida interesanti mači. Skatoties uz oktobra spēļu rezultātiem, mēs nevaram būt ar tiem apmierināti," pauda somu speciālists. "Esmu priecīgs, ka spēlētāji ir kļuvuši atbrīvotāki un ātrāk saspēlējas un labāk meklē brīvas pozīcijas laukumā. Tas mums līdz šim ir ļāvis izveidot vārtu gūšanas iespējas. Mums ir daudz, ko uzlabot gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, ko centīsimies realizēt novembra spēlēs. Iepriekšējais mačs pret Kazahstānu nebija viegls. Tā ir agresīva komanda uzbrukumā un zinu, ka gaidāmajā mačā būsim organizēti un spēlētāji rādīs pareizo attieksmi un pieņems labākos lēmumus. Savukārt pirmā savstarpējā spēle pret Andoru bija vilšanās, taču atbildes mačā lūkosim uzlabot sniegumu. Andora spēlē organizēti un arī nebūs viegls mačs. Mēs vēlamies improvizēt un redzēt pozitīvas iezīmes mūsu sniegumā."

Latvijas komanda gaidāmajos mačos cīnīsies par uzvarām.

"Vienmēr, kad ejam laukumā, vēlamies uzvarēt. Mums ir jāgūst pozitīvs rezultāts gaidāmajos mačos. Katru reizi izejot laukumā, mums ir iespēja kļūt labākiem. Futbolistiem un treneru štābam katrs mačs ir svarīgs un mēs esam motivēti. Mums šobrīd trūkst vairāki radoši spēlētāji, taču par to neuztraucamies, bet izmantojam esošos resursus," sacīja treneris.

Dažiem no izlases kandidātiem ir traumas un viņu dalība mačos ir zem jautājuma zīmes, līdz ar to sastāvā var būt arī izmaiņas.

"Spēlētāju izkrišana no sastāvā nemaina mūsu taktisko filozofiju. Izmantosim tos spēlētājus resursus, kas mums ir. Tas, ka mums līdz šim nācies vairāk aizsargāties, nenozīmē, ka vēlamies visu laiku aizsargāties - gribam biežāk uzbrukt, ko pierādījām arī mačā pret Kazahstānu. Viņiem ir ātri un tehniski spēlētāji, tādēļ mūsu aizsardzības līnijai ir jāsaprot, kā aizsargāties dažādās situācijās. Analizējām arī Andoras maču un veiksim dažādas izmaiņas, kuras, ceru, ka nostrādās. Andora spēlē organizēti - viņiem ir ātri, spēcīgi un arī pietiekami tehniski spēlētāji pretuzbrukumos. Viņi vairs nezaudē ar lieliem rezultātiem. Nevaram viņus necienīt. Andora guva vārtus pret Kazahstānu, pateicoties augstam presingam, tādēļ nevaram runāt tikai par to, ka Andora iesēdīsies aizsardzībā. Uzskatu, ka ikviens ciena šo izlasi."

Tāpat Pātelainens pauda, ka objektīvi šobrīd Latvijas komandas sniegums nav augstas kvalitātes.

"Šobrīd svarīgi ir koncentrēties gaidāmajiem mačiem, kuros varam cīnīties par punktiem. Godīgi sakot, domāju šobrīd nav daudz cilvēku, kuri domā, ka mums ir laba komanda. Jā, šobrīd mūsu līmenis nav augsts, taču mums ir svarīgi, lai būtu futbolistu attīstība, kas ir pats svarīgākais. Pagaidām šīs attīstības tendences noteikti ir pozitīvas. Aizvadītā spēle pret Gruziju [0:3 savā laukumā] bija katastrofa, jo nevar ielaist tik daudz vārtus ne pret vienu komandu, tomēr mums bija arī pozitīvas iezīmes."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Mums ir svarīgi spēlētājus attīstīt individuāli, jo noslēgumā viņi būs tie, kuri ies laukumā un ietekmēs komandas sniegumu. Koncentrējamies gan individuāli futbolistu attīstībai, gan arī kopējai komandas attīstībai. Mana filozofija ir tāda, ka ar futbolistiem ir daudz jāstrādā individuāli un tādējādi tiks attīstīta arī pati komanda. Šīs lietas ir savstarpēji saistītas," noteica Pātelainens.

Savukārt Latvijas Futbola federācija (LFF) un Pātelainens pagaidām nav runājuši par trenera nākotni izlasē.

"Šobrīd fokusējamies šīm spēlēm. Mans kontrakts noslēgsies sezonas izskaņā un šobrīd nav par to bijušas diskusijas. Saprotu, ka tas uztrauc daudzus cilvēkus, tomēr ar LFF nav bijušas sarunas. Mums ir svarīgi koncentrēties svarīgākajai lietai - mūsu komandas attīstībai un nedomāt par kādas individuālas personas nākotni. Zinām, ko mūsu spēlētāji spēj izdarīt laukumā, kāds ir viņu potenciāls un ko varam izdarīt nākotnē. Tas, protams, ir ilgs process. Sastāvs mainās un mums ir daudz jauni spēlētāji."

Pātelainens gan noteica, ka līdz šim ir izbaudījis laiku Latvijā un viņš labprāt vēlētos turpināt darbu ar šo valstsvienību.

Salīdzinot ar iepriekšējo sasaukumu, bez jau minētajiem debitantiem klāt nākuši aizsargs Vladislavs Gabovs, pussargs Vladimirs Kamešs un uzbrucējs Roberts Uldriķis. Savukārt sastāvā šoreiz nav iekļauti aizsargi Gints Freimanis, Aleksandrs Solovjovs un Igors Tarasovs, kā arī pussargs Ivans Lukajnovs un uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis.

Latvijas izlase UEFA Nāciju līgu D divīzijas A grupu turnīru noslēgs ar izbraukuma spēlēm pret Kazahstānu un Andoru, mačus aizvadot attiecīgi 15. un 19.novembrī.

Dalību UEFA Nāciju līgā Latvijas izlase sāka ne pārāk sekmīgi, jo septembrī savās mājās cīnījās neizšķirti 0:0 ar Andoru, bet viesos ar 0:1 zaudēja Gruzijai, bet oktobrī savā laukumā nospēlēja 1:1 ar Kazahstānu un ar 0:3 piekāpās Gruzijai.

Grupas vadībā ar maksimāli iespējamiem 12 punktiem četrās spēlēs ir Gruzija, kam ar pieciem punktiem seko Kazahstāna. Latvijai un Andorai tikmēr ir pa diviem punktiem.

Gruzija jau nodrošinājusi uzvaru grupā un nākamajā gadā varēs cīnīties par pirmo vietu D divīzijā un ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

FIFA rangā Gruzija ir 92.vietā, Kazahstāna ieņem 117.pozīciju, Latvija atrodama 132.vietā, bet Andora ir pozīciju zemāk.

UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, tām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019.gada martā. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Latvijas futbola vadībā šogad piedzīvotas ļoti krasas kadru pārmaiņas, jo Kaspars Gorkšs maijā kļuva par Latvijas Futbola Federācijas (LFF) prezidentu, amatā nomainot ilggadējo organizācijas vadītāju Gunti Indriksonu, kamēr par ģenerālsekretāru kļuvis Edgars Pukinsks, stājoties Jāņa Mežecka vietā. Savukārt par Latvijas valstsvienības vadītāju pavasarī kļuva soms Miksu Pātelainens, kurš ieņēma atlaistā Aleksandra Starkova vietu.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūtu pirmo vietu, līgums tiktu automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts pirms UEFA Nāciju līgas spēlēm ar Kazahstānu un Andoru:

vārtsargi - Andris Vaņins ("Zurich", Šveice), Pāvels Šteinbors (Gdiņas "Arka", Polija), Kaspars Ikstens (RFS), Roberts Ozols ("Riga");

aizsargi - Kaspars Dubra (RFS), Vitālijs Jagodinskis, Vadims Žuļevs (abi - "Ventspils"), Antons Kurakins, Antonijs Černomordijs, Vladislavs Gabovs (visi - "Riga"), Vitālijs Maksimenko (Ļubļanas "Olimpija", Slovēnija), Mārcis Ošs (Neišateles "Xamax", Šveice);

pussargi - Aleksandrs Fertovs, Vjačeslavs Isajevs, Roberts Savaļnieks (visi - RFS), Ritvars Rugins ("Ventspils"), Andrejs Cigaņiks (Leuvardenas "Cambuur", Nīderlande), Aleksejs Savļjevs ("Hellas Verona", Itālija), Vladimirs Kamešs ("Liepāja"/"Mogo");

uzbrucēji - Deniss Rakels ("Riga"), Valērijs Šabala (Belsko-Bjalas "Podbeskidzie", Polija), Dāvis Ikaunieks ("Jablonec", Čehija), Artūrs Karašausks (Oralas "Akžajik", Kazahstāna), Roberts Uldriķis ("Sion", Šveice).