Ernests Gulbis smagā cīņā iekļūst sev veiksmīgā Marseļas turnīra otrajā kārtā
Vienu no saviem sešiem ATP vienspēļu tituliem Ernests Gulbis izcīnīja tieši Marseļā, kad šeit triumfēja 2014. gadā.
Citi sporta veidi
2016. gada 16. februāris, 17:05

Ernests Gulbis smagā cīņā iekļūst sev veiksmīgā Marseļas turnīra otrajā kārtā

Jauns.lv

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis Marseļas ATP "World Tour 250" sērijas pamatturnīra pirmās kārtas mačā otrdien ar 6-4, 6-7 (6:8), 7-6 (7:2) smagā cīņā uzvarēja mājinieku Keniju de Šeperu.

Pēdējos septiņos mačos Gulbis jau sesto reizi tikās ar kādu no Francijas tenisistiem.

Abi tenisisti šo maču sāka ļoti līdzvērtīgā gultnē, pirmajos astoņos geimos abiem nezaudējot savu servi. Tomēr devītajā geimā Gulbis tika pie divām breikbumbām un izmantoja pirmo no tām, iegūstot svarīgu pārsvaru. Viena breika handikapu latvietis arī noturēja un pirmajā setā uzvarēja ar 6-4.

Arī otrajā setā abi sportisti spēlēja līdzīgi un nevienam neizdevās lauzt sāncenša servi, tāpēc seta liktenis tika izšķirts taibreikā. To labāk uzsāka de Šepers, izvirzoties vadībā ar 3:0, bet Gulbim izdevās atspēlēties un arī izvirzīties vadībā ar 4:3. Taibreika turpinājumu tenisisti aizvadīja punkts punktā, taču noslēgumā labāk veicās francūzim, kurš guva virsroku ar 8:6.

Izšķirošais - trešais - sets Gulbim sākās neveiksmīgi, jo jau pirmajā geimā viņš zaudēja savu servi, bet uzreiz pēc tam viņam bija iespēja atspēlēties, iegūstot vienu breikbumbu, kas gan netika izmantota. Tiesa, latvietis tik un tā uzvarēja nākamos divus geimus un panāca neizšķirtu. Sets turpinājās tikpat ierastā gultnē kā spēles sākumā, nākamajos geimos abiem tenisistiem vairs netiekot pie breikbumbām, tāpēc arī šoreiz uzvarētājs bija jānoskaidro taibreikā.

Taibreiku Gulbis sāka sekmīgi, izvirzoties vadībā ar 4:1 un nosargājot uzvaru līdz pat beigām.

Pirmās kārtas pārvarēšana Gulbim devusi 20 ATP ranga punktus.

Latvijas tenisista pretinieks turnīra pirmajā kārtā noskaidrojās pirmdien pēc kvalifikācijas sacensību noslēguma. Gulbim sestdien notikušajā izlozē sākotnēji pretim nokļuva kāds no kvalifikācijas veiksminiekiem, bet pirmdien papildizlozē noskaidrojās, ka tas ir de Šepers.

Gulbis, kurš šonedēļ ATP pasaules rangā ir pakāpies uz 75.vietu, 2014.gadā Marseļas turnīrā izcīnīja savu piekto no sešiem karjeras ATP turnīru uzvarētāja tituliem, savukārt pērn viņš Francijas ostas pilsētā cieta neveiksmi jau pirmajā kārtā, zaudējot mājiniekam Žeremī Šardī ar 3-6, 4-6. Marseļā Gulbis spēlēja arī 2011. un 2013.gadā, taču debijas reizē zaudēja jau pirmajā kārtā, bet pirms trīs gadiem aizkļuva līdz otrajai kārtai.

De Šepers šonedēļ ATP rangā ieņem 152.vietu, bet Marseļas turnīra pamatsacensībās viņš iekļuva, pārvarot divas kvalifikācijas kārtas. Vispirms 28 gadus vecais francūzis ar 6-4, 6-4 uzvarēja ungāru Mārtonu Fučoviču, kurš rangā ir 202.pozīcijā, bet otrajā kvalifikācijas kārtā de Šepers ar 7-6 (7:0), 4-6, 6-4 pārspēja ranga 194.vietā esošo vācieti Peteru Gojovčiku.

Latvijas tenisists līdz šim ar de Šeperu bija spēlējis divas reizes - abas 2014.gadā, vispirms zaudējot Londonas "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā uz zāles seguma kortiem, bet pēc tam trīs setos pārliecinoši ar 6-1, 6-4, 6-2 sakaujot francūzi ASV atklātā tenisa čempionāta pirmajā kārtā.

Zīmīgi, ka toreiz Londonā latvietis pēc veiksmīgi aizvadīta Francijas atklātā čempionāta bija pasaules desmitā rakete, tādejādi tā kļuva par de Šepera lielāko uzvaru karjerā.

Gulbis otrajā kārtā tiksies ar ATP ranga desmito raketi Rišāru Gaskē no Francijas, kurš turnīrā ir izlikts ar trešo numuru un pirmajā kārtā ir brīvs no spēles. Kā zināms, Gaskē februāra sākumā kļuva par Monpeljē "ATP World Tour 250" sērijas turnīra uzvarētāju, ceļā pretim titulam otrajā kārtā ar 6-4, 6-4 pārspējot arī Gulbi.

Pēc ļoti neveiksmīgas iepriekšējās sezonas, kurā Gulbis pamatturnīros tika vien pie 11 uzvarām, arī šo sezonu viņš sācis ne pārāk veiksmīgi. Vispirms latvietis startēja 250 punktu ATP turnīros Brisbenā un Sidnejā, kur neizdevās iekļūt pamatturnīrā, bet pēc tam sev allaž neveiksmīgajā Austrālijas atklātajā čempionātā piecu setu trillerī piekāpās Šardī. Turpinājumā latvietis tika līdz otrajai kārtai Monpeljē, savukārt Roterdamas "ATP World Tour 500" sērijas turnīra, kas risinājās pagājušajā nedēļā, latvietis pārvarēja kvalifikāciju, bet pamatsacensību pirmajā kārtā ar 4-6, 4-6 zaudēja francūzim Gaelam Monfisam.

Šosezon Gulbis ir izcīnījis piecas uzvaras desmit mačos, taču pamatturnīros ticis tikai pie diviem panākumiem.

Savukārt de Šepers šosezon labāko turnīru aizvadīja Monpeljē, kur vispirms pārvarēja divas kvalifikācijas kārtas un pamatturnīrā tika līdz otrajai kārtai. Sezonu francūzis sāka ar trīs zaudējumiem Hopmena kausa izcīņā, bet Austrālijas atklātajā čempionātā nepārvarēja kvalifikāciju, zaudējot izšķirošajā trešajā cīņā.

Latvietim nav jāaizstāv ATP ranga punkti līdz pat martam.

Marseļas turnīrā ar pirmo numuru ir izlikts šveicietis Stans Vavrinka, kurš ATP rangā ieņem ceturto vietu, savukārt pērn izcīnīto titulu aizstāvēs mājinieks Žils Simons, kurš šoreiz izlikts ar piekto numuru.

LETA/Foto: EPA/LETA