Melbārdis nobrauca izcili: Latvijai zelts un pasaules čempionu tituls!
Čempioni! No septītās vietas līdz zeltam!
Citi sporta veidi
2016. gada 21. februāris, 18:17

Melbārdis nobrauca izcili: Latvijai zelts un pasaules čempionu tituls!

Jauns.lv

Latvijas vadošā bobsleja pilota Oskara Melbārža vadītā četrinieku ekipāža svētdien izcīnīja zelta medaļu Austrijas trasē Īglsā notikušajā pasaules čempionātā.

Vēl pirms svētdienas izšķirošajiem diviem braucieniem Melbārdis atradās tikai septītajā vietā, taču viņš kopā ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu veica lielisku trešo braucienu, kas ļāva pakāpties uzreiz uz otro vietu. Pirms noslēdzošā - ceturtā - brauciena latvieši no līdera vācieša Frančesko Frīdriha atpalika 0,017 sekundēm.

Arī ceturtais brauciens Latvijas pirmajai ekipāžai izdevās lielisks, kas ļāva saglabāt otro vietu un teorētiski apdraudēt Frīdriha pirmo pozīciju. Tas arī izdevās, jo Vācijas pilots izšķirošajā braucienā pieļāva rupjas kļūdas, kas Melbārdim ar stūmējiem ļāva izcīnīt zeltu.

Summā Frīdrihs tika apsteigts par 0,04 sekundēm, bet trešais bija šveicietis Riko Peters, kurš no Melbārža atpalika par 0,22 sekundēm.

Tikmēr desmito vietu svētdien izcīnīja Oskars Ķibermanis ar stūmējiem Jāni Jansonu, Matīsu Mikni un Vairi Leibomu. Vēl pirms izšķirošajiem braucieniem viņi atradās 11.vietā, taču noslēdzošajā vietā Latvijas otrā ekipāža pakāpās par vienu vietu, no uzvarētājiem atpaliekot par 1,30 sekundēm.

Savukārt trešā Latvijas ekipāža - Uģis Žaļims ar stūmējiem Raivi Zīrupu, Helviju Lūsi un Intaru Dambi - pasaules čempionātā guva 17.vietu. Pēc sestdien aizvadītās otrās dienas Žaļims bija tikai 20.vietā, turklāt ne bez grūtībām svētdien kvalificējās arī ceturtajam braucienam. Tomēr planētas meistarsacīkšu izšķirošo braucienu latvieši veica labi un summā pakāpās par pāris pozīcijām.

Kā zināms, Melbārža četrinieku ekipāža pēc pirmās dienas ieņēma tikai septīto vietu. Tikmēr 11.vietā atradās Ķibermaņa četrinieks, bet 20.pozīcijā 30 sportistu konkurencē atradās Žaļima stūrētās kamanas.

Kā zināms, šajā sacensībās Latvijas bobslejistiem nācās iztikt bez izlases galvenā trenera Sanda Prūša klātbūtnes, jo viņš ceturtdien salauza labās kājas potīti. Latvijas izlases vadību uzņēmušies Olafs Kļaviņš un Jānis Ozols. Tāpat Prūsis nevarēs klātienē noraudzīties pēc nedēļas Kēnigsē gaidāmo Pasaules kausa sezonas noslēdzošo posmu.

Pērn Vācijas trasē Vinterbergā Melbārdis četriniekos izcīnīja bronzas medaļu, bet Ķibermanis ieņēma 15.vietu.

Kā zināms, pagājušajā nedēļā notika pasaules čempionāta divnieku sacensības, kurās piekto vietu guva Melbārdis. Vēl Ķibermaņa stūrētās kamanas ieņēma 14.vietu, bet Žaļima ekipāža ierindojās pozīciju zemāk.

Vēl pirms tam Eiropas čempionātā Žaļims izcīnīja piekto vietu, savukārt četrinieku sacensībās Melbārža pilotētais kvartets Eiropas čempionāta vērtējumā izcīnīja bronzas medaļas.

Pasaules kausa kopvērtējumā četriniekiem līderpozīcijā ar 1490 punktiem ir vācietis Maksimiljans Arnts, kuram ar 1370 punktiem seko viņa tautietis Frančesko Frīdrihs, bet trešajā vietā ar 1336 punktiem ir šveicietis Riko Peters. Devītais ar 914 punktiem ir vienu posmu izlaidušais Ķibermanis, ar 776 punktiem 13.pozīciju ieņem Žaļims, bet trīs sacensības izlaidušais Melbārdis ar 720 punktiem atrodams 15.pozīcijā.

Tikmēr Pasaules kausa kopvērtējumā divniekiem pēc septiņiem aizvadītajiem posmiem līderis ar 1337 punktiem ir Vons Jondžons no Dienvidkorejas, otrajā vietā ar 1274 punktiem ir vācietis Niko Valters, kamēr trešais ar 1242 punktiem ir Žaļims. Melbārdis ar 1150 punktiem ir ceturtais, bet Ķibermanis iekrājis 848 punktus un meklējams 14.pozīcijā.

Pagājušajā sezonā Latvijas spēcīgākais pilots Melbārdis kļuva par Pasaules kausa uzvarētāju gan divnieku, gan četrinieku, gan neoficiālajā kopējā ieskaitē. Viņš ir piektais pilots mūsdienu bobsleja vēsturē, kurš vienā sezonā Pasaules kausā triumfējis gan divnieku, gan četrinieku vērtējumā, sekojot vāciešiem Andrē Langem, Kristofam Langenam, kanādietim Pjēram Lidēram un šveicietim Martinam Annenam. Toreiz astoņos Pasaules kausa posmos notikušajās 16 sacensībās Melbārdis tikai reizi nekāpa uz goda pjedestāla, ierindojoties piektajā vietā divnieku mačos Kēnigsē. Viņa kontā bija septiņas uzvaras.

Pirms šīs sezonas Latvijas komanda sāka sadarbību ar Nīderlandes ražotāju "Eurotech", bet sezonas sākumā komanda ar augstiem rezultātiem neizcēlās un sezonas pirmajos trijos posmos pirms savainojuma gūšanas četriniekos Melbārža ekipāža netika augstāk par piekto vietu.

LETA/Foto: AFP/LETA