foto: Sputnik/Scanpix
Nīderlande negaidīti uzvar Vāciju; Armēnija ar superzvaigzni Mhitarjanu ierindā dāvā Gibraltāram vēsturisku panākumu
Vārtu guvējs Džozefs Čipolina (ar seju) un Liams Volkers priecājas par panākumu.
Futbols
2018. gada 14. oktobris, 10:31

Nīderlande negaidīti uzvar Vāciju; Armēnija ar superzvaigzni Mhitarjanu ierindā dāvā Gibraltāram vēsturisku panākumu

Jauns.lv / LETA

Nīderlandes futbola izlase sestdien UEFA Nāciju līgas A divīzijas mačā savā laukumā ar 3:0 (1:0) negaidīti pārliecinoši pārspēja pasaules eksčempioni Vāciju, kamēr pie pirmās uzvaras valstsvienības vēsturē tika Gibraltārs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmajā puslaikā Nīderlandes komandas labā vārtus pēc stūra sitiena iesita Anglijas kluba "Liverpool" aizsargs Virdžils van Deiks, bet otrajā puslaikā pašās pamatlaika beigās Memfiss Depajs un Džeordžino Vijnaldums guva vēl divus vārtus mājinieku labā.

Līdz ar to Vācijas futbolisti divos UEFA Nāciju līgas mačos nav guvuši vārtus, jo pirmajā spēlē viņi nospēlēja bezvārtu neizšķirti ar pašreizējo pasaules čempioni Franciju.

Vācijas valstsvienība, kas vēl pirms četriem gadiem ieguva Pasaules kausu, ir uzvarējusi tikai trijos no pēdējiem 12 mačiem. Panākumu gūti pret tāda zemāka līmeņa izlasēm kā Zviedrija, Saūda Arābija un Peru. Līdz ar to ir audzis spiediens uz komandas galvenā trenera Joahima Lēva krēslu.

A divīzijas pirmās grupas kopvērtējumā pēc divām kārtām Francijai ir četri punkti, kamēr Nīderlandei - trīs. Savukārt vācieši grupā ir pēdējie ar vienu punktu.

Tikmēr vājākajā D divīzijā negaidītu uzvaru izcīnīja Gibraltāra izlase, kas ceturtās grupas cīņā ar 1:0 (0:0) izbraukumā pārspēja Armēniju.

Vienīgos vārtus šajā mačā guva Džozefs Čipolina, ar precīzu 11 metru soda sitienu izceļoties 50.minūtē.

Armēnijas valstsvienību no zaudējuma neglāba pat tās lielākās zvaigznes Henriha Mhitarjana dalība šajā spēlē.

foto: Sputnik/Scanpix
Londonas "Arsenal" viens no līderiem Henrihs Mhitarjans.

Šī Gibraltāram oficiālos mačos ir pirmā uzvara vēsturē - līdz šim izlase bija cietusi 22 zaudējumus, bet neoficiālos mačos šī pundurvalstiņa uzvarējusi vēl divas reizes: vienu no panākumiem izcīnot pirms septiņiem mēnešiem pret Latviju.

Tikmēr otrā ceturtās grupas cīņā Maķedonija savā laukumā ar 4:1 (3:1) pārspēja Lihtenšteinu. Ceturtās grupas kopvērtējumā pirmā ar deviņiem punktiem ir Maķedonija, bet pa trim iekrājušas Lihtenšteina, Armēnija un Gibraltārs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas valstsvienība D divīzijas pirmās grupas spēlē savā laukumā sestdien nospēlēja 1:1 (1:1) ar Kazahstānu, bet Gruzija savā laukumā ar 3:0 (1:0) pārspēja Andoru.

Šīs grupas kopvērtējumā Gruzijai ir maksimāli iespējamie deviņi punkti trīs spēlēs, kamēr ar diviem punktiem seko Latvija, Kazahstāna un Andora.

Latvijas izlase nākamo spēli aizvadīs jau otrdien savā laukumā pret Gruziju, kas teju jau ir nodrošinājusi pirmo vietu grupā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt B divīzijā pirmajā grupā pie pirmās uzvaras tika Čehijas izlase, kas viesos ar 2:1 (0:0) pārspēja Slovākiju. Šīs grupas ietvaros līdere ar sešiem punktiem divos mačos ir Ukraina, kam ar trim punktiem seko Čehija, bet slovāki pagaidām ir bešā.

Vēl vienā šīs divīzijas spēlē Īrija savā laukumā nospēlēja 0:0 (0:0) ar Dāniju. Līdz ar to ceturtās grupas ietvaros Dānijai pēc divām kārtām ir četri punkti, kamēr Velsa iekrājusi par punktu mazāk. Savukārt īriem ir viens punkts.

Visbeidzot C divīzijā pie trešās uzvaras trīs spēlēs tikusi Bulgārija, kas sestdien savā laukumā ar 2:1 (0:1) pārspēja Kipru, bet vēl trešās grupas ietvaros Norvēģija savā laukumā ar 1:0 (1:0) apspēlēja Slovēniju. Līdere ar deviņiem punktiem šajā grupā ir Bulgārija, kamēr Norvēģijai ir seši punkti, bet Kiprai - trīs. Tikmēr Slovēnija pie punktiem nav tikusi.

UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, tām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019.gada martā nevis šī gada septembrī. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.