Ostapenko turpina uzvaru gājienu. Latvijas tenisa talants spēcīgā Dohas turnīra pusfinālā
Aļona Ostapenko pirmo reizi karjerā sasniegusi tik augsta līmeņa turnīra pusfinālu.
Citi sporta veidi
2016. gada 25. februāris, 16:29

Ostapenko turpina uzvaru gājienu. Latvijas tenisa talants spēcīgā Dohas turnīra pusfinālā

Jauns.lv

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko ceturtdien sasniedza prestižā Dohas WTA "Premier" sērijas turnīra pusfinālu, kas viņai nākamajā nedēļā, visticamāk, ļaus sasniegt pasaules ranga labāko sešdesmitnieku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ceturtdaļfināla mačā 18 gadus vecā Ostapenko ar rezultātu 6-4, 6-3 uzvarēja ķīnieti Saisai Dženu. Šis panākums Latvijas tenisistei jau devis 350 WTA punktus, kas ļaus veikt ievērojamu kāpumu pasaules rangā.

"Šis bija lielisks mačs, jo Saisai ir laba spēlētāja. Izmantoju iespēju šeit spēlēt. Sākumā domāju, ka man būs jāpiedalās kvalifikācijā, jo biju otrā aiz svītras. Biju jau priecīga, ka tiku pamatturnīrā, bet tagad eju spēli pa spēlei," pēc mača teica Ostapenko.

Zīmīgi, ka pirms šī turnīra Ostapenko nekad "Premier" sērijas sacensībās nebija guvusi uzvaras pamatsacensību mačos, turklāt šim turnīram ir otrā prestižākā "Premier 5" kategorija.

Turnīra pusfinālā Ostapenko spēlēs ar talantīgo spānieti Garvinji Mugurusu, kura izlikta ar ceturto numuru, bet sezonas sākumā nerāda pārliecinošu sniegumu, vai Andreu Petkoviču no Vācijas.

"Abas potenciālās pretinieces ir lieliskas spēlētājas, iespējams, skatīšos viņu maču. Nevaru sagaidīt rītdienas pusfinālu," Ostapenko teica uzreiz pēc uzvaras.

Maču Ostapenko iesāka ar droši uzvarētu savas serves geimu, bet otrajā Džena pieļāva savu pirmo dubultkļūdu šosezon, turklāt Latvijas sportiste ieguva breikbumbu, ko izmantoja un panāca 2-0. Piektajā geimā Džena atguva breiku, bet par izšķirošo varēja kļūt sestais geims - tas ilga 12 minūtes un Ostapenko neizmantoja četras breikbumbas.

Nākamajos divos geimos tenisistes apmainījās ar breikiem pie pretinieces serves un rezultāts saglabājās līdzvērtīgs (4-4). Savukārt devītajā geimā Džena tika pie vēl vienas breikbumbas. Kaut tās izspēles laikā Džena bija ieguvusi priekšrocības, Ostapenko varonīgi uzvarēja izspēli, bet nākamajā geimā jau pati lauza pretinieces servi un triumfēja pirmajā setā ar rezultātu 6-4.

Otrais sets sākās ar diviem ļoti gariem geimiem, kuros turklāt sekmīgāka bija Ostapenko - pirmajā viņa atspēlēja divas breikbumbas, bet otrajā pati izmantoja trešo no breika iespējām, iegūstot vadību 2-0. Nākamajos divos geimos tenisistes apmainījās ar breikiem, bet pēc tam Ostapenko spēja iegūt vadību ar 4-1.

Kaut breika pārsvaru Džena atspēlēja un pietuvojās līdz 3-4, astotajā geimā Ostapenko ieguva piecas breikbumbas, bet saglabāja stabilu sniegumu un noslēdzošo iespēju arī izmantoja. Turpinājumā Ostapenko droši uzvarēja servi pie savas serves un varēja priecāties par triumfu mačā.

Kā zināms, 18 gadus vecā Ostapenko, kura šonedēļ WTA pasaules rangā ieņem 88.pozīciju, trešdien astotdaļfināla mačā trīs setos ar 5-7, 6-2, 6-1 pārspējot pasaules ranga astoto raketi Petru Kvitovu no Čehijas. Šī bija viņas otrā uzvara karjerā pār kādu no pasaules ranga pirmā desmitnieka spēlētājām. Savukārt ceturtdien Ostapenko izmantoja iespēju, ka Džena pirms tam no turnīra bija izslēgusi vairākas favorītes.

Zīmīgi, ka jau par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Ostapenko nopelnīja 190 WTA ranga punktus, kas jau tad bija lielākais skaits, ko viņa karjeras laikā iespējusi vienā turnīrā. Pērn Kvebekas WTA turnīrā, kurā Ostapenko sasniedza finālu, viņa saņēma 180 punktu. Līdz šim Ostapenko karjerā nekad nav bijusi augstāk par 77.pozīciju.

Debitējot Dohas turnīrā, Ostapenko pirms tam svētdien pirmās kārtas mačā pārliecinoši ar 6-1, 6-3 sagrāva ranga 84.vietā esošo Zarinu Dijasu no Kazahstānas. Savukārt otrajā kārtā Latvijas tenisiste otrdien ar 7-6 (7:5), 6-0 pieveica titulēto Krievijas tenisisti Svetlanu Kuzņecovu, kura WTA rangā ir 21.vietā, bet turnīrā bija izlikta ar 12.numuru.

Tikmēr Džena vispirms pirmajā kārtā ar 6-2, 7-6 (8:6) pārspēja amerikānieti Varvaru Lepčenko, dueli noslēdzot tikai ar desmito mačbumbu, otrajā kārtā ar 7-5, 6-1 pārspēja turnīra pirmo raketi Austrālijas atklātajā čempionātā šosezon uzvarējušo Angeliku Kerberi no Vācijas, bet astotdaļfinālā ar 7-6 (7:1), 6-1 uzvarēja Kanādas tenisisti Eižēniju Bušāru.

Zīmīgi, ka pašlaik WTA pasaules rangā 73.vietā esošā Džena pamatturnīram spēja kvalificēties kā pēdējā tenisiste. Dženas karjeras rekords WTA rangā ir 61.vieta, ko izdevās sasniegt pērn maijā. Kaut viņa WTA turnīros startē jau kopš 2011.gada, ķīniete tikai divas reizes sasniegusi WTA turnīra pusfinālu un "Grand Slam" turnīros uzvarējusi vien divos mačos.

Ostapenko un 22 gadus vecajai Dženai šī bija pirmā savstarpējā spēle karjerā.

Ostapenko šosezon vienspēlēs aizvadījusi 14 mačus, kuros guvusi septiņas uzvaras. Dohas turnīrs ir pirmais, kurā viņa izcīnījusi vairāk par vienu uzvaru.

2013.gada sezonu Ostapenko WTA pasaules rangā noslēdza vien 308.vietā, bet pērn septembrī viņa bija pakāpusies jau līdz 77.pozīcijai. Pagājušajā gadā Latvijas tenisiste pirmo reizi karjerā iekļuva kāda WTA turnīra finālā, spējot sasniegt Kvebekas sacensību izšķirošo maču, kurā gan piedzīvoja neveiksmi. Tāpat Ostapenko pērn kļuva par pirmo Latvijas raketi, kā arī sasniedza otro kārtu Vimbldonas turnīrā un ASV atklātajā čempionātā.

Ostapenko šī ir debija Dohas WTA "Premier" turnīrā, bet Džena Kataras galvaspilsētā spēlēja otro reizi. Ķīnas tenisiste pērn startēja no kvalifikācijas un sasniedza pamatturnīru, taču nepārvarēja pirmo kārtu.

Jau ziņots, ka svētdien pamatturnīra pirmo kārtu nespēja pārvarēt Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova, kura neizmantoja divas mačbumbas un trīs setu cīņā ar 7-5, 3-6, 6-7 (4:7) zaudēja Bušārai. Sevastova nopelnīja 31 WTA ranga punktu. Pirms tam Sevastova Dohā pārvarēja divas kvalifikācijas kārtas - pirmajā ar 6-4, 6-2 apspēlēja Danielu Hantuhovu no Slovākijas, bet otrajā Latvijas tenisiste ar 7-6(7:3), 5-7, 7-5 uzveica Sesilu Karatančevu no Kazahstānas.

Dohas WTA "Premier" turnīrā ar pirmo numuru bija izlikta Austrālijas atklātajā čempionātā šogad triumfējusī Kerbere. Pērn par čempioni kļuva Čehijas tenisiste Lūcija Šafāržova, bet pa divām uzvarām šajā turnīrā ir Marijai Šarapovai un Viktorijai Azarenkai.

LETA/Foto: Vida Press