Velotreniņš ūdenī – ko tas nozīmē? Dodamies izmēģināt!
Ja tev patīk braukt ar velosipēdu un ūdeni sauc par savu stihiju, vērts izmēģināt, uz ko ir spējīgs mūsdienīgais aquabike trenažieris, ko pasaulē jau pazīst vairākus gadus.
Fitness
2016. gada 26. februāris, 07:52

Velotreniņš ūdenī – ko tas nozīmē? Dodamies izmēģināt!

Jauns.lv

Apvienojot velobraukšanu un ūdens procedūru, radīts mūsdienīgs trenažieris, kas sola perfekti sagatavot pludmales sezonai. Devos to izmēģināt.

Man ļoti patīk braukt ar velosipēdu. Manuprāt, lielisks veids, kā uzturēt sevi formā un izvēdināt galvu pēc intensīvas darbadienas. Sezonu sāku martā un beidzu oktobrī. Ziemā labprāt apmeklēju baseinu un ūdens aerobiku. Uzzinot par ūdens trenažieri aquabike, iztēlojos, ka tas ir kas līdzīgs ūdenī ievietotai metāla konstrukcijai – trepēm, speciālai gultai vai velosipēdam, ko piedāvā vairākās Latvijas un Lietuvas sanatorijās, un muskuļus stiprinošās kustības, ko ūdenī veikt grūtāk pretestības dēļ un kas jāizpilda fizioterapeita uzraudzībā. Aquabike apvieno velosipēdu, ūdeni un hidromasāžu, kas vērsta uz problemāzonām – augštilbiem un vēderu. Sajūtas? Šķiet, ka braucu ar velosipēdu, sēžot burbuļvannā, tikai spiediens trīskārt jaudīgāks. Tik spēcīgs, kā pēc treniņa uz ādas paliek sarkani plankumiņi – labas asinsrites un limfas drenāžas rādītājs. Turklāt gudrā mašīna kontrolē tempu un atbilstošu izpildījumu. Tikai jāseko priekšā esošajam ekrānam. Elektroniskajam trenerim labi padodas motivēt. Netiec galā? Zaudē tempu? Uzreiz iedegas sarkanā lampiņa. Visiem taču gribas zaļu, vai ne? Sportistu cienīgi rekordi nav jāuzrāda, jo programmas izveidotas riteņbraucējam parastajam, bet, izpildot norādījumus, man dīvāinā kartā pusstundā izdevās nobraukt vairāk nekā ar parastu divriteni, klausoties aktīvu mūziku, – 14 kilometri un gandrīz 600 zaudētas kalorijas. Nav slikti!

Min pedāļus, ūdens šļakatām šķīstot un burbuļiem patīkami kņudinot ādu...

Vizuāli akvabaiks atgādina vannu ar augstām malām. Uzkāp pa trepēm, uzsēdies uz velosipēda (ūdens līdz jostasvietai), liec kājas stiprinājumos un spied start. Neaizmirsti ieslēgt arī priekšā esošo ekrānu un izvēlēties kādu acīm tīkamu video – kalnu ainavu, parku vai pludmalei. Ūdens hidromasāžai tiek padots strauji, bet velosipēds pats pedāļus mīt nesāks – tas, protams, paliek tavā ziņā. Sajūtas jocīgas – mīties, ūdens šļakatām šķīstot un burbuļiem patīkami kņudinot ādu... Jāpiebilst, muskuļi iesildās ātrāk, un šķiet, arī spēka ir vairāk, lai gan pretestībai pēc teorijas jābūt lielākai. Atšķirībā no baseina apmeklējuma ķermeņa augšdaļa paliek sausa, mati nav jāmazgā, arī duša obligāti nav jāapmeklē. Vai tiek trenētas tikai kājas? Nē, darbojas arī vēdera muskulatūra un rokas. To vislabāk var just nākamajā dienā, kad attiecīgajās zonās sāk sāpēt muskuļi.

Pēc piecu minūšu iesildīšanās fāzes iedegas sarkanā lampiņa – laiks palielināt slodzi. Vēl ātrāk un vēl, un vēl mazliet! Uzņemtais ātrums un augošie cipari ekrānā ļoti motivē, tā ir kā cīņa pašai ar sevi – vai varēšu ātrāk? Varbūt izdosies zaudēt vēl 50 kalorijas? Manuprāt, vislabāk uz treniņu nākt kopā ar draudzeni – ja kāds sporto līdzās, halturēt negribas. Protams, saglabāt augstu intensitāti nav obligāti. Ja sarkano lampiņu ignorēsi, trenažieris turpinās darboties. Savu tempu katrs var kontrolēt pats, turklāt programmā paredzētas atslodzes minūtes, kad kustībām jākļūst rāmākām. Vannā iebūvētas lampiņas, kas izgaismo ūdeni. Jo intensīvākas kustības, jo košākas krāsas.

Divas aktivitātes vienā pusstundā

Spriest par ūdens trenažiera efektivitāti pēc pirmās reizes ir grūti, bet, ja runājam par pašsajūtu, kājās ir patīkams vieglums. Tas, visticamāk, pateicoties burbuļojošajam ūdenim, kam piemīt spēja uzveikt nogurumu. Grūti spriest, vai es gribētu šādus treniņus apmeklēt visu gadu. Tas atkarīgs no vēlmēm, ieraduma un temperamenta. Man patīk mainīt nodarbības – šodien joga, pēc trim dienām baseins, tad vēl kāds treniņš. Lai pilnvērtīgi sagatavotu ķermeni vasarai, akvastudijas speciālisti iesaka iziet vismaz vienu nodarbību kursu (10 reizes), taču pieredze rāda, ka tikai ar fiziskām aktivitātem panākt vēlamo efektu neizdosies, jākoriģē arī ēdienkarte. Acīm redzama akvabaika priekšrocība – laika ietaupījums, turklāt pusstundā apvienotas uzreiz divas aktivitātes – riteņbraukšana un ūdens procedūras. Der gan grūtniecēm, gan tiem, kas iziet rehabilitāciju pēc traumām. Atkarībā no situācijas var izvēleties trenažieri – sportot šēžot vai gandrīz stāvot, vai mīt pedāļus pusguļus, vienīgi laikus jāpabrīdina personāls.

Ja tev patīk braukt ar velosipēdu un ūdeni sauc par savu stihiju, vērts izmēģināt, uz ko ir spējīgs mūsdienīgais aquabike trenažieris, ko pasaulē jau pazīst vairākus gadus. Starp citu, pateicoties tieši šai ierīcei, amerikāņu dziedātāja Bejonse Noulza (33) esot atguvusi formu pēc meitiņas Blū Aivijas piedzimšanas 2012. gadā.


Irina Perepeļica, žurnāls “OK!” / Foto: Shutterstock, All Over Press

Tēmas