foto: Shutterstock
Iepazīstam sieviešu basketbola pasaules galvaspilsētu Tenerifi
Tenerifes krāšņās ainavas.
Basketbols
2018. gada 22. septembris, 05:49

Iepazīstam sieviešu basketbola pasaules galvaspilsētu Tenerifi

Sandris Metuzāls

9vīri

Uz Tenerifi, kur šodien sākas Pasaules kauss basketbolā sievietēm, kurā pirmo reizi piedalīsies arī Latvija, droši vien devušies daži simti mūsu līdzjutēju, lai atbalstītu meitenes čempionātā. Ja esi viens no šiem laimīgajiem, tad te būs daži noderīgi padomi, kā pavadīt laiku saulainajā Atlantijas okeāna salā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Čempionāta spēles norisināsies Tenerifes galvaspilsētā Santakruzā. Tā ir gan laba, gan varbūt ne tik laba ziņa. Laba tāpēc, ka Santakruza, lai arī ne pārāk skaista un interesanta, tomēr ir samērā liela pilsēta, kurā var satikt arī vietējos iedzīvotājus, ne tikai vairāk vai mazāk iereibušu atpūtnieku barus. Arī cenas restorānos būs mazliet zemākas nekā izteiktajās tūrisma zonās. Ne tik labi tāpēc, ka atšķirībā no tūrisma zonām Loskristianosa un Plaja de las Amerikasa, Santakruza nepiedāvā tik plašu uzdzīves programmu. Taču galvenie ceļi Tenerifē ir lieliski, auto nomas un degvielas cenas nav augstas (īpaši jau degvielas cenas, kas ir jūtami zemākas nekā Eiropā), tāpēc nav nekādu problēmu sēsties mašīnā un braukt ietusēt uz tūrismam atvēlētajiem salas dienvidiem. Vai arī, gluži pretēji, dzīvot tūrisma zonā un braukt uz basketbola mačiem. Tas nav tālu – tikai kādi 80 kilometri.

foto: Shutterstock
Tenerifes krāšņās ainavas.

Izvēloties vietu, kur dzīvot kūrortu zonā, der likt aiz auss vienu – jo tuvāk atpūtas industrijas centram, jo skaļāk. Par to uz savas ādas pārliecinājās šo rindu autors, kurš pirms kāda laiciņa bija apmeties viesnīcā tieši pašā Plaja de las Amerikasa centrā. It kā jau viss lieliski – skats pa logu uz okeānu, pludmale tepat pāri ielai, rokas stiepiena attālumā neskaitāmi krodziņi un restorāni. Taču, iestājoties naktij, pēkšņi saproti, ka te ir arī savi mīnusi: mūzika dārd kā minimums līdz pusnaktij, līdz kādiem trijiem naktī gar logiem vazājas piedzērušies skaļi angļi, ap četriem strīpā sāk braukt automašīnas, kas viesnīcai piegādā preces un aizvāc atkritumus, septiņos no rīta tiek atvērta blakus esošā kafejnīca, kurā nekavējoties uz rīta kafiju ierodas vietējie policisti un sāk pilnā rīklē sist klaču. Pilnā rīklē tāpēc, ka viņi ir spāņi, bet spāņi citādi neprot.

Pirmās divas naktis pagāja, mēģinot ar to visu aprast, taču tad, kad jau likās, ka būsim pieraduši, izrādījās, ka var tomēr būt vēl sliktāk. Proti, tieši pāri ielai pludmalē lēnā garā tika būvēta brīvdabas diskotēka – ap sienām slējās sastatnes, darbojās krāni un rosījās celtnieki. Objekts vēl ne tuvu nebija gatavs, kad vīri vienā dienā izdomāja, ka varētu taču ballīti sarīkot arī pusgatavā objektā. Tā arī izdarīja – un, nākot vakarā mājās, jau pa kilometru bija dzirdams elles troksnis, kas, par laimi, turpinājās tikai līdz pusnaktij. Latvijā jebkurš būvinspektors būtu dabūjis infarktu, redzot, ka pasākums tiek rīkots, piemēram, nepabeigtā un ekspluatācijā nenodotā Daugavas stadionā. Bet spāņiem tas laikam likās pavisam normāli. Vārdu sakot, ja tas viss jūs neuztrauc, tad kūrorta piekrastes pirmā līnija ir domāta jums. Bet, ja naktī vēlaties gulēt, nevis dzīrot, tad pameklējiet vietiņu mazliet tālāk – kaut vai uz jahtu ostas pusi, kur viesnīcas ir mazliet dārgākas, toties publika klusāka. Vai vismaz prasiet numuriņu, kuram logi būtu uz pagalma pusi.

Tūrisma zonas galvenais viesu kontingents ir briti, tāpēc ar angļu valodu te nebūs nekādu problēmu. Estētiskas dabas problēmas dažiem jutīgākiem cilvēkiem varbūt var rasties pludmalē vai ūdens atrakciju parkā, jo tik daudz, teiksim tā, korpulentu un puskailu britu lēdiju vienkopus parasti negadās redzēt, turklāt liela daļa no šīm lēdijām ir ļoti iecienījušas tetovēšanās mākslu. Šis skats gan var kalpot arī kā psiholoģiska terapija, jo, paveroties spogulī, ļauj ar prieku saprast, ka pats izskaties teju vai kā Apollons.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Shutterstock
Tenerifes krāšņās ainavas.

Pavisam labā ziņa ir tā, ka Tenerifes laika apstākļi noteikti patiks caurmēra latvietim. Gaisa temperatūra te parasti ir ap 24 grādiem, un, lai arī debesis ik pa brīdim aizsedz mākonīši, iesauļoties un apdedzināties nav nekādu problēmu.

Ko Tenerifē vajag izdarīt

* Apmeklēt kādu no atrakciju parkiem. Tenerifē tādi ir vairāki, bet lielākie un plašāk reklamētie ir divi – Siam Park piedāvā ūdens atrakcijas, Loro Parque – delfīnu šovu un zooloģisko dārzu. Pēdējā gan jāpiesargājas no kabatzagļiem, jo šo rindu autoram maku no somas izvilka tā, ka neviens neko pat nepamanīja.

*Aizbraukt līdz Teidei. Teides vulkāns un dabas parks ir lielākā salas vērtība. Kalnā var uzbraukt ar funikulieri, pa ceļam uz to redzēt īstu Mēness ainavu.

* Saulriets Teidē. Tūrisma firmas piedāvā aizbraukt kalnos uz Teides parku un pavērot no turienes saulrietu. Skats ir patiešām iespaidīgs, un to noteikti ir vērts redzēt, taču maksāt par to apmēram 50 eiro no deguna, kā to prasa firmas, gan nav obligāti. Viss, ko par to saņemsiet pretī: autobusiņš jūs aizvedīs uz kalnu, pacienās ar makaroniem un glāzi dzirkstošā vīna, plus vēl gids pastāstīs, kur atrodas kurš zvaigznājs, un varbūt ļaus ielūrēt teleskopā. Skaistākais no tā visa ir pats saulriets, bet to var dabūt arī bez maksas, vienkārši noīrējot auto un vakarā uzbraucot mazliet augstāk kalnos.

foto: Sandris Metuzāls
Tenerifes krāšņās ainavas.

*Apsveicināties ar delfīniem. Izbraucienu jūrā, lai pavērotu delfīnus to dabiskajā vidē, piedāvā gandrīz visas Tenerifes tūrisma firmas. Prātīgāk ir izvēlēties nelielu peldlīdzekli, piemēram, jahtu, kas gan maksās mazliet dārgāk – ap 50 eiro no cilvēka –, toties ļaus piekuģot delfīniem tuvāk nekā ar lielu un rūcošu kuģi. Protams, zināms loterijas elements tajā visā ir: lai gan delfīnu okeānā Tenerifes piekrastē ir daudz, reizēm tomēr gadās arī braucieni pa tukšo, kad nevienu fliperu tā arī neizdodas satikt.

foto: Sandris Metuzāls
Tenerifes krāšņās ainavas.

* Izmest līkumu pa kalnu serpentīniem. Populārākais maršruts ir uz Maskas ciematiņu kalnos. Ja neesi pieredzējis šoferis, tad varbūt uz turieni braukt ar tūrisma busiņu, jo kalnu ceļi ir patiešām šauri. Var pamēģināt maršrutu salas rietumu pusē un pa kalnu ceļu aizbraukt no dienvidu malas uz ziemeļiem, kur tūristu ir daudz mazāk.

foto: Sandris Metuzāls
Tenerifes krāšņās ainavas.

* Pagaršot banānus. Viens no galvenajiem Tenerifes produktiem ir banāni. No skata necili – mazi un zaļgani –, tomēr negaidīti garšīgi.