foto: EPA/LETA
Arnis Vecvagars atklāj sāpīgā zaudējuma galveno iemeslu
"Cīņā par atlēkušajām bumbām pie sava groza zaudējām nepiedodami daudz," neveiksmes iemeslus atklāja Vecvagars.
Basketbols
2018. gada 17. septembris, 23:45

Arnis Vecvagars atklāj sāpīgā zaudējuma galveno iemeslu

LETA

Latvijas basketbola izlase pirmdien 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas otrā posma spēlē viesos pret Spāniju pie sava groza zaudēja pārāk daudz bumbu, kas bija galvenais neveiksmes iemesls, bez tam mājiniekiem dramatiskajā mača izskaņā palīdzēja veiksme, pēc aizvadītās cīņas sacīja Latvijas valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Latvijas vīriešu basketbola izlase saspringtā mačā piekāpjas Spānijai

Latvijas vīru basketbola izlase pirmdien viesos Pasaules kausa (PK) izcīņas kvalifikācijas otrā posma dramatiskā spēlē ar rezultātu 82:85 (20:26, 17:25, ...

gallery icon
10

Latvijas izlase pirmdien Madridē dramatiskā spēlē ar rezultātu 82:85 (20:26, 17:25, 19:16, 26:18) zaudēja Spānijas valstsvienībai, pēdējā ceturtdaļā veicot iespaidīgu atspēlēšanos, beigās gan ciešot sāpīgu neveiksmi.

Vēl nedaudz vairāk kā piecas minūtes pirms mača beigām Spānija bija vadībā ar 78:64, taču tad Latvijas izlase uzsāka veiksmīgu pakaļdzīšanos, 12 sekundes pirms pamatlaika beigām Ronaldam Zaķim ar diviem soda metieniem Latviju izvirzot vadībā ar 82:81. Beigas gan labāk nospēlēja laukuma saimnieki, kuriem grūtu metienu no groza apakšas realizēja Hoakins Koloms, kurš pēc tam trāpīja arī divus soda metienus. Savukārt Latvijas pēdējā uzbrukumā Jāņa Strēlnieka tālmetiens nebija precīzs.

"Pirmajā puslaikā slikti spēlējām aizsardzībā, īpaši "pick n’roll" situācijās. Nevar teikt, ka spāņu uzbrukums mūs pārsteidza, taču nepietiek zināt, ka pretinieki būs ātri un agresīvi – laukumā vajadzīgs zināms laiks, lai adaptētos pie pretinieku ātruma. Sākumā nepietiekami agresīvi lauzāmies ārā no blokiem, vēl kādās niansēs nenostrādājām līdz galam un spāņi bija pietiekami meistarīgi, lai to izmantotu," Vecvagara pēc spēles teikto citē Latvijas Basketbola savienība (LBS).

"Pret tik ātrām un agresīvām komandām ir svarīgi, lai par atlēkušajām bumbām agresīvi cīnītos visi pieci basketbolisti. Šodien brīžiem tas piemirsās un pie sava groza zaudējām nepiedodami daudz. 16 bumbas – tas bija galvenais zaudējuma iemesls," uzskata treneris.

Savukārt atspēlēšanās šajā mačā izdevās ar zonas aizsardzības palīdzību.

"Otrajā puslaikā nostrādāja zonas aizsardzība, izdevās izsist pretiniekus no ritma un atspēlēties, bet pēdējās sekundēs spāņu pusē bija veiksme. Arī Koloma meistarība, jo viņš spēja trāpīt no ļoti sarežģītas pozīcijas. Sāpīgi, bet cīnīsimies tālāk," optimismu saglabāja Vecvagars.

Tikmēr Latvijas izlases basketbolists Rihards Lomažs pieļāva, ka šoreiz pretinieks tika par daudz respektēts.

"Iespējams, pārāk daudz respektējām Spānijas komandu, bet pirmajā puslaikā nospēlējām slikti. Otrajā cīnījāmies kā komanda. Bet... Gaidām spāņus Rīgā," sacīja Lomažs.

Latvijas izlasei Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā šī bija pirmā neveiksme divos mačos, jo piektdien mājās tika uzveikta Eiropas čempione Slovēnija, kamēr Spānija revanšējās par piektdien viesos piedzīvoto zaudējumu spēlē ar Ukrainu.

Latvijas izlases rindās Jānis Timma un Jānis Strēlnieks guva pa 20 punktiem, pirmajam izcīnot arī septiņas atlēkušās bumbas. Vēl ar 16 punktiem izcēlās Mārtiņš Meiers, kuram arī septiņas atlēkušās bumbas, bet septiņus punktus pievienoja Aigars Šķēle.

Tikmēr Spānijas izlasē Koloms bija rezultatīvākais ar 18 punktiem, iemetot arī pēdējos četrus punktus šajā spēlē, kamēr Pjerre Oriola izcēlās ar 15 punktiem un 11 bumbām zem groziem.

Tikmēr citās I apakšgrupas pirmdienas spēlēs Turcija viesos ar 86:77 (22:20, 19:18, 26:21, 19:18) uzvarēja Slovēniju, kas līdz ar to praktiski šķīrās no izredzēm tikt uz Pasaules kausa izcīņu, bet Melnkalne mājās ar 90:84 (16:13, 29:27, 17:18, 28:26) uzvarēja Ukrainu, saasinot cīņu par trešo vietu grupā.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Spānija ar septiņām uzvarām astoņās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar sešiem panākumiem seko Turcija, bet Latvijai ir piecas uzvaras. Pa četriem panākumiem izcīnījušas Melnkalne un Ukraina, bet Slovēnija iekrājusi divas uzvaras.

Trīs labākās I apakšgrupas komandas izcīnīs ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, kā arī Zviedriju, kas netika nākamajā kvalifikācijas kārtā.

Kvalifikācijas turpinājumā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīrs nākamgad notiks Ķīnā.