foto: LOK/LETA
Vienvietīgais numuriņš par 270 dolāriem naktī! Latvijas pieccīņnieki nebrauca uz pasaules čempionātu, jo sacensības bija ļoti dīvainas
Latvijas pilsonību pieņēmušais ukraiņu sportists Ruslans Nakoņečnijs.
Basketbols
2018. gada 17. septembris, 12:42

Vienvietīgais numuriņš par 270 dolāriem naktī! Latvijas pieccīņnieki nebrauca uz pasaules čempionātu, jo sacensības bija ļoti dīvainas

Jauns.lv / LETA

Pašmāju modernās pieccīņas sportisti uz Meksikā notikušajām pasaules meistarsacīkstēm (PČ) nedevās vairāku iemeslu dēļ, atklāja Latvijas Modernās pieccīņas federācijas prezidents Jānis Liepiņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pasaules čempionāts modernajā pieccīņā no 6. līdz 15. septembrim norisinājās Meksikas galvaspilsētā Meksikā. Tiesa, šoreiz bez Latvijas pieccīņnieku Ruslana Nakoņečnija, Pāvela Švecova un Oleksandra Pinčuka dalības.

"Uz sacensībām jābrauc divarpus - trīs nedēļas iepriekš, lai aklimatizētos, jo tādā augstumā viņi tikpat kā netrenējas, tikai vieglā formā skrien. Tāpat bija anormālas izmaksas viesnīcu numuriņiem - 270 dolāri vienvietīgam numuram, 180 dolāri uz personu divvietīgajā numurā. Pat Rietumeiropas valstis prasīja, ko viņi grasās darīt ar to naudu," stāstīja Liepiņš.

Tāpat sportistiem bija liegts ēst liellopu gaļu, tā vietā piedāvājot proteīna pulveri kā aizvietotāju.

"Dalībniekiem sacensībās tika piedāvāti ļoti slikti zirgi, kuri nelec. Tie zirgi ir zem jebkuras kritikas. Iepriekšējā olimpiskajā ciklā Meksikā Pasaules kausa posmā notika streiks, kad sportisti attiecās startēt ar šādiem zirgiem. Kuram paveicās izvilkt labu zirgu, tam bija kaut kāds rezultāts, bet pārējie tur vienkārši stāvēja. Izvelkot sliktu zirgu, viss ieguldītais var tik izmests miskastē," skaidroja Liepiņš.

Čempionāts notika augstkalnē, līdz ar to arī tādā vidē būtu jāgatavojas, kas nenāktu par labu sportistu veselībai.

"Priekš kam mocīt tos atlētus? Lietuvas sportists Justins Kinderis [trīskārtējs pasaules čempions] arī nevarēja paskriet pulsa dēļ. Viņš ir stabils sportists, čempionātā parādīja labu rezultātu paukošanā, bet pēc tam aizgāja uz leju. Tāda ir augstkalne. Arī ārstu lēmums bija vienbalsīgs - nebraukt," atzīmēja Liepiņš.

Ņemot vērā sarežģītos apstākļus un lielās izmaksas, kā arī Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) ieteikumus, nolemts čempionātā nepiedalīties.

"Šosezon ar saviem startiem esam izpildījuši LOV normatīvus un uzdotos uzdevumus. Runājām ar LOV un prasījām viņu viedokli, viņi bija vienisprātis ar mums, ka, ņemot vērā visus apstākļus, uz pasaules čempionātu nevajadzētu doties. Valdes sēdē kopīgi nolēmām, ka iedosim sportistiem atpūtu. Ruslans nebija atpūties veselu gadu, viņam iedevām divas nedēļas brīvas. Pāvels gatavojas karavīru pasaules čempionātam, Oleksandrs trenējas U-24 Eiropas čempionātam. Pēc tam gatavosimies nākamajam gadam, kad sāksies 2020. gada olimpisko spēļu kvalifikācija," stāstīja Liepiņš.

Šobrīd modernās pieccīņas federācijai nav vēl zināms, kāda budžeta ietvaros nākamajā gadā varēs strādāt.

"Ceram, ka valdība un LOV nodrošinās budžetu tajā pašā apmērā, kāds bija. Solīts, ka būs. Privāto sponsoru mums nav bijis. Cik esmu dzirdējis, tad aptuveni 80% federācijām sponsoru ziedojumu nav. Ceru, ka būs iespēja sagatavoties pilnvērtīgi. Jau šogad jāgulda iekšā nauda, jo jātrenējas olimpiskajai kvalifikācijai. Ja ieguldīs tikai uz 2020. gadu, tad būs par vēlu. Šis gads ir tas, kad sākās vissvarīgākais darbs," secināja Liepiņš.

Jūlijā notikušajā čempionātā Eiropas čempionātā Švecovs un Nakoņečnijs izcīnīja bronzas medaļas vīriešu stafetes sacensībās. Individuālajos startos Nakoņečnijam bija 11. vieta, Švecovam 14. pozīcija, bet Pinčukam - 20. vieta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt jūnijā Pasaules kausa finālposmā Nakoņečnijs izcīnīja 12. vietu, bet Švecovs bija 31. pozīcijā.