Melbārdis un Dreiškens noslēdz sezonu ar 5. vietu Kēnigzē
Šoreiz divniekos mūsējie Melbārdis un Dreiškens izcīnīja 5. vietu.
Citi sporta veidi
2016. gada 27. februāris, 18:22

Melbārdis un Dreiškens noslēdz sezonu ar 5. vietu Kēnigzē

Jauns.lv

Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža ekipāža sestdien izcīnīja piekto vietu Kēnigsē trasē Vācijā notikušajās sezonas noslēdzošajās Pasaules kausa divnieku sacensībām, bet Uģa Žaļima ekipāža guva trešo vietu sezonas noslēguma kopvērtējumā.

Latvijas bobslejisti Pasaules kausa kopvērtējumā divniekos pirmajā trijniekā nemaz neiekļūst tik bieži - padomju laikos Pasaules kausu ieguva Māris Poikāns un Jānis Ķipurs, bet reizi trijniekā bija arī Zintis Ekmanis. Pēc neatkarības atjaunošanas 1997./98.gada sezonā trešo vietu guva Sandis Prūsis, 2012./13.gada sezonā otro vietu izcīnīja Melbārdis, bet pērn Melbārža ekipāža uzvarēja gan divnieku, gan četrinieku ieskaitē.

Sestdien aizvadītajās sacensībās pēc pirmā brauciena vadībā bija Dienvidkorejas pilota Vona Jondžona ekipāža, kas jau pirms šī etapa bija ir kopvērtējuma vadībā. Tā par attiecīgi 0,02 un 0,09 sekundēm apsteidza Šveices pilotus Beātu Hefti un Riko Pēteru, bet ceturtais bija vācietis Niko Valters.

Tikmēr Melbārdis ar stūmēju Daumantu Dreiškenu pēc pirmā brauciena līderiem zaudēja 0,19 sekundes, kas deva astoto vietu, bet Žaļims ar Intaru Dambi atpalika 0,25 sekundes un bija vēl pozīciju zemāk.

Otrajā braucienā Dienvidkorejas pilots nosargāja uzvaru un summā apsteidza Hefti par 0,05 sekundēm. Savukārt trešo vietu guva pasaules čempions Frančesko Frīdrihs no Vācijas.

Melbāža ekipāža otrajā braucienā uzrādīja trešo, bet Žaļima - ceturto labāko laiku. Summā Melbārdis pakāpās uz piekto pozīciju, no uzvarētāja atpaliekot par 0,21 sekundi, bet Žaļima ekipāža guva septīto vietu, zaudējot 0,28 sekundes.

Neveiksmīgi sacensības aizvadīja Oskars Ķibermanis ar stūmēju Matīsu Mikni. Viņi pēc pirmā brauciena bija tikai 19.vietā, bet otrajā uzrādīja 14.rezultātu, summā pakāpjoties uz 16.vietu. Latvijas jaunākā ekipāža uzvarētājiem zaudēja 0,99 sekundes.

Pasaules kausa kopvērtējumā ar 1562 punktiem triumfēja Vons Jondžons, kuram ar 1450 punktiem guva Valters, kurš sestdien guva sesto vietu, bet Žaļims astoņos etapos savāca 1410 punktus. Žaļims šosezon reizi kāpa uz goda pjedestāla, izcīnot otro vietu Vistleras trasē.

Pirms pēdējā etapa ceturtais bija Melbārdis, tomēr sezonas noslēguma kopvērtējumā viņš par trim punktiem piekāpās ceturto vietu guvušajam Pēteram. Zīmīgi, ka Melbārdis bija vienīgais no vadošajiem pilotiem, kurš šosezon izlaida vienas divnieku sacensības. Sezonas gaitā viņš divniekos uz goda pjedestāla kāpa trīs reizes.

Savukārt Ķibermanis iekrāja 944 punktus, kas deva 14.vietu.

Pasaules kausa sezona svētdien noslēgsies ar četrinieku sacensībām Kēnigsē trasē.

Decembrī notikušajā posmā šajā trasē Melbārdis bija otrais, zaudējot tikai Frančesko Frīdriham no Vācijas, kamēr Žaļims ieņēma desmito, bet Ķibermanis 17.vietu.

Kā zinams, pagājušajā nedēļā Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu kļuva par pasaules čempioniem četrinieku sacensībās, izcīnot Latvijai lielāko uzvaru bobslejā kopš neatkarības atgūšanas. Pie zelta medaļām latvieši tika izcilā veidā, jo pēc pirmās dienas diviem braucieniem bija tikai septītie, trešajā braucienā jau tika uz otro pozīciju, bet pēdējā izcīnīja skaistu uzvaru. Šis kvartets ir arī 2014.gada Soču olimpisko spēļu vicečempioni.

Savukārt vēl pirms tam pasaules čempionāta divnieku sacensībās Melbārdis ar Dreiškenu ieņēma piekto vietu, Ķibermanis palika 14.vietā, bet Žaļims vēl pozīciju zemāk.

Vēl pirms tam Eiropas čempionātā Žaļims izcīnīja piekto vietu, savukārt četrinieku sacensībās Melbārža pilotētais kvartets Eiropas čempionāta vērtējumā izcīnīja bronzas medaļas.

Pagājušajā sezonā Latvijas spēcīgākais pilots Melbārdis kļuva par Pasaules kausa uzvarētāju gan divnieku, gan četrinieku, gan neoficiālajā kopējā ieskaitē. Viņš ir piektais pilots mūsdienu bobsleja vēsturē, kurš vienā sezonā Pasaules kausā triumfējis gan divnieku, gan četrinieku vērtējumā, sekojot vāciešiem Andrē Langem, Kristofam Langenam, kanādietim Pjēram Lidēram un šveicietim Martinam Annenam. Toreiz astoņos Pasaules kausa posmos notikušajās 16 sacensībās Melbārdis tikai reizi nekāpa uz goda pjedestāla, ierindojoties piektajā vietā divnieku mačos Kēnigsē. Viņa kontā bija septiņas uzvaras.

LETA/ Foto: Evija Trifanova/LETA