"VEF Rīga" izbraukumā atspēlējas un  pārliecinoši uzvar Butauta trenēto "Astana"
"VEF Rīga" sastāvā 19 punktus sameta Džošs Harelsons.
Basketbols
2016. gada 28. februāris, 17:52

"VEF Rīga" izbraukumā atspēlējas un pārliecinoši uzvar Butauta trenēto "Astana"

Jauns.lv

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" svētdien izbraukumā VTB Vienotās līgas mačā ar rezultātu 89:71 (15:20, 22:24, 32:15, 20:12) uzveica Kazahstānas klubu "Astana", ko vada rīdzinieku vienības kādreizējais galvenais treneris Ramūns Butauts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīdzinieki pēc puslaika bija iedzinējos ar septiņiem punktiem, taču spēles otrajā daļā "VEF Rīga" uzlaboja aizsardzību un veiksmīgi realizēja trīspunktu metienus, kas ļāva izcīnīt pārliecinošu uzvaru.

"VEF Rīga" sastāvā ar 26 punktiem rezultatīvākais bija Džošs Bostiks, 19 sameta Džošs Harelsons, 12 pievienoja Jānis Bērziņš un Entonijs Mailzs, kurš "VEF Rīga" sastāvam uz pārbaudes laiku pievienojās šonedēļ un aizvadīja debijas spēli, bet desmit punkti Mareka Mejera kontā.

"Astana" rindās 17 punktus guva Aleksejs Žukaņenko, 15 sameta Džerijs Džonsons, bet 14 pievienoja Keiners-Medlijs.

Mača ievadā cīņa ritēja punkts punktā, pirmās ceturtdaļas vidū rezultāts bija neizšķirts 11:11, taču turpinājumā "Astana" veica 9:0 izrāvienu. Līdz pārtraukumam rezultāta starpību rīdzinieki nedaudz samazināja, jo pusotrā minūtē četrus punktus guva Mailzs. Pēc pirmās ceturtdaļas rīdzinieki bija iedzinējos ar 15:20.

Otrās ceturtdaļas sākumā "VEF Rīga" guva septiņus punktus pēc kārtas un panāca neizšķirtu 22:22. Vēlāk divus tālmetienus pēc kārtas realizēja Džonsons, kurš arī turpinājumā bija rezultatīvs, panākot "Astana" vienībai astoņu punktu pārsvaru. Rīdziniekiem nesekmējās ar metieniem no tālās distances un puslaika pārtraukumā bija jādodas ar septiņu punktu deficītu (37:44).

Ar vairākiem precīziem metieniem no distances "VEF Rīga" atspēlējās un trešās ceturtdaļas vidū pārņēma vadības grožus. Arī turpinājumā rīdziniekiem spēle uzbrukumā izdevās un trešo ceturtdaļu viesu komanda noslēdza jau ar desmit punktu pārsvaru - 69:59. Uzlabojās arī rīdzinieku spēle aizsardzībā, izdevās pārtvert vairākas bumbas, kas deva ātro pretuzbrukumus. Turpinot sekmīgi realizēt trīspunktu metienus, "VEF Rīga" pārsvars drīzumā pārsniedza 20 punktu robežu, kas mača galotnē deva pārliecinošu uzvaru.

Gan "VEF Rīga", gan "Astana" ir līdzīga situācija Vienotās līgas kopvērtējumā. Abām komandām ir praktiski vienāds uzvaru-zaudējumu rādītājs, arī abu komandu pirmajā tikšanās reizē spēles uzvarētājs izšķīrās vien pašā mačā izskaņā, kurā rīdzinieki novembrī savā laukumā bija veiksmīgāki ar 94:93, kaut cīņas gaitā izlaida 21 punkta pārsvaru.

Butauts reiz trīs gadus nostrādājis "VEF Rīga" galvenā trenera pozīcijā, šajā laikā izcīnot trīs Latvijas čempiontitulus. Visus gadus viens no Butauta asistentiem bija Jānis Gailītis, kurš tagad ir "VEF Rīga" galvenais treneris.

Šosezon "Astana" sacentās arī FIBA Eiropas kausā, kur gan nepārvarēja pirmo kārtu. Iepriekšējo spēli VTB Vienotajā līgā "Astana" aizvadīja 18.februārī, zaudējot savā laukumā Maskavas CSKA ar 60:92, bet "VEF Rīga" pirmdien ar 81:73 savā laukumā apspēlēja Čehijas čempionus Nimburkas ČEZ.

"VEF Rīga" pēc izcīnītās uzvaras ar septiņiem panākumiem 22 spēlēs pacēlusies uz 12.vietu, savukārt "Astana" ar sešām uzvarām 21 spēlē atkāpusies uz 15.pozīciju.

Arī šosezon VTB Vienotajā līgā sacenšas 16 komandas, kas bez dalījuma apakšgrupās aizvada divu apļu turnīru.

Pērnpavasar "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pagājušā gada čempioni "Ventspili". Tikmēr pārējos turnīros Latvijas galvaspilsētas klubam neveicās tik labi, jo VTB Vienotajā līgā tas nesasniedza izslēgšanas spēles, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA