foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ostapenko smagā trīs setu cīņā uzvar Petkoviču un turpina dalību "US Open"
Ostapenko ar gūto uzvaru pārtraukusi trīs zaudējumu sēriju.
Citi sporta veidi
2018. gada 28. augusts, 20:37

Ostapenko smagā trīs setu cīņā uzvar Petkoviču un turpina dalību "US Open"

LETA

Latvijas sieviešu tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko otrdien sezonas noslēdzošā "Grand Slam" turnīra - ASV atklātā čempionāta - pirmajā kārtā ar 6-4, 4-6, 7-5 smagā cīņā uzvarēja Andrea Petkoviču no Vācijas.

Aļonas Ostapenko un Andreas Petkovičas cīņa "US Open" pirmajā kārtā

Latvijas sieviešu tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko otrdien sezonas noslēdzošā "Grand Slam" turnīra - ASV atklātā čempionāta - pirmajā kārtā ar ...

gallery icon
48

Tādējādi turnīrā ar desmito numuru izliktā Ostapenko pievienojusies Latvijas otrajai raketei Anastasijai Sevastovai, kura pirmdien arī iekļuva ASV atklātā čempionāta otrajā kārtā.

Par otrās kārtas sasniegšanu Ostapenko nopelnījusi 70 WTA ranga punktus. Nākamajā kārtā viņa tiksies ar pasaules ranga 73.vietas īpašnieci Teilori Taunsendu no ASV, kura savā pirmās kārtas cīņā ar 3-6, 6-4, 6-3 uzvarēja tautieti Amandu Aņisimovu (WTA 135.).

Ostapenko ar otrdien gūto uzvaru pārtraukusi trīs zaudējumu sēriju.

Pašas agresīvās spēles dēļ Ostapenko pirmajā setā pieļāva daudz nepiespiesto kļūdu, turklāt viņai neveiksmīgs bija jau pirmais geims, kur viņa pie savas serves neuzvarēja nevienā izspēlē un sāka maču kā ar aukstu dušu. Breiku Latvijas pārstāve gan diezgan pārliecinoši atspēlēja uzreiz nākamajā geimā, bet Petkoviča vēlreiz pretinieces servi lauza piektajā geimā.

Latvijas pārstāve gan nepalika atbildi parādā un ar cīņassparu atkal panāca izlīdzinājumu, bet uz svarīgo desmito geimu Ostapenko iznāca ļoti noskaņojusies un lauza Petkovičas servi. Tiesa, Latvijas tenisistei gan nekas daudz nebija jādara, jo vāciete pati pieļāva kļūdas, setu noslēdzot ar dubultkļūdu. Tādējādi pirmajā setā Ostapenko bija pārāka ar 6-4.

Otro setu Ostapenko sāka ļoti pārliecinoši, jo viņa dominēja laukumā un otrajā geimā lauza sāncenses servi, tādējādi izvirzīdamās vadībā ar 3-0. Tomēr pēc tam Latvijas tenisa zvaigznes sniegumā iestājās kritums, kā rezultātā Petkoviča atspēlēja iepriekš zaudēto breiku un panāca izlīdzinājumu 3-3. Ostapenko šajā spēlē pieļāva daudz dubultkļūdu, bet kļūmēm bagāts bija otrā seta devītais geims, kurā Vācijas pārstāvei izdevās iegūt svarīgu breiku.

Līdz ar to Petkoviča varēja servēt par uzvaru otrajā setā, kas viņai arī veiksmīgi izdevās, tajā triumfējot ar 6-4.

Mača uzvarētāja tādējādi tika noskaidrota izšķirošajā - trešajā - setā, ko Ostapenko atkal sāka teicami, jo viņa jau otrajā geimā lauza Petkovičas servi, taču pretiniece uzreiz pēc tam atbildēja ar to pašu. Vadību Latvijas tenisiste gan noturēja, jo ceturtajā geimā viņa atkal izrādījās labāka pie Vācijas sportistes serves, turpinājumā iegūstot 4-1 pārsvaru.

Ostapenko šo pārsvaru gan neizdevās noturēt. Devītajā geimā viņa servēja par uzvaru spēlē, turklāt ieguva divas mačbumbas (40:15). Tomēr pēc tam viņa pieļāva divas nepiespiestās kļūdas pēc kārtas, kā arī dubultkļūdu, kas ļāva Petkovičai iegūt breikbumbu, ko vāciete arī izmantoja un atspēlēja viena breika deficītu. Līdz ar šo breiku Vācijas tenisiste bija ieguvusi emocionālu pārsvaru, turklāt viņu skaļāk atbalstīja arī klātienē sanākušie skatītāji.

Seta 11.geimā Ostapenko ar lielām grūtībām nosargāja savu servi, atspēlējot divas breikbumbas, bet pēc tam viņa ieguva divas breikbumbas, kas vienlaikus bija arī mačbumbas, un izmantoja pēdējo no tām, gūstot smagu uzvaru.

Ostapenko, kura pasaules rangā ieņem desmito vietu, ASV atklātajā čempionātā izlikta ar desmito numuru, kamēr Petkoviča WTA rangā ieņem 89.pozīciju.

Abas tenisistes savā starpā līdz šim bija tikušās vienu reizi - 2016.gadā Dohas WTA "Premier" turnīra pusfinālā pēc zaudēta pirmā seta vāciete veselības likstu dēļ atteicās no cīņas turpināšanas.

Latvijas vadošajai tenisistei Ostapenko trīs zaudējumu sērija gan pagājušās nedēļas sākumā neatņēma iespēju atgriezties pasaules ranga pirmajā desmitniekā. Viņa šosezon guvusi 20 uzvaras 36 cīņās, sasniedzot Maiami WTA "Premier" turnīra finālu un tiekot līdz pusfinālam Vimbldonas čempionātā, kurā demonstrēja atzīstamu sniegumu.

Savas karjeras laikā 30 gadus vecā Petkoviča ir izcīnījusi sešus WTA raudzes titulus, bet 2011.gadā viņa pakāpās līdz pasaules ranga devītajai vietai, kas ir viņas karjeras rekords. Togad Vācijas sportiste aizkļuva arī līdz ASV atklātā čempionāta ceturtdaļfinālam, kas šajā turnīrā ir viņas visu laku labākais sasniegums.

Tiesa, savu pēdējo no sešiem tituliem Petkoviča izcīnīja 2015.gada februārī. Vācijas tenisistei šosezon WTA pamatturnīros diez ko labi nav sekmējies, jo 16 mačos gūtas sešas uzvaras.

Ostapenko labākais sasniegums "US Open" ir pērn sasniegtā trešā kārta.

Pasaules rangā 18.vietā esošā Latvijas otrā rakete Sevastova, kura šajā turnīrā izlikta ar 19.numuru, ar 6-2, 2-6, 6-3 apspēlēja horvātieti Donnu Vekiču, kura WTA rangā ieņem 41.pozīciju.

Savukārt Latvijas labākais vīriešu tenisists Ernests Gulbis cieta zaudējumu šī turnīra kvalifikācijas pirmajā kārtā un nekvalificējās pamatturnīram.

ASV atklātais čempionāts ir sezonas noslēdzošais "Grand Slam" turnīrs, tam risinoties līdz 9.septembrim.