Latvijā ražotā mildronāta lietošanā pieķerti divi slaveni skrējēji
Mildronātu Etiopijā nogādājis kāds ukraiņu ārsts.
Citi sporta veidi
2016. gada 2. marts, 15:48

Latvijā ražotā mildronāta lietošanā pieķerti divi slaveni skrējēji

Jauns.lv

Pagājušā gada Tokijas maratonā uzvarējušais Etiopijas skrējējs Endešavs Negese, kā arī pasaules čempione telpās 1500 metru skrējienā Abeba Aregavi kļuvuši par nu jau kārtējiem sportistiem, kuru organismā konstatēta kopš šī gada 1.janvāra aizliegtā viela meldonijs jeb mildronāts, kas tiek ražots Latvijā.

Par Etiopijā dzimušās Zviedrijas skrējējas Aregavi pozitīvajām analīzēm tika paziņots šīs nedēļas sākumā. Viņa aicinājusi veikt B proves pārbaudi.

Vēl 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs Aregavi pārstāvēja Etiopiju, bet jau nākamajā gadā zem Zviedrijas karoga kļuva par pasaules čempioni telpās 1500 metru distancē.

Pagājušajā nedēļā Zviedrijā skandālu izraisīja Aregavi izteicieni, ka viņa šajā valstī nekad nav dzīvojusi, tāpēc arī sportistei neesot vajadzīgs tajā maksāt nodokļus.

Savukārt tagad kļuvis zināms, ka meldonijs konstatēts arī etiopieša Negeses organismā, kura personiskais rekords maratona skrējienā ir divas stundas, četras minūtes un 52 sekundes. Viņš karjeras laikā guvis divas uzvaras - 2012.gadā uzvarēja Florences maratonā, bet pērn bija labākais Tokijas maratonā.

Tiesa, tuvākajā laikā, visticamāk, gaidāmi vēl vairāki dopinga skandāli, jo Etiopijas Antidopinga aģentūra paziņojusi, ka izmeklēšana kopā tiek veikta par deviņiem šīs valsts skrējējiem. Turklāt aģentūra "Associated Press" ziņo, ka pieci no tiem ir "augsta līmeņa sportisti".

Kaut meldonijs antidopinga sarakstā ir tikai kopš 1.janvāra, šie nebūt nav pirmie gadījumi, kad tas konstatēts sportistu organismā. Šī izturību palielinošā viela nesen tika atklāta ukraiņu biatlonistiem Artjomam Tiščenko un Olgai Abramovai, kā arī krievu riteņbraucējam Eduardam Vorganovam.

Tiek ziņots, ka mildronātu Etiopijā nogādājis kāds ukraiņu ārsts.

Kā ziņots, Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) nolēma meldoniju iekļaut aizliegto vielu sarakstā, jo ir pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu. Meldonija lietošanas gadījumā sportistiem, ja nav saņemta īpaša atļauja, draud līdz pat četru gadu diskvalifikācija.

LETA/Foto: EPA/LETA

Tēmas