Rio olimpiskajās spēlēs piedalīsies bēgļu komanda. Iepazīstam dažus kandidātus. FOTO
Irānā dzimusī Rahele Asemani ir reāla pretendente pat uz medaļu Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.
Citi sporta veidi
2016. gada 3. marts, 16:01

Rio olimpiskajās spēlēs piedalīsies bēgļu komanda. Iepazīstam dažus kandidātus. FOTO

Jauns.lv

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) valde ir oficiāli apstiprinājusi bēgļu olimpiskās komandas dalību šīs vasaras Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Šobrīd ir apzināti 43 potenciālie sportisti, kuri šo komandu varētu pārstāvēt Brazīlijā.

“Mēs vēlāmies nosūtīt cerību pilnu vēsti visas pasaules patvēruma meklētājiem, pieņemot šo komandu Rio Olimpiskajām spēlēm,” teica SOK prezidents Tomass Bahs.

Bahs izskaidroja, ka komanda startēs zem olimpiskā karoga un saņems līdzekļus sagatavošanās procesam. SOK nodrošinās ceļa izmaksas, treneru atalgošanu, apdrošināšanas maksu, un citu izdevumu segšanu. Ja kāds no tās pārstāvjiem izcīnīs zelta medaļu, tad sportistam par godu tiks pacelts olimpiskais karogs un nospēlēta olimpiskā himna. “Komanda varētu sastāvēt no pieciem līdz desmit atlētiem,” turpināja Bahs. “Mums nav noteikta mērķa šajā ziņā. Ļoti daudz, kas ir atkarīgs, no kvalificēšanās prasībām.”

Olimpiešu izvēles kritēriji gan nesastāvēs tikai no viņu sportiskajām spējām. Tiks izvērtēti arī viņu personīgie apstākļi un Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) piešķirtais bēgļa statuss. Bēgļu komanda uzturēsies olimpiskajā ciematā, bet atklāšanas ceremonijā tā iesoļos stadionā priekšpēdējā, tieši pirms Brazīlijas izlases.

“The Guardian” ziņo, ka jau decembrī SOK bija identificējusi trīs atbilstošus sportistus-patvēruma meklētājus, kuru prasmes ir pietiekami augstā līmenī, lai viņi piedalītos Olimpiādē.  

Irānā dzimusī Rahele Asemani Eiropas kvalifikācijas turnīrā džudo jau izcīnījusi olimpisko ceļazīmi. 26 gadus vecā sportiste ikdienā strādā par pastnieci Beļģijā, bet šīs valsts pilsonību šobrīd vēl nav ieguvusi, tāpēc, visticamāk, pārstāvēs bēgļu komandu.

Peldētājas Isra un Sāra Mardini trenējas Vācijā ar cerību tikt uz Rio spēlēm. Isra Mardini ir arī viena no SOK atzītajām kandidātēm. Māsas Eiropā nokļuva tieši peldot trīs stundas no vietas Vidusjūrā, kad ceļā no dzimtās Sīrijas uz Grieķiju viņu laiva sāka lēnām grimt.

Tikmēr Riodežaneiro jau trīs gadus dzīvo divi Kongo Demokrātiskās Republikas džudisti. Brazīlijā nokļuva, lūdzot tur patvērumu 2013. gadā, Rio notiekošā pasaules čempionāta džudo laikā. Dzimtenē notiekošais pilsoņu karš piespieda sportistiem meklēt jaunas mājas valstī, kuras valodu viņi nemaz neprata.

Šobrīd Misenga jau trenējas ar Brazīlijas Džudo konfederāciju un ir trešais no sportistiem, kurus SOK uzskata par oficiāliem kandidātiem bēgļu komandai.


Reinis Lācis/ Foto: Vida Press, Ekrānuzņēmums no video, GordonWelters.com